18 Nisan 2024, Perşembe

"Tarımsal ürünlere daha çok sahip çıkmamız gerekiyor"

9 Mart 2022, Çarşamba 10:45

     


Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, zeytinlik alanlarında madencilik faaliyetlerine izin verilmesine ilişkin Resmi Gazete ’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilgili değerlendirmede bulundu. Çondur, "Tarımsal ürünlere daha çok sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

Madencilik Yönetmeliği'nin 115. maddesine eklenen fıkra ile zeytinlik alanlarında madencilik faaliyetlerine izin verilmesi, madencilik faaliyetleri için zeytinliklerin taşınması, taşınan, yok edilen zeytinlik alanları kadar alanın zeytinlik olarak tesis edilmesinin kararlaştırılması kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, zeytin üretiminin başta Aydın ekonomisi olmak üzere ülke ekonomisine önemli katma değer sağladığını ifade ederek bu kararın üretimi olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ülkemizin sofralık zeytin üretiminin yüzde 11’ini Aydın'ın tek başına ürettiğini dile getiren Çondur, “İlimizin en önemli geçim kaynaklarından olan ülkemiz ekonomisine önemli miktarda döviz getirisi sağlayan zeytinliklerin, maden şirketlerinin yağmasına açılması kabul edilemez. Resmi Gazete‘de yayımlanan yönetmelikte, maden şirketlerinin faaliyetleri sonrasında zeytinlik alanlarını rehabilite ederek eski haline getireceklerini taahhüt etmesi şartı koşulmuştur ancak asırlık zeytin ağaçlarının kesilmesi ve tahrip edilen zeytin ağaçlarının eski haline dönmesi beklenemez. Bu yönetmelik ile zeytin alanlarının madencilik faaliyetlerine açılması zeytin alanlarında verimliliğinin düşmesine hatta üretimin sonlanmasına sebebiyet verir. Enerji üretiminde kamu yararı gözetilirken tarımsal alanlarında korunması önemlidir. Zira tarımsal alanların yanlış uygulamalar sonucu tahribatı ileriki dönemlerde bir gıda krizine yol açabilir ve geri dönüşü olmayan sonuçlara sebebiyet verebilir. Dünyanın gıda krizi ile karşı karşıya kaldığı böyle bir dönemde ülke olarak bizim milli servetimiz olan zeytinimiz başta olmak üzere ülkemizin tarımsal ürünlerine daha çok sahip çıkmamız ve dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekir. Bu nedenle yönetmeliğin durdurulmasını, ülkemizin verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını ilgili makamlardan talep ediyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler