26 Nisan 2024, Cuma

Çine'den çıkan girişimcilik mucizesi, dünyaya açılıyor

20 Eylül 2016, Salı 09:53

     


Güçlü Gökozan, Çine’de sanayici bir babanın çift yumurta ikizi çocuklarından biri olarak dünyaya geldi. Çine’de başlayan hayat yolculuğu, ilk ve orta öğreniminin ardından İstanbul’a uzandı. Üniversite döneminde, milyonlarca gencin hayal dahi edemeyeceği bir projeye imza attı. Yurttaki odasında tasarladığı www.BuldumBuldum.com adlı internet sitesi, şimdi milyonlarca liralık değeriyle, Türkiye'nin dev markalarıyla yarışıyor. Gökozan, elleriyle büyüttüğü bu projeyle Ortadoğu ve Doğu Avrupa pazarına açılmayı hedefliyor. Çine’den çıkan girişimcilik mucizesiyle, sizler için söyleştik. (Röportaj e-posta yoluyla, uzaktan yapılmıştır)

 

Seni tanıyabilir miyiz?

 

Aydın 1986 doğumluyum. Çineli sanayici, Akmaden’in sahiplerinden Selahattin Gökozan’ın oğluyum. Çine Mehmet Tuncer Anadolu Lisesini birincilikle bitirdim. Daha sonra Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'ni tamamladım. Üniversite 1’inci sınıfta, yurt odamda BuldumBuldum.com adlı, Türkiye’nin en büyük kişiye özel ürün ve hediye markasını kurdum. Şu anda 120 kişilik ekibimizle alışveriş merkezlerindeki mağazalarımızla, Türkiye çapında çok popüler hale gelen BuldumBuldum.com hızla büyümeye devam ediyor.

 

İlk iş deneyimin mi?

 

Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 1’inci sınıfta okurken, 10 metrelik yurt odamda, ilk iş deneyimim olarak BuldumBuldum.com’u kurdum. O yüzden ilk iş deneyimim bu şirket oldu. İş hayatıma doğrudan girişimci olarak başladım.

 

Nasıl oldu bu? Siteyi kurmaya nasıl karar verdin Tek başına mı yola çıktın?

 

Evet, tek başıma kurdum. BuldumBuldum.com’u kurma fikri oluşmadan hemen önce, 21’inci yaş günümde ikiz kız kardeşime ilginç hediye bulamamanın sıkıntısını yaşamıştım. Maddi olarak değerli ama sıradan bir hediye alıp götürdüğümde, artık bu tür hediyelerin çok etkili olmadığını anladım. Çünkü ben ona çok pahalı bir kolye aldığım halde, o bana Türkiye’ye yeni gelen, çok fazla bulunmayan ve üzerinde benim adımın yazılı olduğu bir mp3 çalar hediye ederek benim hediyemin bir anda çok üstüne çıkmış oldu. Aslında hediye ararken, kişiye özel hazırlanan, kişinin adının ve hatta resminin olduğu çok güzel ürünlerle karşılaşmıştım. Ancak bu ürünler yurtdışındaydı ve Türkiye’de olmadığı için getirtememiştim. Doğum günündeki acı deneyimimden sonra Türkiye’ye bu tür ürünleri getirmeye karar vererek çalışmalara başladım.

Farklı ve hiç kimsede olmayan ürünler bulmanın zorluğundan yola çıkarak, bu tür ürünlerin kolaylıkla satın alınabileceği bir internet sitesi kurma fikriyle 2008 yılında yola çıktım ve BuldumBuldum.com’u kurdum. Artık herkes babasına, annesine, arkadaşlarına ya da sevgililerine sıradan gömlek, kravat, etek, çerçeve, biblo vs. almaktan sıkıldı ve yoruldu. Her özel günden ya da doğum gününden önce hediye alırken başımız ağrır duruma geldi. Çünkü bugüne kadar aldığımız sıradan ürünlerden sonra alınacak başka bir ürün kalmadı. BuldumBuldum.com işte tam bu anda devreye girerek sevdiklerinize başka hiçbir yerde bulamayacağı ve sevdiklerinizin daha önceden bir benzerini dahi almadığı ilginç ve kişiye özel hediyeyi sunma imkanını size veriyor. Çünkü biz biliyoruz ki eğer gömlek, t-shirt, kravat gibi sıradan bir hediye alırsanız hediyenizin değeri onun maddi değeri ile sınırlı kalıyor. Ancak içinde biraz espri, biraz ilginçlik barındıran bir ürün hediye ederseniz, bu ürünün maddi değeri 1 lira da olsa hediyenin içindeki o espri ve ilginçlik değerini paha biçilemez kılıyor.

Tüm yurtdışı konseptleri ve firmaları araştırdıktan sonra en ilginç, kişiye özel ve en işlevsel ürünleri bularak üretici ve tasarım firmaları ile anlaşarak ürünleri getirtmeye başladım. Ürünler çok ilginç ve hiçbir yerde bulunmayan türler olduğu için bir anda inanılmaz bir ilgi çekti ve çok büyük bir popülariteye ulaştı, daha açılmamızdan 2 ay sonra siparişleri mevcut depomuzla yetiştiremeyeceğimizi anlayarak çok daha büyük bir yere taşınıp ekibi genişletmek zorunda kaldık. Yurtdışında ilk çıkan ürünleri aynı anda Türkiye’de de sunmaya başlayınca Türkiye’de çok beğenilerek takip edilmeye başladık ve her sabah “Acaba bugün hangi ilginç ürün var?” diye sitemizi açan binlerce müdavim oluştu. Web sitemizi Cevahir, Levent Özdilek Park, Mall of İstanbul gibi alışveriş merkezlerindeki şubelerimiz izledi. Şimdi birçok yeni şube ve birçok yeni ürün ile sayısı hızla artan binlerce müşterimize hizmet veriyor olduk.

 

“SIRADAKİ HEDEF ORTADOĞU VE DOĞU AVRUPA”

Kaç kişi istihdam ediyorsun? Markanın değeri nedir?

 

120 kişi istihdam ediyorum. Büyük bir fabrikamız, 3000 metrekarelik bir operasyon merkezimiz var. Şirketimizin değeri, yemeksepeti.com’un kurucularının ortak olup şirkete yatırım yapmasıyla (Kasım 2015) 60 milyon lirayı geçti. Bu sene, bu değerin çok daha üstüne çıktık.

 

Bu site ile ilgili hedefin nedir?

 

Türkiye’nin ve tüm bölge ülkelerin en büyük kişiye özel ürün ve hediye markası olmayı hedefliyorum. Bu sebeple 2017'de Ortadoğu pazarına, 2018 de de Doğu Avrupa pazarına açılıyor olacağız.

 

Farklı bir alanda iş yapma planın var mı?

 

BuldumBuldum.com çok hızlı büyüdüğü için tüm enerjimi ve zamanımı BuldumBuldum.com a vermeye devam edeceğim ama BuldumBuldum.com içinde birçok farklı alana, ürüne ve pazara gireceğiz.

 

“AYDINLI OLMAKLA ÖVÜNÜYORUM”

 

Aydın’a sık gelip gidiyor musun? Aydın’da bir yatırım planın var mı?

 

Maalesef iş yoğunluğum sebebiyle çok istesem ve özlesem de çok sık gelme fırsatı bulamıyorum. Özellikle babamın vefatından sonra maalesef yılda sadece 2-3 kere gelebildim. İleriki yıllarda daha sık gelmeyi planlıyorum. Özellikle fırsatlar oluşursa bazı ticari yatırımlar yapmayı isterim. Ama bunun dışında özellikle hayır işleri yapmak istiyorum. Sonuçta bu topraklarda doğdum, büyüdüm ve buranın yeri benim için her zaman ayrı. Her zaman özlem ve hasretle anıyorum, Aydınlı olmakla her zaman, her yerde övünüyorum.

 

Bir araştırma var ise Aydınlılar siteden en çok ne alıyor?

 

İstatistiklerimize baktığımızda, Aydın’dan özellikle bayanların kişiye özel tişört, mutfak ürünleri ve ev dekorasyon ürünleri aldıklarını görüyoruz. Bunun dışında son aylarda Atatürk ve Türk bayraklı ürünlerin siparişinde ciddi artış var.

 

“GİRİŞİMCİLİK KARTOPU ATMAKTIR”

 

Genç girişimcilere ne önerirsin?

Öncelikle yapmak istedikleri işin pazarını, hedef kitlesini, avantaj ve dezavantajlarını, risk ve olanaklarını bir iş planı şeklinde çıkarmak çok önemli. Yurtdışında ve Türkiye’deki –varsa- örneklerini incelesinler. O örneklerin sadece doğru adımlarına değil, ders almak adına yanlış adımlarına da büyük önem göstersinler. Bunun dışında Türk insanının ve hedefledikleri lokasyon ile kitlenin özelliklerini çok iyi incelesinler ki ona göre daha doğru adımları atabilsinler. ABD’de çok popüler olan bir işin, bizim insanımızın kendi özellikleri sebebiyle hiç tutmaması mümkün. Bu sebeple yurtdışında çok popüler olan bir projeyi birebir buraya getirmek de çok yanlış bir adım olur. Girişimciler, finansal ve teknik altyapıya çok özen göstermeliler ki işin yarısında bu konuda sorun yaşayıp can damarlarından darbe yemesinler. Girişimcilik bir kartopu atmak gibidir diye düşünüyorum. Kar topunu düzgün atabilirseniz çığa dönüştürmemeniz için önünüzde hiçbir engel yoktur. (NACİ ERİŞ)







 
Son Eklenen Haberler