27 Nisan 2024, Cumartesi

"Sütte ihracata açılan yol hijyen"

17 Aralık 2016, Cumartesi 15:10

     


Çine Hallaçlar Mahallesi eski muhtarlarından Hasan Akalın, Çine’deki süt üreticilerine hijyen konusunda uyarılarda bulundu. Sütte üretimin arttığına ancak pazar sıkıntısı yaşandığına dikkati çeken Akalın, üreticilerin hijyen konusunda bakanlık tarafından eğitilmesi gerektiğini söyledi.

 

Süt üretiminde hijyene çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Çine Hallaçlar Mahallesi eski muhtarlarından Hasan Akalın, üretilen sütlerde hijyene dikkat edilmediği zaman kalitenin düştüğünü öne sürdü. “Böyle giderse 2 yıl sonra sütleriniz toplanmayacak” diyerek üreticileri uyaran Akalın, “Süt çok nazik ve hızlı bakteri üreten bir ürün. Sütteki sorun, temizlik olmadan önlenemez. İneğin memesinden çıkıp da yoğurt, peynir olana kadar dikkat edilmesi gereken şey temizliktir. Süt makinelerini haftada bir yıkayanlar var. Makinede ya da kaplarda kalan ufacık süt yağı, tonlarca sütü yok eder. Yıllardır sütteki kalite sorunumuzu aşamadık. Dış ülkelere beyaz et dışında, süt ve kırmızı et ihracatını gerçekleştiremiyoruz. Üretim artıyor ama ülke olarak pazar bulamıyoruz. Dünyada birtakım modeller var. Sütümüzün kalitesini artırmak zorundayız. Avrupa’da bizim içtiğimiz sütü içmiyorlar. Artık dünyanın hiçbir yerinde süt litresine göre değer bulmuyor. Yağına, proteine ve bakterisine göre değer buluyor. Amerika’da artık ısıl işlem görmüş süt tüketimi yok. Çünkü araştırmalara göre en güzel, en faydalı süt ineğin memesinden çıkan işlem görmemiş süt. Elimizi yıkamalıyız, ineğin memesini yıkamalı, sürekli temiz tutmalıyız. Sütteki kaliteyi artıramaz isek, bundan sonra sütlerimiz de elimizde kalır” dedi.

 

"Sütte ihracata açılan yol, hijyenden geçiyor" diyen Akalın, hijyen konusunda üreticilerin eğitilmesi gerektiğini ifade ederken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlı Faruk Çelik ve aydındaki müdürlük yetkililerinin bu konu hakkında acilen harekete geçmesini istedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler