26 Nisan 2024, Cuma

Gazeteciler ilkyardım eğitimi aldı

13 Haziran 2016, Pazartesi 16:26

     


Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (ABGC) ve Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği (ATTDER) tarafından hazırlanan “Olay yerine ilk vardın, sana lazım ilkyardım” projesi kapsamında Aydın’da görev yapan gazeteciler ilkyardım eğitimi verildi.

Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti ve ATTDER tarafından ortaklaşa hazırlanan “Olay yerine ilk vardın, sana lazım ilk yardım” projesi ile Aydın’da görev yapan gazetecilere katılım sertifikalı ilkyardım eğitimi verildi. Aydın Ticaret Borsası Seminer Salonu’nda gerçekleşen eğitim programına Basın İlan Kurumu Aydın Şube Müdürü Özgür Topaloğlu, Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Aydın, Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Başkanı Mertkan Kolak ve gazeteciler katıldı. Eğitim de, ATTDER bünyesinde yer alan sağlık uzmanları Mertkan Kolak, Şerafettin Civan ve Fatma Bartal gazetecileri bilgilendirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Cem Ulucan, “Meslektaşlarımız özellikle trafik kazası gibi acı olaylarda bazen görevlilerden daha önce olay yerine gidiyor veya kendi gözleri önünde kazalar meydana geliyor. Haber yapmak bizim işimiz, ama insan hayatının da her şeyden değerli olduğunu bilmemiz gerek. Meslektaşlarımızı bu konuda bilgilendirmek için bu projeyi hazırladık” dedi.

“DOĞRU MÜDAHALE HAYAT KURTARIR”

İlkyardım seminerinde, olay yerine varıldığında neler yapılması, ne gibi önlemler alınması gerektiğinden bahsedildi. Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Başkanı Mertkan Kolak, adli vakalar da herkesten önce gazetecilerin orada bulunduğuna ve bu durumda gazetecilerin neler yapmasına gerektiğine değinerek, “Bizler sizden profesyonelce bir iş çıkarmanızı beklemiyoruz ama ilkyardım çok önemli, en azından ortamı güvenceye alıp 112 acil servise haber vermeniz bizler için önemli” dedi. İlkyardım konusunun çok uzun ve teferruatlı olduğunu söyleyen Kolak, doğru yapılacak kalp masajı ve suni solunumun yaralıyı hayata geri döndürmek adına önemli yere sahip olduğuna değinerek, “Biz ilkyardımcıdan sağlık ekiplerinin olay yerine varıncaya kadar durumun kötüye gitmesini önlemesini, olay yerinde tıbbi araç gereç kullanmadan mevcut araç gereçlerle ilaçsız bir uygulama bekliyoruz. Amacımız durumunun daha kötüye gitmesini önlemektir. Sizlerden beklediğimiz elinizdeki imkanlarla yapabildiğiniz kadarıyla hastaya ilk müdahaleyi etmeniz. Dünya sağlık örgütünün ele aldığı koruma, bildirme ve kurtarma bildirisi hepimiz için önem arz etmektedir. Olay yerine ilk gittiğiniz zaman önce kendinizin ve yerin güvenliğini sağlamınız gerekiyor. Gerekli önlemleri aldıktan sonra 112 acil ekibine bildirilmeli ve yaralının nabzına bakarak müdahale etmeniz bekleniyor. İlkyardımcı kendinden emin değil ise gerekli önemli alıp acil ekiplerin gelmesini beklemelerinde fayda var” dedi.

UYGULAMALI KALP MASAJI

İlkyardım anında yaralının nabzının olup olmadığını kontrol edip gerekirse kalp masajı ve suni solunumun nasıl yapılacağını uygulamalı olarak gösteren ekip, gazetecilere tek tek uygulamalı eğitim verdi. Seminer sonunda konuşan Mehmet Aydın, “Arkadaşlarımız ‘eğer bir hastaya müdahale ederken, müdahalenizin bir faydası olacaksa öyle müdahale edin’ dediler. Aynı şey bizim mesleğimiz için de geçerli. Tıpkı ilkyardımda olduğu gibi yarım yamalak haber yapmayalım. Orada hastayı öldürmüş oluyorsunuz, yarım haber yaparak da toplumu öldürüyoruz. Biz aslında aynı alanda benzer meslekleri icra ediyoruz. Ben Aydın Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ile daha sıkı bir iş birliği yapacağımıza inanıyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)

 






 
Son Eklenen Haberler