26 Nisan 2024, Cuma

Tariş: Toprak mısırdan bıktı, pamuk ekelim

30 Eylül 2016, Cuma 12:46

     


145 No'lu Çine Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Mustafa Akdam, “Gerçek pamuk ekimi yapan üreticinin cebinden, ekimden hasada kadar para çıkartmayacağız” dedi.

 

Çine Ovası'nın artık mısır kabul etmediğini söyleyen Kooperatif Başkanı Mustafa Akdam, çiftçiyi pamuk ekmeye davet etti. Pamuk ekimi yapacak çiftçiye her türlü imkanı sunacaklarını söyleyen Başkan Akdam, ''Çiftçi varsa Tariş var, Tariş varsa çiftçi var'' diye konuştu. Akdam, TARİŞ olarak geçtiğimiz yıllarda sivil toplum örgütlerinin başkanları ile toplantı yaptıklarını ancak bunun devamının gelmediğini söyledi.

 

“DEPOLARIN MISIR İLE DEĞİL PAMUKLA DOLMASINI İSTİYORUZ”

Çine Ovası'na mısırdan başka bir ürünün ekilmediğini söyleyen Başkan Mustafa Akdam, “İlçemizde pamuk ekilmese de Tariş binalarımız, çiftçimize yine hizmet veriyor. Eski yöneticilerimiz, ortaklarımızdan kesilen ücretler ile yapılan depolar yine çiftçimizin hizmetinde. Bizim emelimiz bu değil. Biz bu depoların mısır değil, pamuk ile dolmasını istiyoruz. Çiftçi varsa Tariş var. Tariş varsa çiftçi var” dedi.

 

“ÇİFTÇİ EKONOMİK SIKINTIDAN KURTULMASI İÇİN PAMUK EKMELİ”

Çiftçinin ekonomik sıkıntıdan kurtulması için pamuk ekimine başlanmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Başkan Akdam, “Pamuk ekimi yapan üreticimiz, makine konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacak. Biz buradan bunun garantisini veriyoruz. Ortaklarımızdan şunu istiyoruz. Bizimle biraz daha iç içe gelsinler. Pamuk ekecek olan arkadaşlarım Tariş’e uğrasın. Tariş’e uğrayamıyorsa bizi çağırsınlar, biz onların ayağına gidelim. Ana ürün olan pamuk ekilmedikten sonra çiftçi bu ekonomik sıkıntının altında kalkamaz. Ortak ve ortak olamayan dahil, iç içe durmak istiyoruz. Bu sezon pamuk hasadı bittikten sonra bir makine getirip burada genişletilmiş bir toplantı yapacağız” diye konuştu.

 

“SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE OLMALI”

Çine’de sivil toplum örgütü başkanlarının kendisinden çok çalışkan olduğunu söyleyen Akdam, “Tariş olarak Çine’de bir ilki başlatmıştık. 'Sivil toplum örgütleriyle ayda bir kere bir toplantı yapalım' demiştik. Tariş olarak ilk toplantıya biz yaptık. Bunun ardında diğer kurumlar yapacaktı. Ama devamı gelmedi. Bu toplantılarda çiftçinin sorunlarını konuşup bir üst makama bildirecektik. Maalesef bunun ikincisini yapamadık. Bu toplantıları tekrar yapalım. Bunu kendimiz için değil Çine çiftçisi için yapacağız. Biz Tariş olarak çiftçinin sorunlarının altından tek başımıza kalkacak kurum değiliz. Beraber hareket edersek bir çözüm bulmamız daha iyi olur” dedi.

Çine Ovası'nın mısırdan bıktığını belirten Akdam, “Çine Ovası ‘Mısır ekme, ben artık mısır kaldıramıyorum. Çeşitli ürünlerle gelin’ diyor. Akla ilk gelen ürün pamuk. Pamuk bir denge ürünüdür. Pamuk, hayvancılık için çok önemli. KDV’si bol olan bir ürün. Çiftçi Tariş’e ÇKS belgesini getirsin. Pamuk ekecek olan dürüst üreticimizin cebinden hiç para harcatmadan ürününü Tariş’e teslim ettireceğiz. Buradan da bunun sözünü veriyoruz. Çiftçi belgesine getirecek. İpotek versin, kefil de almayalım. Gerçek pamuk ekimi yapan üreticiye, ekiminde hasadına kadar cebinden para çıkartmayacağız” diye konuştu. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler