27 Nisan 2024, Cumartesi

Çine'den milli ekonomiye 541 milyon liralık katkı

23 Kasım 2017, Perşembe 15:59

     


Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Çine Adnan Menderes ve yapımı devam eden Gökbel Barajı'nı ziyaret etti. Vali Köşger, Gökbel Barajı'nın 2018 yılı içerisinde tamamen bitirileceğini açıklarken, Çine Adnan Menderes ve Gökbel Barajı'nın milli ekonomiye yıllık 541 milyon liralık katkı sağladığını ifade etti.

 

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Çine Adnan Menderes ve Gökbel Barajını ziyaret etti. Vali Köşger'e, Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta, Çine Kaymakamı Özkan Demir, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer ve görevliler eşlik etti. Vali Köşger, Aydın'ın 141 yıllık rüyasının gerçekleştiği Çine Adnan Menderes Barajı'na karşı çay içti. Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta, merhum Başbakan Adnan Menderes'in hayallerinin birisinin de bu barajı yapmak ve Aydın ovasındaki taşkınları önlemek olduğunu belirtmesi üzerine Vali Köşger, baraj bendinin uygun bir yerine merhum Başbakan Adnan Menderes'in resmi ile birlikte güzel bir sözünün yazılabileceğini söylerken, bu konuda müdür Balta'dan bir çalışma yapmasını istedi.

 

"HAYIRLI OLSUN"

Çine Adnan Menderes Barajı hakkında bilgiler veren Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, "Adnan Menderes'in hayali olan Çine Adnan Menderes Barajı'nın inşaatına yaklaşık 2 milyar lira yatırım gerçekleştirildi. Şu an baraj kendini amorti etmiş durumda ve milli ekonomiye katkısı ise yılda 293 milyon lira. 40 milyon lira elektrik üretimi var, 118 milyon kilovat saat elektik üretiliyor. Ayrıca Çine ve Koçarlı ovalarının sulanmasını sağlıyor. Baraj şuan kendi kategorisinde 2. baraj Önemli bir baraj. Barajımızın bir diğer önemi ise burada bu baraj kurulmadan önce Aydın ovasında taşkınlar oluyordu. Çiftçi 6 ay ekiyor, 6 ay ekemiyordu. Barajımız ile bu taşkınlara da son verildi. Bu anlamda Aydın tarımına da barajımızın büyük katkısı oldu. Ülke ve Aydın'ımıza hayırlı olsun " dedi.

 

"SORUNSUZ DEVAM EDİYOR"

Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta ise Çine Adnan Menderes Barajı'nda 350 milyon metreküp su bulundurulduğunu ve Çine, Koçarlı ovalarındaki 240 bin dekar sahaya sulama suyu temin edildiğini belirtirken, sulama işleminin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini ifade etti. Balta, barajın şu anki doluluk oranının yüzde 30'larda olduğunu ve yağan yağmurlar ile birlikte bu oranın her geçen gün yükseleceğini söyledi.

 

Gökbel Barajı hakkında da bilgiler veren Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Çine Adnan Menderes Barajı'nda elektrik üretiminde kullanılan suyun Gökbel Barajında biriktirilerek, basınçlı su ve boru sistemi ile modern tarım teknikleri kullanılarak, tarlalara ulaştırılacağını belirtti. Köşger, Gökbel Barajı'nın 65 milyon lira maliyeti olduğunu ve 2018 yılı içerisinde tamamlanacağını ifade ederken, milli ekonomiye yıllık 248 milyon lira katkı sağlayacağını söylerken, iki barajın sahada toplam 7 bin kişiye istihdam artışı da sağladığını bildirdi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler