26 Nisan 2024, Cuma

Hem üretici hem tüketici kazanacak

3 Şubat 2017, Cuma 09:41

     


Aydın’da yerli sığırların yaygınlaşmasına yönelik başlatılan ‘Salma Hayvancılık Projesi’nin ikinci toplantısı, yerli sığırın yaygın olarak yetiştirildiği Çine’de yapıldı. Salma sığırcılığa önem veren yetkililer, doğal ortamda yetişen sığırların daha çok tüketiciye ulaşması ile hem üreticinin hem de tüketicinin kazanacağını söyledi.

 

“SALMA SIĞIR ÇOK ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL”

Toplantıda Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Prof. Dr. Orhan Karaca, “Türkiye’nin 21. Yüzyıla entegre olması lazım. Biz ette endüstriyel üretime çok yüklendik. Çayırlarımız, meralarımızdan yararlanamadık. Kimse şuan ne yapacağını bilmiyor. Tarım değerlerimizi değerlendirebilecek bir yaklaşım sergilemeliyiz. Salma sığırcılık genetik olarak yetiştirme biçimi olarak sürekli gezinen, doğal beslenen, suyunu kendi içen, kendisi üreyen bir hayvan. Normal kasapta satılan etin iki katı fiyatı salma sığır etine verilebilir ve rahatlıkla satılabilir. Salma sığır çok önemli bir potansiyel. Eğer bu proje Aydın’da gerçekleştirilir ise Türkiye’ye örnek bir model olur. İnsanlar yediklerinin ne olduğunu bilmek istiyorlar. Şuan hayvanın nereden geldiğini bilemiyoruz. İnsanlara güven veren, kaliteli et üretebilir ve bunu üreticimizin kazanması için pahalıya satabiliriz” dedi.

 

“HİKÂYESİ VAR”

Toplantıya ev sahipliği yapan Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer ise, “Biz bu projeyi zeytinyağında yaptık. Üreticiden 12 liraya aldığımız zeytinyağını Ankara’da fuara gönderdik. Fuarda yarım günde litresi 20 liradan bütün ürünlerimiz bitti. Dağlarımızda kendi üreyen, suyunu kendi içen besinini kendi bulan hayvanlarımızın bir hikayesi var. Yanlarına bile yaklaşamadığımız bu hayvanların hikayesi İzmirliler, İstanbullular, Ankaralılar için çok önemli. Büyükşehirliler bu et için sıraya girecekler. Bazı etlerin porsiyonunun 75 liradan yendiğini biliyorsunuz. Pazarlama ile ilgili bir sıkıntımız olmayacak. Ben inanıyorum ki bu eti nereden temin edebiliriz diye insanlar telefonlarımızı susturmayacaklar. Çünkü gıda da sağlık çok önemli” diye konuştu.

 

“KOÇARLIDA EKİLMEYEN BİR ÇOK ARAZİ VAR”

Koçarlı Belediye Başkanı ve aynı zamanda Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, “Koçarlı da ekilmeyen çok arazi var. Bu arazilerimizi salma sığırcılık projesi için değerlendirebiliriz. Birde proje içerisindeki üreticilerimize bazı şartlar getirmemiz gerekiyor. Pazarlama da sıkıntı yaşanmayacağı düşüncesindeyim. Büyükşehirlerde doğal etin değerini bilen insanlar her geçen gün artıyor. Bu etimizin özgünlüğünü nasıl ön plana çıkartırız bunun çalışmalarını yapmalıyız” dedi.

 

BAŞKAN ATIGAN, DESTEK SÖZÜ VERDİ

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, bu proje için ilk olarak salma sığırcılık üretimi yapan kişilerle konuşulması gerektiğini belirtirken, bu konuda kendilerinin yardımcı olabileceğini söyledi. Dağda aç kalan hayvanın araziye inerek çiftçinin mahsullerine de zarar verdiğini söyleyen Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte bu sorununda ortadan kaldırılabileceğini ifade etti.

 

TAKİBİ MÜMKÜN KILINABİLECEK

Vodafone Akıllı Köy Projesi çalışanlarından Ziraat Mühendisi Fatih Aksoy, salma sığırlara yerleştirebilecekleri çipler ile hayvanın takibinin yapılabileceğini ve doğal ortamda salma olarak yaşadıklarına dair ellerinde gösterebilecekleri bir kanıt olabileceğini ifade etti.

 

Toplantıya, ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Prof. Dr. Orhan Karaca, ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Prof. Dr. İbrahim Cemal, ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Onur Yılmaz, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Koçarlı Belediye Başkanı ve aynı zamanda Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Hasan Aydoğdu, Vodafone Akıllı Köy Projesi çalışanlarından Ziraat Mühendisi Fatih Aksoy, üreticiler ve davetliler katıldı. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler