25 Nisan 2024, Perşembe

İhtiyaçtan Çok Daha Fazla Su Tüketilmesinden Oluşan: Su Zehirlenmesi

26 Ocak 2021, Salı 14:50

     


Su insan sağlığı için büyük önem taşıyan bir besindir. Vücudun birçok yerindeki fonksiyonların ve çeşitli metabolik olayların gerçekleşebilmesi için su tüketimine ihtiyaç vardır. Ancak diğer bütün besin maddelerinde olduğu gibi suyun fazla tüketilmesi sonucunda da çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan en tehlikelisi olan su zehirlenmesi insan sağlığını birçok yönden olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

İnsan vücudunun her bölgesinde bir denge vardır. Suyun dengesini de sıvı ve elektrolit dengesini sağlayan böbrekler sağlamaktadır. Bir boşaltım organı olan böbrekler kanı süzerek beden için gerekli olan sıvıyı ve mineralleri emer, gerekli olmayan maddeleri ise idrar yolu ile dışarı atar. Eğer böbreklerin süzebileceği sıvı miktarından daha fazla sıvı vücuda alınırsa su vücutta birikmeye başlar ve su zehirlenmesi ortaya çıkar. Su toksisasyonu ya da hiperhidrasyon olarak da adlandırılan su zehirlenmesi kısa süre içerisinde gereken miktardan daha fazla suyun vücuda girmesi sonucu ortaya çıkan zehirlenme tablosudur.

Böbreklerin kandan emerek gerekli bölgelere gönderdiği minerallerin (kalsiyum, potasyum, sodyum vs) miktarı konsantrasyon olarak adlandırılmaktadır. Bu ifade 1 litre kan veya vücut sıvısının ne kadar molekül taşıdığını ifade etmektedir. Eğer vücut için gereken sıvı miktarından daha fazla sıvı vücut içine alınırsa sıvı hacmi arttığı için konsantrasyon yani yoğunluk azalır. Konsantrasyonun azalmasından dolayı zamanla vücut içindeki metabolik aktiviteler yerine getirilemez, enfeksiyon ajanları daha kolay bir şekilde yayılır ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.

Su Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir ?

Su zehirlenmesi tablosunda vücuda alınan sıvının miktarına göre ve kişinin genel sağlık durumuna göre çeşitli belirtiler ortaya çıkabilmektedir. İşte su zehirlenmesi yaşayan kişilerde ortaya çıkan belirtiler ve bulgular;

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Kas krampları
  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Bilinç kaybı
  • Nöbet
  • Koma
  • Ölüm

Su zehirlenmesi tablosunda belirtilerin ortaya çıkabilmesi için birtakım koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Günlük sıvı ihtiyacı, yaş, kilo, cinsiyet, günlük aktiviteler ve hava durumuna göre çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak bu koşullara rağmen kişi 2 saat içerisinde 4 litreden fazla su içerse su zehirlenmesi ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu belirtilerin nedeni genel olarak sıvı hacminin artarak sodyum mineralinin miktarının azalması sonucudur.

Su Zehirlenmesinin Nedenleri Nelerdir ?

Su zehirlenmesi vücut için gereken sıvı miktarından daha fazla sıvının vücuda girmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak bu durum farklı faktörler tarafından tetiklenmektedir. İşte su zehirlenmesine neden olan faktörler;

  1. Bir nöropsikiyatrik hastalık olan şizofreni hastalığı hastaları aşırı bir şekilde susatır. Bundan dolayı bu hastalar daha fazla su içmeye meyilli oldukları için su zehirlenmesi için risk oluşturmaktadır.
  2. Diğer psikiyatrik hastalıklarda kullanılan antipsikotik ilaçlar aşırı susamaya neden olabilmektedir.
  3. Yoğun bir şekilde uygulanan egzersizler kişinin aşırı bir şekilde susamasına neden olarak zehirlenmeye neden olabilmektedir.
  4. Keyif verici bir madde olan MDMA susamaya arttırdığı için su zehirlenmesine neden olabilmektedir.
  5. Bu nedenlerin yanı sıra diüretik ilaçlar, steroid olmayan antibiyotikler ve çeşitli hastalıklar da su zehirlenmesine neden olabilmektedir.

Su Zehirlenmesinin Tedavisi Nasıldır ?

Su zehirlenmesinin belirtilerini gösteren bireylerin www.uzmandoktor.net görüşüne göre öncelikle fazla sıvı alımının durdurulması gerekmektedir. Bunun için de hasta normale dönene kadar su ve diğer sıvı maddelerin alımının kesilmesi gerekmektedir. Sıvı alımının kısıtlanması aynı zamanda su zehirlenmesinin ortaya çıkardığı belirtileri de hafifletmektedir.

Vücuda fazla giren sıvının atılmasını önleyen ve vücutta su toplanmasına neden olan bazı ilaçlar bulunmaktadır. Özellikle steroid olmayan antibiyotik ilaçlar vücutta su tutulumuna neden olabilmektedir. Su zehirlenmesi belirtileri ortaya çıktıktan sonra hastaların normale dönene kadar hastanın bu ilaçları kullanmasının durdurulması su zehirlenmesinin belirtilerini hafifletecektir.

Bazı hastalıklar vücutta su tutulumunu arttırarak su zehirlenmesine neden olabilmektedir. Bu hastalıkların başında ADH salınımı sendromu, böbrek hastalıkları, şeker hastalığı ve karaciğer hastalıkları gelmektedir. Bu hastalıkların tedavi edilmesi su zehirlenmesinin önüne geçecektir.

Diüretikler idrar miktarını arttırarak vücuttaki fazla sıvının dışarı atılmasını sağlamaya yardımcı olmaktadır. Su zehirlenmesi yaşayan bireylerde diüretik ilaçların kullanılması fazla suyun atılmasını sağlayarak iyileşme sağlayacaktır. Su zehirlenmesinde uygulanan bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra elektrolit dengesinin de sağlanması gerekmektedir.







 
Son Eklenen Haberler