26 Nisan 2024, Cuma

Zeytin üreticisinin umudu söndü

25 Haziran 2016, Cumartesi 09:44

     


Organik Destekleme Tebliği'nde yapılan değişiklik, Çine’de bu yıl destekleme primi almayı bekleyen 895 organik zeytin üreticisini mağdur etti. Organik Destekleme Tebliği'ndeki değişiklikten sonra kayıt süresi 5 yılı bulmayan üreticilere prim verilmedi.

Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilen Organik Destekleme Tebliği'nde organik zeytin üreticisine prim verilmesi için daha önce 3 yıl olan kayıttan sonraki sürenin 5 yıla çıkarılması, Çine'de 895 üreticiyi mağdur etti. Kayıt süreleri 3 yılı bulduğu için geçen yıl prim alan organik zeytin üreticileri, bu yıl 4. yıla ulaşmalarına rağmen prime esas kayıt sonrası sürenin 5 yıla çıkarılmasıyla desteklemeden faydalanamadı. Organik zeytin üreticileri bu duruma tepki gösterdi.

 

“VERİLEN HAK GERİ ALINMAZ”

Çine Yeniköy Mahallesi'nde organik zeytin üreticiliği yapan Serkan Gül, “Biz 3 yıl önce sözleşme yaptık. Ardından geçen yıl hak ettiğimiz desteklemeyi almıştık. Aidatlarımızı, her şeyimizi ödedik. Bu, gerçekten adamla dalga geçmek gibi bir şey. Biz bu desteklemelere göre ekonomik durumumuzu, borçlarımızı ayarlıyor, bu paraya bel bağlıyoruz. Şimdi bayram önünde bize yapılan bu durum reva mı? Kanunda da bu böyledir, verilen hak geri alınmaz. Biz hakkımızı istiyoruz. Bu süre 5 seneye çıkarılmış olabilir ama 3 yılını dolduran ve destekleme almaya başlayan bizler, bu şekilde mağdur edilmemeliyiz. Bu para niçin kesildi, bu nasıl bir mantık işidir, biz anlamadık” dedi.

 

ÇİNE ZİRAAT ODASI YASAL DÜZENLEME YAPILMASINI İSTİYOR

Konu hakkında Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan da şu açıklamayı yaptı: ''İlçemizde organik üretim faaliyetleri 2009 yılında başladı. İl müdürlüğünce yürütülen örnek projeler ve bakanlığımızın uyguladığı destek politikalarının etkisiyle artış gösterdi. Bölgede organik tarım konusundaki bilinç, her geçen gün artıyor. 2015 yılında Organik Tarım Destekleme Tebliği'nde yapılan değişiklik, üreticilerin aleyhine olmuştur. 2015 yılında 4. yılı doldurup 5. yılında hak ediş almak için dilekçe verenlere ödeme yapılması bu tebliğ ile karara bağlanmıştır. Bu değişiklikle geçen yıl, 3. yılında organik tarım desteği alan bir üretici, 2015 yılında bir üst statüye geçmesine rağmen destekten yararlanamadı. Çine Ziraat Odası'nda geçen yıl organik desteklemesinden bin 155 üreticimiz yararlanmıştı. Bu tebliğle sadece 260 üreticimiz destekten yararlanabilecek. 895 üreticimiz ve 32 bin dekar alan destekten yararlanamadı. Bu tebliğin yayınlandığı tarihten itibaren bu işin yanlış olduğunu Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme getirdik ve yanlışlıkları Tarım Bakanlığı'na bildirildik. Bölge milletvekillerimize de bu durumu ilettik. Yetkililer, incelemeler yaptıktan sonra gerekli bilgiyi tarafımıza vereceklerini söylediler. Mart ayında 1155 üreticimiz, organik tarım destekleme ödemesinden yararlanmaya esas olan askıya çıkmak için Çine Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne dilekçe verdi. Şu anki destekleme askısında sadece 260 üreticimizin destekten yararlandığı görülüyor. Zeytinyağı fiyatları aşırı derecede düştü. Bu yıl verimin de düşük olacağı görülmektedir. Organik desteğinin de verilmemesi, üreticilerimizi çok olumsuz etkileyecek. Konuyla ilgili kırsal bölgede yaşayan üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi, bölgemiz zeytin üreticisi açısından çok önemlidir. Çine Ziraat Odası olarak yetkililerden, konuyla ilgili yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz.'' (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler