29 Mart 2024, Cuma

Çeyrek asır sonra tekrar tütün üretimine başladı

17 Ağustos 2021, Salı 17:04

     


Çine'nin Altınova Mahallesi’nde çiftçilik yapan 55 yaşındaki Yaşar Süzen, yaklaşık çeyrek asır önce üretimi durdurulan tütünü yetiştirmeye yeniden başladı. 30 dekar arazisindeki tütünlerin hasadına başlayan Süzen'in, ilçede tütün yetiştiren tek çiftçi olduğu ifade edildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Altınova Mahallesi’nde yıllardır çiftçilik yapan Yaşar Süzen, yetiştirdiği ürünlerden para kazanamadığı için, alternatif ürün yetiştirmeye karar verdiğini söyledi. 1996 yıllarında kota şartı getirilen tütünün üretimine yeniden başlayan Süzen, tütünün bölge için tekrar vazgeçilmez bir ürün olabileceğini kaydetti.

“BUNDA ÖYLE BİR SORUN YOK”

Yıllardır yaptığı çiftçilikten para kazanamadığı için sezon öncesi özel bir firmadan gelen teklif üzerine tütün üretimine başladığını söyleyen Yaşar Süzen, “Geçen kış dönemi İzmir’den bir firma, Çine Ziraat Odası aracılığıyla bana ulaştı. Bana tütün üretimi için bir teklif ve şartlarını sundular. Ben de bunu biraz düşündüm ve kendi hesabımı yaptım. Bölgemizde daha önce yapılan tütün üretimine kota ve yasak konmuştu. Bunda öyle bir sorun yok. İnşallah ilçemiz ve ülkemiz için hayırlı olur” dedi.

“VAZGEÇİLMEZ BİR ÜRÜN OLABİLİR”

Kendisine sunulan teklif ile 30 dekar arazisinde tütün üretimi yapan Süzen, dekarda ortalama 400 ile 800 kilogram hasat elde edildiğini belirtirken, “Ziraat mühendisimiz ile en iyi şekilde üretim yapmaya çalışıyorum. İlk yılımızda 15-20 ton arası ürün elde etmeyi hedefliyoruz. Bunu elde edersek çok iyi gelirler bırakacağına inanıyorum. İlçemiz ve bölgemiz için vazgeçilmez bir ürün olabilir” diye konuştu.

“PARA KAZANMASINI BİLEN İNSANLAR İÇİN ZOR DİYE BİR ŞEY YOK”

Tütün dikimini 10 Nisan gibi başladığını söyleyen Süzen, “Yaklaşık 4 ay önce diktiğimiz tütünlerin hasadına Ağustos ayı itibariyle başladık. Eylül sonu gibi bitirmeyi planlıyoruz. Tütün üretimi biraz meşakkatli ama çalışmayı seven, para kazanmasını bilen insanlar için zor diye bir şey yok. Uğraşacağız ki hem üretici hem de işçinin yüzü gülsün. Hayırlısıyla sezonu bitirmek nasip olur” açıklamasını yaptı.

“ÇİNE BÖLGESİNİN ALTERNATİF ÜRÜNÜ OLARAK TEKRAR İZİN ALINDI”

Altınova Mahallesi’nde ilçenin tek tütün üreticisi Yaşar Süzen ile çalışanları ziyaret eden Çine Ziraat Odası personeli Ziraat Mühendisi Mutlu Çıvgın, “Çine Ziraat Odamıza İzmir’de faaliyetini sürdüren bir firmadan tütün üretimi için öneri gelmişti. Bizde bunu yeni ürün çeşitliliği için üreticilerimiz ile değerlendirdik. Yaşar abimiz de bu öneriyi kabul etti ve denemek istedi. Yetiştirdiği ürünlerin hasadı başladığı için ziyaret etmek istedim. Ürün çok güzel bir gelişme göstermiş. İnşallah bu ürünün devamı diğer üreticilerimiz tarafından gelir ve Yaşar abi için bol bereketli bir sezon olur. Bunu birkaç mahalledeki üreticilerimiz de dikmişti ama sonradan vazgeçtiler. Bu tütün yaprakları büyük ve işçiliği daha kolay eski tütünlere göre. Tabi daha önce tütün üretimi yapılıyordu bu bölgede ama tarım politikası nedenleriyle kaldırıldı. Şimdi Çine bölgesinin alternatif ürünü olarak tekrar izin alındı. Çine Ziraat Odası olarak biz üreticilerimize tavsiye ediyoruz ve gereken desteği de sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler