27 Nisan 2024, Cumartesi

İlerleyen meslek tornacılık

22 Eylül 2015, Salı 08:31

     


Çine Sanayi Sitesi’nde tornacılık hizmeti veren ustalar, tornacılıkta çalışma olanağının oldukça fazla olduğunu söylüyor. Gelecekte birçok mesleğin yok olabileceği, ancak tornacılığın gün geçtikçe daha da ilerleyeceği fikrinde birleşti.

Neredeyse yaşamın her alanında tornacılık mesleğine ihtiyaç duyulabileceğini dile getiren torna ustaları, meslekleri hakkında bilgiler verdi. Çine Sanayi Sitesi’nde 10’un üzerinde tornacı bulunduğunu söyleyen Çine Sanayi Sitesi Başkanı, torna ustası Tayfun Aslan, her tornacının farklı sektörler üzerine iş yaptığını ve kazancını bu işten elde ettiğini belirtti. Aslan, tornacılığın diğer mesleklerden çok farklı bir meslek olduğunu, asıl amaçlarının piyasada bulunan ürünleri müşterinin isteği üzerine farklı biçimlerde üretmek olduğunu ifade etti. Tornacının yaptığı işten iyi bir sonuç alabilmesi için mesleği ile ilgili ölçü ve kontrol aletlerini çok iyi tanıması, doğru kullanması ve bakımını da yapabilme kapasitesine sahip olması gerektiğini bildiren Aslan, ayrıca bir tornacının ayakta çalışmak zorunda olduğu için sağlık durumunun da iyi olması gerektiğini söyledi.

Endüstride otomotiv, makine, tekstil, yedek parça, tarım sektörü, mutfak eşyaları ve sanayi sektöründe ve bunlara parça üreten yan sanayide tornacıya ihtiyaç olduğunu belirten Aslan, tornacılık mesleğinin sürekli kendini geliştiren ve yenileyen bir meslek olduğunu ve bu nedenle birçok mesleğin sonu gelse bile tornacılığının uzun asırlar yaşayan bir meslek olarak kalabileceğini ve kendinden gelecekte de çok bahsettireceğini düşündüğünü aktardı.

MESLEKTE İŞÇİ SIKINTISI VAR

Çine Sanayi Sitesi’nde tornacılık yapan diğer ustalardan birisi olan Muharrem Uysal ise meslekte ‘işin çok fakat işçinin yok ‘olduğunu açıklarken, özellikle gençlerin tornacılığa eğilmelerini ve ilgi göstermelerini arzuladığını tornacılık mesleğinin gün geçtikçe unutulmaya yüz tutan değil, gelişmekte olan bir meslek olduğunu ifade etti. Artık gençlerin masa başında bir iş arayışına girdiğini söyleyen Uysal, en büyük sıkıntılarının işçi bulamamak olduğunu, yoğun çalıştıklarını ve torna mesleğinin yorucu bir meslek olduğunu dile getirdi. Uysal, “Her geçen gün kendini geliştiren ve yenileyen bu meslekte kendini ve işini geliştiremiyor isen bu meslekten para kazanamazsın” dedi.

Gürültülü ve talaş kaplı çalışma ortamında üstü başı kir pas içerisinde, insanlığa hizmet eden ve müşteriye özel çözümler sunan tornacılar, birçok işin ilçe dışına kaçtığını dile getiriyor ve şirketlerden kendilerine biraz daha sahip çıkmalarını istiyor. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler