26 Nisan 2024, Cuma

Suyu gören çiftçi rahatladı

27 Mart 2018, Salı 19:26

     


Aydın'da 2007 yılında yaşanan kuraklıkta en çok etkilenen Didimli çiftçiler, kendi çapında dünyanın beşinci, Avrupa'nın birinci büyük barajı Adnan Menderes Barajını gezdi.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ)

 

Aydın'da bu yaz kuraklık yaşanacak söylemleri çiftçileri endişelendirdi. Didimli çiftçiler, yükseklik açısından dünyada 5’inci ve Avrupa’da da birinci olan ve 2011 yılından bu yana hizmet veren Çine Adnan Menderes Barajını ziyaret ederek, DSİ yetkililerinden barajın doluluk oranı hakkında bilgiler aldı. Didim Ziraat Odası tarafından organize edilen geziye 90 çiftçi katıldı. DSİ yetkilileri verdikleri bilgide barajdaki suyun yeterli olduğunu ancak geçtiğimiz yıla nazaran bu yıl yüzde 25 oranında bir kısıtlama olabileceğini ifade etti.

 

 

BAŞKANLARDAN TASARRUF TAVSİYESİ

Çine Adnan Menderes Barajının hizmet vermeye başlamasıyla birlikte Didim'deki arazilerde sel ve su taşkınlarının yaşanmadığını ifade eden Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, "Barajı yerinde görünce öz güvenimiz daha da arttı. Çine Adnan Menderes Barajı'ndan yararlanan Didimli çiftçiler olarak suyunu kullandığımız barajı yerinde görmek istedik. Baraj yapılmadan önce geçmiş yıllarda sel ve su taşkınları bizi perişan ediyordu. Şükürler olsun, Çine Adnan Menderes Barajı ile bu sorunlarımız ortadan kalktı. Artık taşkınlarla karşılaşmıyoruz. Aydın için çok önemli bir baraj. Suyumuzda bu yıl geçen yıla göre bir azalma var ancak korkulacak bir durum değil. Suyumuzu israf etmemeye özen göstermeliyiz. Biz havzanın en ucunda olduğumuz için bizden önce gelen çiftçilerimiz bizleri de düşünerek suyu tasarruflu kullansınlar" dedi. Didimli çiftçilere baraj gezisinde eşlik eden Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, sulamada sıkıntı yaşanmaması için çiftçilere suyu tasarruflu kullanmaya davet etti.

 

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 25 KISITLAMA

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü sulama planlaması ekibinde bulunan ziraat mühendisi Salih Kızıltepe, Didimli çiftçileri baraj ve sulama planlaması hakkında bilgilendirdi. Kızıltepe, "Ben sizin halinizden çok iyi anlıyorum. Siz havzanın en ucunda olduğunuz için sorunlardan en çok etkilenen de sizler oluyorsunuz. Suyumuz var, sıkıntı yok. Ancak geçtiğimiz seneye göre yüzde 18'lik bir eksikliğimiz var. Bunun için yüzde 25'lik kısıtlama ile su planlamamızı yaparak tedbirli davranıyoruz. Suyu yaratacak halimiz yok, bunun için adaletli dağıtım yapmamız gerekiyor. Cenabı Allah yağmur verir su oranımız artar ise buda bizim artımız olur. Biz 2007, 1989 ve 1990 yıllarındaki kuraklıkları gördük. Bu kuraklıklardan en çok etkilenen yine sizler oldunuz. Daima şunu söylüyoruz, biz bir yer gülüp, öbür yer ağlamasına çalışıyoruz. Bir milyon 400 bin dekar alanı koordine etmeye çalışıyoruz. Suyumuzu israf etmemeli ve tasarruflu kullanmalıyız. Bunu yaparsak sıkıntı yaşamayız" diye konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler