26 Nisan 2024, Cuma

“Aydın’da besicilik canlanmalı”

21 Aralık 2016, Çarşamba 14:07

     


Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Aydın Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Öncülüğünde Besiciliğin Geliştirilmesi“ projesi kapsamında Çine’de düzenlenen seminerde konuşan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Aydın’da besicilik canlanmalı” dedi.

 

Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından 2016 Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen “Aydın Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Öncülüğünde Besiciliğin Geliştirilmesi“ projesi kapsamında Çine Kültür Merkezi’nde büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin de katılımı ile seminer düzenlendi. Proje hakkında bilgi veren Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın’ın iklim yapısı ve kaliteli damızlık materyalleri konusundaki potansiyelini ortaya çıkararak ildeki besicilik faaliyetlerini canlandırılmayı hedeflediklerini ifade etti.

Başkan Güngör, “Çine bölgesinde çok fazla melez tohumlama yapılıyor. Bunun önüne geçemiyoruz ve geçemeyiz. Çünkü melezlemenin karlı olduğunu yetiştiriciler biliyor. Melezden doğan hayvan, daha yüksek kazanç sağlıyor. Ama biz bu konuda düvelerde sorun yaşıyoruz. Melez doğan ineğin süt veriminde düşüş oluyor. Irk bozuluyor. Bizim saf ırk düvelere ihtiyacımız var. Biz yetiştiricilerimizin aynı ırktan sperm kullanmalarını istiyoruz. Melezleme yapacak isek erkek sperm kullanmalıyız. Ya da damızlık vasfı çok iyi olmayan düvelerde ve 5. doğumunu yapmış ineklerde melezleme yapmaya çalışalım. Fakat mümkün olduğunca saf ırklarımızı korumamız şart” dedi.

 

HER ZAMAN ÜRETİCİNİN YANINDA OLDUKLARINI İFADE ETTİ

Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır, Aydın’da 350 bin büyükbaş hayvan olduğunu ifade ederken bu hayvanlardan daha iyi verim alabilmek için bakım ve besisinin çok önemli olduğunu belirtti. Hayvancılıkta teknolojiye ayak uydurmak gerektiğini ifade eden Bozkır, her zaman üreticinin yanında olduklarına vurgu yaptı.

 

HAYVANCILIK KONUSUNDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökhan Önol, seminerde bulunan davetlileri, hayvancılık konusunda bilgilendirdi. Prof. Dr. Önol, kış aylarında ahır içerisinde hayvanın betona yatmaması gerektiğini, yatması halinde yüzde 10 verim düşüklüğü yaşayabileceğine dikkati çekerken, yaz aylarında ise gölgeleme sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, hayvancılığı atadan kalma metotlar ile birlikte günümüz teknolojisinden de faydalanarak geliştirilmesinden yana olduğunu ifade etti.

Seminere, Çine Belediye Başkanı Enver Sedat Dinçer, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökhan Önol, Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ağaran ve Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan da katıldı. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler