
Çine Altınova Köyü’nde hemen hemen her evin bahçesinde muz bir yada birden fazla muz ağacı bulunuyor. Neredeyse son 4 yıldır köyde herkes kendi yiyeceği muzu kendisi yetiştiriyor.
Suyu, nemli ve ılık havayı çok seven muzun üretimini fantezi olarak yaptıklarını söyleyen Köy Muhtarı Arif Açıkgöz (66), “Ticari açıdan üretim bizim burada çok zor ama bu şekilde bahçede evlerin kuytusunda bir hayli muz yetişiyor. Köyümüzde hemen hemen herkesin evinde muz ağacı vardır” dedi.
Köylerinde muz üretiminin başlama hikayesini anlatan Muhtar Açıkgöz, “Bizim köyden Nursel Özdemir, adında bir kızımız Mersin’e gelin gitti. Muzu il o getirdi. Onların evinden bütün köye dağıldı gitti. Herkes oradan bir filiz alıp bahçesine dikti. Şimdi hemen hemen hemen her evde var” diye konuştu.
“BİR AĞAÇTAN 100 KİLO MUZ ALDIM”
Muz üretiminde başarıyı yakalayanlardan olan Şerafettin Özdemir (52), “5 yıl önce diktim. Diktiğimin ertesi sene meyve vermeye başladı. Her yerde olmuyor, yukarıdan su, aşağıdan su istiyor. Kuytu yeri çok seviyor. Kışın yaprakları kuruyor, baharda yeşeriyor. Bir tek ağaçtan yaklaşık 100 kilo muz aldım. Bir dal bir kez meyve veriyor. Her yıl yeni dal çıkıyor. Muz üretiminden kazanç elde etmeyi düşünmüyoruz şimdilik hobi olarak yapıyoruz. İklim biraz daha nemli ve sıcak olursa üretimi yapılabilir ve bu işten iyi para kazanılır. İthal muzlar gibi büyük olmuyor ama bizim muzumuz çok lezzetli oluyor” dedi.
Köylerinde her evde Portakal, mandalina, limon, elma, şeftali, erik, kayısı gibi ağaçlar bulunduğunu söyleyen Özdemir, “Fındık yetiştiren bile var. Köyümüzde Hemen hemen bütün meyveler yetişiyor. Köyümüzde ağaç meraklısı çoktur” diye konuştu.
“İZLEMESİ ÇOK ZEVKLİ OLUYOR”
Köy halkından Mustafa Baştürk (52) de, muz ağacının seyrine doyamadığını söylüyor.
Baştürk, “Muz ağacı çok zevkli oluyor. Onun gelişimini, meyve verişini şahit olmak çok keyifli oluyor. Yetiştirmek ve seyretmek yemekten daha zevkli” dedi. (EMİN AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.