29 Mart 2024, Cuma

Çine’de siyah incir hasadı başladı

1 Ağustos 2021, Pazar 15:03

     


Çine’de çiftçilik yapan ve 13 yıl önce Bursa Karası cinsi incir üretimi için fidan diktiğini belirten Tamer Alper, “Burada 270 ağaçta yetiştirdiğimiz incirin kazancı çok fazla olduğu için, 30 dönümlük ve mısır ürettiğim diğer arazime de bu yıl 580 adet incir fidanı diktim” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Çine Çöğürlük Mahallesi’nde eşi Ayşe Alper, oğlu Ata Mert Alper ile birlikte çiftçilik yapan Tamer Alper, tavsiye üzerine başladığı siyah incir üretiminden elde ettiği gelir sayesinde üretim kapasitesini artırdığını söyledi. İhracat talebi çok fazla olduğunu belirttiği siyah incir üretimine diğer üreticilerin de başlaması gerektiğini savunan Alper, ihracatçıların ürün bulamadığı için taleplerin 4’te birini ancak karşılayabildiğini söyledi.

“YURT DIŞINA YOLCULUĞU BAŞLIYOR”

Siyah incirde ihracat tarihi 29 Temmuz olarak açıklanmasının ardından hasat dönemine başladıklarını belirten Tamer Alper, “İncirlerimizin hasadına başladık, verim geçen yıla göre daha iyi gözüküyor ve hasattan memnunuz. Yetiştirdiğimiz bu incirin tamamı yurt dışına gidiyor. İncirin toplama işlemini yapıyoruz ve buradan depolara gidiyor. Orada teker teker seçiliyor ve boyutlandırılıp ambalajlanıyor. Oradan da yurt dışına yolculuğu başlıyor” diye konuştu.

“SADECE 8 ÜLKENİN İHTİYACI KARŞILANABİLİYOR”

Türkiye’den siyah incir talebinin çok fazla olduğunu söyleyen Tamer Alper, “Yetiştirilen incir miktarının çok düşük olduğunu söyleyen ihracatçı arkadaşlar, taleplere yetişemediklerini söylüyor. Şuan 26 ülkeden bu ürüne talep olmasına rağmen sadece 8 ülkenin ihtiyacını karşılayabildiklerini söyleyen ihracatçılar, üretimin artması gerektiğini söylüyor. Üretimde noksanız, üretimin gelişmesi lazım. Üretim arttığında ekonomik kazanç artar, ihracatçı firma sayılarımız artar” ifadelerini kullandı.

“BU YIL 580 ADET DAHA İNCİR FİDANI DİKTİM”

Çineli iş insanı ve üretici Muzaffer Aykın’ın desteği ile incir üretimine başladığını söyleyen Alper, “Biz aile olarak hayvancılık ve buna bağlı tarım üretimi yapıyorduk. Bu arazi kendimize ait ve ilçede ilk olarak siyah incir üretimi yapan Muzaffer Aykın abimiz bizi çok teşvik etti. Bütün süreçlerini kendisi de destek olduğu bu alanda 13 yıl önce bu ağaçların dikimini yapmıştık. 6-7 yıldır da hasat yapıyoruz ama şimdi ağaçlarımız büyüdükçe üretim miktarımız da arttı. Ben burada yetiştirdiğim ürünü bahçe bazında satıyorum ve geçen yıl Aralık ayında ben bu ürünü satıp parasını aldım. Burada ürettiğimiz 270 ağaçta yetiştirdiğimiz incirin kazancı çok fazla olduğu için 30 dönümlük ve mısır ürettiğim diğer arazime de bu yıl 580 adet incir fidanı diktim” açıklamasında bulundu. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler