26 Nisan 2024, Cuma

Ceviz üretici fiyatlardan memnun değil

24 Eylül 2016, Cumartesi 09:31

     


Çineli ceviz üreticileri, ceviz fiyatlarından memnun değil. Geçen yıl kuru cevizi 15 liradan, yaş cevizi 10 liradan sattıklarını söyleyen ceviz üreticileri, bu yıl da kuru ceviz 10 liradan, yaş cevizi de 6 liradan güçlükle sattıklarını söylediler. Üreticiler, ceviz fiyatının bu kadar aşağıya inmesinin nedeninin İran’dan gelen ceviz olduğunu öne sürdü.

 

Çine’nin Kavşit ve Çatak mahallelerinden Çine semt pazarına ceviz getiren üreticiler, tüccara ürün satamadıklarını söylediler.

Bu yıl hem ceviz fiyatlarının hem de ceviz verimin düşük olduğunu söyleyen Çine Ziraat Odası Çatak Delegesi Murat Uludağ, “Yılda 1 ton ceviz üretiyorum. Geçen yıl kuru cevizi 15 liradan sattık. Bu yıl 10 liradan satıyoruz. Yaş cevizi de geçen yıl 10 liradan satıyorduk. Bu yıl 5-6 liraya zar zor satıyoruz. Bunun en büyük nedeni İran’dan ceviz gelmesidir. O yüzden yerli ceviz, değerini kaybetti. Cevizimiz satmak için pazara getiriyoruz ama satamıyoruz. Hasat zamanı olduğu için de tüccar düşük fiyattan almak istiyor” dedi.

 

“CEVİZLERİMİZ KURUYOR”

Yıllık 500 kilogram ceviz ürettiğini söyleyen Kavşit Mahallesi'nden Hilmi Tosun, “Bu yıl ceviz verimi çok düşük. Fiyatların yüksek olmasını beklerken tam tersine geriledi. En büyük korkumuz da ceviz ağaçlarımız kuruyor. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.

 

"ÜRETİCİNİN MALI PARA ETMİYOR"

Yılda 500 kilogram ceviz yetiştirdiğini söyleyen Çatak Mahallesi'nden Muhterem Uysal, "Üretici malını yetiştirip satışa çıkardığında ürün para etmiyor. Ne zaman tüccarın eline geçti, fiyatlar tavan yapıyor. Bu yıl ceviz veriminin ve fiyatların düşük olması ümitlerimizi kararttı" dedi. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler