19 Mart 2024, Salı

Salgının nedeni norovirüs mü?

18 Ekim 2019, Cuma 13:40

     


Çine'de yüzlerce insanın yakalandığı hastalığın nedeni araştırılırken, hastaların genel şikayetleri ile yeni bir hastalık olarak tanımlanan 'norovirüs' virüsünün belirtilerinin aynı olduğu ortaya çıktı.

 

Çine'de yüzlerce insan kusma, karın ağrısı, bulantı ve ishal şikayetleri ile hastaneye akın etti. Sağlık ekipleri salgının nedenini araştırmak için çalışma başlatırken ilçedeki içme suları ile birlikte şebeke sularından alınan numuneler incelenmek üzere laboratuvara gönderildi. Laboratuvardan gelecek olan analiz sonuçları beklenirken, ishal, kusma, karın ağrısı ve bulantı gibi şikayetlere neden olan salgın yeni bir hastalık olarak adlandırılan 'norovirüs' virüsünü akıllara getirdi. Son olarak 2019 Şubat ayı içerisinde Burdur'da 3 bin 366 kişi bulantı, kusma ve ishal şikayetleriyle hastaneye başvurmuş salgının nedeninin 'norovirüs' olduğu açıklanmıştı.

 

İSHAL SALGINLARININ YÜZDE 95'İNİ OLUŞTURMAKTADIR

Şebeke suları, yiyecek ve içecekler aracılığıyla bulaşan Norovirüs enfeksiyonu, insandan insana temasla da bulaşabilmektedir. Virüs bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal belirtileri ile seyretmekte ve hastalar yeterli sıvı alımı ve istirahat ile kendi kendine 3-4 gün içerisinde düzelebilmektedir. Tüm dünyada erişkin ve çocuklarda görülen ishallerin önemli bir kısmından norovirüs sorumludur. Hastalık bütün yıl boyunca görülebilir ve her yaştan kişiyi etkileyebilmektedir. İshal şikâyeti ile hekime başvuran erişkinlerin yaklaşık %20'sinden norovirusler sorumludur. Norovirusler aynı zamanda virüslerden kaynaklanan ishal salgınlarının %60-95'ini oluşturmaktadır.

 

NASIL BULAŞIR?

Esas bulaş ağız-dışkı yoluyla olup kusmukla da olabilir. Bulaşma sıklıkla yuvalarda, göçmen kamplarında, tatil yapılan kamplarda, hastanelerde, okullarda, restoranlarda, gemilerde, askeri birliklerde ve aile içi bireylerde görülmekte ve bu gruplarda salgınlar yapabilmektedir. Norovirus salgınları genellikle, kişiden kişiye temas (%35), kontamine su (içme suyu, havuz suları, göl suları, buz küpleri) ve gıda (midye, istiridye gibi kabuklu deniz hayvanları, salatalar, dondurma, soğuk yiyecekler, sandviç, taze sebze ve meyveler) ile oluşmaktadır. Virüsün ısı ve klorlamaya nispeten dirençli olması su ve gıdayla bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Virüsün dışkıyla atılımı uzun süre (>3 hafta) devam etmekte olup ilk 24- 48 saatte atılımı en üst düzeydedir.

 

GELİŞTİRİLMİŞ BİR AŞISI BULUNMAMAKTADIR

Kuluçka süresi 18-72 saattir. Hastaların çoğunda ilk olarak bulantının eşlik ettiği ani başlaya karın ağrısı görülür. Genel olarak ishal ve kusma beraber bulunur. Hastada günde 4-8 kez, kansız, mukussuz orta miktarda dışkılama görülür. Hastaların yarısında hafif dereceli bir ateş (37.50C) olabilir. Sıklıkla karın ve kas ağrısı, baş ağrısı, keyifsizlik, halsizlik olabilir. Klinik belirtiler 24-72 saat devam eder. Küçük çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık yetmezliğinde daha çok semptomatik enfeksiyon ve kronik ishale neden olabilir.Genellikle kendiliğinden iyileşir. Ciddi kusma ve ishal gelişen olgularda parenteral (damar yolu) sıvı verilmesi gerekebilir. Gıda, su, kişisel temaslar ve çevresel yüzeyler aracılıyla kolay bulaşma olduğundan norovirüs ile ilişkili salgınların kontrolü güç olur. Su ve gıda kaynaklarının kontamine olmasını önleyici önlemler alınmalı, su kaynağına yüksek klor konsantrasyonları uygulanmalıdır. Hasta eğer hastanede ise çıkartıları ile temas eden sağlık personeli eldiven kullanmalı, temas sonrası hijyenik el yıkama yapılmalıdır. Kontamine çevre %5-10 oranında sulandırılan çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Norovirüslerin değişik antijenik tipleri olması ve bağışıklık uzun sürmemesi nedeni ile henüz geliştirilmiş bir aşısı yoktur. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler