28 Mart 2024, Perşembe

"Romatizmal hastalıklarda erken tedavi çok önemli"

31 Mayıs 2021, Pazartesi 10:47

     


Doç. Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, Romatizmal hastalıkları Baş Başa'da anlattı. Romatizmal hastalıkların en temel özelliğinin eklem ağrıları olduğunu ifade eden Bozbaş, "Bu hastalıkların en temel özelliklerinden birisi eklem ağrısı, eklemde iltihaplanma bulgusuyla gider. İltihaplanma dediğimizde, eklem ağrılı hale gelir. Şişlik ortaya çıkar, bir sıcaklık artışı olur, bir iki türünde eklem kızarabilir de. Bu hastalarda çok yoğun bir halsizlik, yorgunluk olur" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

ADÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, ADÜ Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Romatizmal hastalıklarda erken tedavinin önemli olduğuna dikkat çeken Bozbaş, doğru olmayan beslenme yöntemlerinin de bu tür hastalıkları arttırdığını söyledi.

ROMATİZMAL HASTALIKLAR NEDİR?

Romatizmal hastalıkların ortaya çıkışında dokuya yabancılaşmanın görüldüğünü ifade eden Bozbaş, "Bizim dışarıdan aldığımız yabancı faktörlere yani koronavirüs, bakteriler ve dışarıdan gelen her türlü yabancı maddeyi yok etmek için programlanmış bir bağışıklık sistemimiz var. Bu sistem aynı zamanda da vücudun kendi dokularını normal olarak kabul eder ve onlara karşı herhangi bir reaksiyon vermez. Ancak bağışıklık sistemimizde çıkacak birtakım bozukluklar sonucu vücut kendi dokularını da artık yabancı gibi algılamaya başlayıp onları yok eder bir reaksiyon meydana getirir. Bu reaksiyonun sonucu olarak ta bizim iltihaplanma dediğimiz tablolar ortaya çıkar. Bizim romatizmal hastalıklar olarak tanımladığımız tablo aslında bu. Bizim gerçekte tanımladığımız romatizma, iltihaplanma yani yabancılaştığımız dokulara karşı reaksiyon oluşturduğumuz tabloya romatizmal hastalıklar diyoruz" dedi.

"200'DEN FAZLA ROMATİZMAL HASTALIK VAR"

Hastalıklara göre romatizmal hastalıklarının reaksiyon etkilerinin değiştiğini belirten Bozbaş, "Sedef hastalığında deriye reaksiyon veriyor, kalp ve akciğer dokusuna veriyor. Bu hastalıkların önemli bir özelliğinden birisi de sadece eklemlerle sınırlı kalmıyor. Vücuttaki dokuların tümüne karşı bu reaksiyon meydana gelebiliyor. Hastalığın türüne göre değişiyor, 200'den fazla romatizmal hastalık var. Hastalığın türüne göre daha yatkın olduğu daha çok tutabildiği dokular değişebilmekte ama hemen hemen hepsinde eklem vazgeçilmez unsur olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.

"ROMATİZMAL HASTALIKLARIN EN TEMEL ÖZELLİĞİ EKLEM AĞRISIDIR"

Bozbaş, "Bu hastalıkların en temel özelliklerinden birisi eklem ağrısı, eklemde iltihaplanma bulgusuyla gider. İltihaplanma dediğimizde, eklem ağrılı hale gelir.Şişlik ortaya çıkar, bir sıcaklık artışı olur, bir iki türünde eklem kızarabilir de. Eklemdeki iltihaplanma genellikle oluyor. Bu hastalarda çok yoğun bir halsizlik, yorgunluk olur. Bu yorgunluklar hastalığın daha çok hareket ettiği zaman rahatlar, dinlenmeye geçildiği zaman artan bir yorgunluktur. Bunlarda tam tersi hareket edildikçe ağrı azalır. Sabah kalktığında kendini kötü hissettiği andır, güm içinde daha çok rahatlar akşama doğru ise hasta kendini daha rahat hisseder. Gece uykudan uyandırıcı özellikte ağrıları olur. Buna eşlik eden ateş yüksekliği, deri döküntüleri, gözde kızarıklık batma şeklindeki bulgular olabilir, romatizmanın türüne göre bel ağrısı oluşabilir. Bu tür semptomlarla hastalar bize gelebiliyor" diye konuştu.

"ERKEN DÖNEMDE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ"

Bu tür hastalıkların ihmale gelmeyeceğini dile getiren Bozbaş, "Bu hastalıkların en büyük sıkıntısı birtakım özürlülüklere neden oluyor olmasıdır.Bu nedenle mümkün olduğunca erken tanı ve tedavi bu hastalıklarda çok önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde el eklemlerinde yamulmalar olur, günlük ihtiyaçlarını göremez. Dişini fırçalayamaz, ayakkabısını giyemez onlarda bile zorlanır hale gelebilir insan. Omurgamızı tutan durumlarda ciddi kamburlaşmalar Suna Pekuysal hastalığı gibi en iyi örnek odur, bu tür hastalıklar gibi tablolar ortaya çıkabilir. Tedavilerinin erken dönemde yapılması bu hastalıklarda çok önemlidir. Bu hastaların gerçekten yaşam kalitelerini ve konforlarını o kadar bozan ağrıları olur ki genelde doktora gitmek zorunda kalırlar" dedi.

BATI TARZI BESLENMENİN RİSKLERİ NELER?

Bozbaş,"Romatizmal hastalıklarda beslenmenin ilişkisi gerçekten hem hastaların deneyimleri bazında hem de bilimsel çalışmalara baktığımızda pek çok yayınla kanıtlanmış faktörler. Günümüzde bu hastalıklar biraz daha fazla görülüyor. Neden fazla görülüyor? Günümüzdeki beslenme şeklimiz sağlıklı beslenme yönteminden biraz uzaklaştı. Rafine karbonhidratlar, işlenmiş unlar, işlenmiş şeker ürünleri, doymamış yağlar ve işlemden geçmiş yağları çok fazla tüketir hale geldik. Biz bu tarz beslenme planına batı tarzı beslenme diyoruz. Batı tarzı beslenmeye geçtikçe bu hastalıkların görülmeleri arttı. Batı tarzı beslenmede iltihaplanmayı arttırıcı birtakım faktörlerin salgılanması ortaya çıkıyor vücutta. Bu nedenle zaten bir riskimiz var, o tarz besinleri tüketerek biz o yangına körükle gitmiş oluyoruz" ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)







 
Son Eklenen Haberler