26 Nisan 2024, Cuma

Sözde korunuyor

1 Ağustos 2016, Pazartesi 13:52

     


Karpuzlu yolu üzerinde bulunan ve Çine Ünlüce Mahallesi sınırları içindeki çınar ağacı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından "Anıt Ağaç" olarak koruma altına alınmış olmasına rağmen, çöp yığınları arasında kaldı. Üzerinde anıt ağaç bilgilerini içeren bir tabelanın da bulunmadığı ağacın sözde korunduğunu söyleyen vatandaşlar, ''Bu nasıl koruma'' dediler.

Vatandaşların verdiği bilgiye göre, 7 yıl önce Çine Cumalı Mahallesi eski muhtarı Adnan Alkan, ağacın koruma altına alınması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu. Yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda 300 yıllık olduğu tahmin edilen çınar ağacı korum altına alındı. Ağacın bakımını da yanında hizmet veren Abdullah Avşin'in aperatif salonu ve çay ocağı çalışanları üstlendi. İşletmenin kapanmasıyla birlikte ağaç bakımsızlaşırken gölgesi de çöplerini olduğu yerde bırakan sorumsuzlara kaldı.

ANIT AĞACA TABELA İSTEĞİ

Çine Cumalı Mahalle Muhtarı Bahtiyar Uysal, vatandaşları çınar ağacına sahip çıkmaya ve etrafını temiz tutmaya davet ederken, sözde koruma altına alınan ağacın etrafının çevrilmesini ve gerçekten korunmasını istedi. Muhtar Uysal, tabelası olmayan çınar ağacının gövdesine; anıt ağacın eni, boyu, cinsi ve yaşı konusunda bilgi içeren tabela konulmasını istedi.

GÖRENLERİ ŞAŞIRTIYOR

Bu arada asırlara meydan okuyan çınar ağacın bir dalının hem sağ tarafındaki hem de sol tarafındaki dalla bağlantılı olması dikkat çekiyor. Etrafında bulunan iki dala da bağlantısı bulunan bu dalın kökünün bir dalda olduğu ve bu dalın ucunun ise yıllarca aşınarak diğer dala kaynamış olabileceği söylenirken, bu ilginç dal, görenleri şaşırtıyor. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler