
Kısa adı, ‘TAKBİS’ olan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi Çine Tapu Müdürlüğü’nde de kullanılmaya başlandı. Memur inisiyatifini ortadan kaldıran sistem sayesinde artık işlemler daha hızlı ve daha adil yapılıyor.
Kadastro çalışmaları sonrasında oluşan pafta ve tapu kütüklerindeki mülkiyet kayıtlarının bilgisayar ortamında entegrasyonun sağlanması, mevcut tapu sicil ve kadastro bilgi, belge ve haritalarının sayısallaştırılması ve Türkiye genelinde tüm Kadastro ve Tapu Sicil Müdürlüklerinin tam otomasyona geçirilmesini amaçlayan TAKBİS ile Çine halkı da tanıştı.
Konu hakkında bilgi veren Çine Tapu Müdür Vekili Reşat Kodaloğlu, “Sistem sayesinde bizde, vatandaş da rahat ediyor” dedi.
Kodaloğlu, TAKBİS ile internet ortamında maliye, vergi dairesi, adliye, icra, belediye, yeşil kart büroları gibi diğer kamu kurum ve kuruluşlara bilgi servisi verildiği gibi kendilerinin de Mernis, Uyap gibi bilgi sistemlerinden yararlanmalarına imkân sağladığını kaydetti.
“CEP TELEFONLARINA BİLGİ MESAJI GÖNDERİLİYOR”
Bütün işlemlerin tek merkezden yapıldığını anlatan Kodaloğlu, “Hukuken atlanan işleri, sistem engelliyor. Memur hatalarını ortadan kaldırıyor. TC kimlik ortamında tüm Türkiye’deki tapu kayıtları tek merkezden denetim altına alınıyor. Vatandaş E-Devlet şifresi ile tapudaki kendi bilgilerini görebiliyor. Yapılan işlemlerin masrafını, harcını internetten görüp, internet bankacılığı ile ödeme yaparak bankaya gitmeden işlerini yapabiliyorlar. Sistem iş gücünü de azaltıyor. Vatandaş internetten harç makbuzlarını çıkartabiliyor, bütün harçlar sistem belirliyor. Tapu dairesinin dışındaki ekrandan işlemlerini ne zaman, hangi memur tarafından yapıldığı, ne kadar süresi kaldığı görülebiliyor. İşlem için ilk müracaat yeterli, sonrası sistem tarafından vatandaşın cep telefonuna gönderilen mesajlarla takip ediyorlar. Cep telefonlarına, eksiklik varsa mesaj geliyor. İşlemin hangi aşamada olduğu ve tamamlandığı da mesajla vatandaşa bildiriliyor. Bu da burada sıra oluşmasını, yığılmaları ve gereksiz tartışmaları sonlandırıyor. İşlem numarasını sistem verdiği için de öne geçme, sıra atlama durumu da olmuyor” diye konuştu.
“EVRRAKTAN TASARRUF SAĞLANIYOR”
Memuru meşgul eden olmadığı için iki kat daha fazla işlem yapıldığını belirten Kodaloğlu, “Vergi dairesini bilgi formu gönderme işlemi gibi benzer işlemler için evrak hazırlamıyoruz. Mernis’e bağlanarak nüfus kayıtlarını gördüğümüz için de vatandaştan nüfus kayıt örneği istemiyoruz. Daha bir çok benzer işlem için evrak gerekmiyor. Bu da devletimiz için büyük bir tasarruf, vatandaşın ve bizlerin için de büyük kolaylık” şeklinde konuştu.
İmzalarında TAKBİS kapsamında kamera önünde alındığını belirten Kodaloğlu, bunun da büyük bir sorunu ortadan kaldıracağını bildirdi.
“İTİRAZLAR SİSTEME YAPILIYOR”
Sistemin mesai saatleri dışında işlem yapmadığını anlatan Kodalağlu, “Sistemden alınan özel izinle acil durumlarda işlem yapılıyor. Sorumluluğu da Tapu Müdürü’nde oluyor. Bu işlem hemen ertesi gün yine sisteme kaydediliyor” dedi.
Teknolojiye ayak uydurmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Kodaloğlu, “TAKBİS ile işlerimiz kolaylaştı. Vatandaşla birçok gereksiz tartışma son buldu. İtirazlar da sisteme yapılacağı için memurun sorumluluğu büyük ortadan kalktı. Memurun inisiyatifi son buldu, artık sistem ne istiyorsa o yapılıyor. O da çok adil çalışıyor” diye konuştu. (EMİN AYDIN)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.