27 Nisan 2024, Cumartesi

Aydın’da ‘Belçika mavisi’ yaygınlaşıyor

23 Aralık 2016, Cuma 15:46

     


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın buzağı desteğinde yaptığı değişiklik, et verimi yüksek olan ırklara yaradı. Yetkililer, Aydın’da et verimi yüksek Belçika Mavisi ırkının yaygınlaşmaya başladığını belirtti.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, buzağı desteklemelerinde değişikliğe gitti. Buna göre damızlık birliği üyesi işletmelerde doğan buzağılardan, aynı ırktan tohumlama sonucu doğana 500 TL, döl kontrollü spermayla tohumlama sonucu doğana 550 TL ve farklı ırktan tohumlama sonucu ve boğadan olan buzağılara ise 350 TL destek verileceğini açıkladı.

Yetkililer, geçmiş yıllarda destekleme için aynı ırk şartı arayan bakanlığın yasada değişikliğe gitmesiyle birlikte farklı ırklara farklı tohumlamalarda artış gözlemlendiğini ifade ederken etteki yüksek verimi ile ön plana çıkan Belçika Mavisi’nin Aydın’da artış gösterdiğini belirtti. Hoştayn ırkı ineğin diğer ırklara göre Belçika Mavisi doğumunu daha kolay gerçekleştirdiği öğrenildi.

 

ALMANYA’DAN BELÇİKA MAVİSİ ERKEK SPERMALARI GETİRİLİYOR

Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, yetiştiricilere melezleme konusunda uyarılarda bulunarak, saf ırk düvelere ihtiyaç olduğunu, bu nedenle birlik olarak Belçika Mavisi dana yetiştirmek isteyen yetiştiriciler için Almanya’dan Belçika Mavisi erkek spermaları temin ettiklerini belirtti. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler