26 Nisan 2024, Cuma

Zeytinyağı fiyatları artıyor

9 Ocak 2017, Pazartesi 10:48

     


S.S. 144 Nolu Çine Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatif Başkanı Enver Gökbel, zeytinyağı fiyatların arttığını belirtti.

0.3 asit zeytinyağının 13,75’den 14,45 liraya, 0.5 asit zeytinyağının 12,75’den 13,45 liraya, 1 asit zeytinyağının da 11.20 liraya çıktığını söyleyen Başkan Enver Gökbel, yapılan son zamla bir ton zeytinyağında 700 lira artış olduğunu söyledi.  

Tariş’in üreticiyi kollamak için zeytinyağı fiyatlarını arttırdığını söyleyen Başkan Gökbel, “Tariş geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda da üreticiye destek vermeye devam ediyor. Tüccar da Tariş’i takip etmeye devam ediyor. Tüccar zeytinyağı fiyatlarını artırmak zorunda çünkü başka çareleri yok. Zeytinyağı piyasasını ve zeytin sıkım ücretini Tariş belirler ve tüccarlarda Tariş’i takip eder. Eğer Tariş zeytinyağı alımını bırakırsa tüccar bu zeytinyağını 8-9 lira arasına kadar indirir” dedi.

“ÜRETİCİ ELİNDEKİ ÜRÜNÜ UCUZA KAPTIRMASIN”        

Tariş’in üretici kuruluşu olduğunu belirten Gökbel, “Tariş alacağı yağ miktarı 6 milyon kilogramdır. Şubat ayı sonuna kadar ancak tamamlar. Şubat ayı sonuna kadar zeytinyağı alımını yapar. Önümüzdeki günlerde zeytinyağı fiyatları artmaya devam edecek. Tariş artırmasa da tüccar artırmak zorundadır. Çünkü istenilen zeytinyağı piyasada yoktur. Ülke içindeki tüketimde artmıştır. Bir arz talep meselesidir. Geçen yıl zeytinyağı boldu. Tariş piyasadan çekilince tüccar elini kolunu sallaya sallaya zeytinyağını aldı. Ama bu yıl böyle olmayacak. Tariş piyasadan çekilse bile tüccar zeytinyağı almaya devam edecektir. Çünkü yeterli zeytinyağı yok. Yaklaşık 100 bin ton ülke içinde bir tüketim olacak. İhracat yapılıyor. Üretici elindeki ürünü ucuza kaptırmasın. Tabi ki hak ettiği fiyatı bulunca stoklamaya gerek yok. Çünkü elimizdeki zeytinyağları bir sonraki yıla devrettiğinde değerleri yükseliyor” diye konuştu. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler