20 Nisan 2024, Cumartesi

60 yıllık susuzluk canlarına tak etti!

21 Haziran 2016, Salı 10:30

     


Çine’nin Ovacık Mahallesi Asar Mevkiisinde yaşanan 60 yıllık su sorunu, vatandaşların canına tak etti. Taşıma su ile yaşamlarını zor şartlarda geçiren vatandaşlar, sorunlarına çözüm için söz veren yetkililerin sözünde durmasını istedi.

 

Çine’nin Ovacık Mahallesi Asar mevkiinde yaşayan birçok aile, su sıkıntısı nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı. 20 yıl önce 12 hanede birçok ailenin yaşadığı Asar mevkinde iki ev ve sadece üç kişi kaldı. Yurtlarını terk etmek istemeyen ve susuzlukla mücadele eden vatandaşlar, sorunlarına çözüm sözü veren yetkililerin sözlerinde durmasını istedi. 3 günde 3 ton suya 70 lira veren, ayrıca içme suyunu da satın alan vatandaşlar, bir nebze olsun su ihtiyaçlarını karşıladıkları yaklaşık 200 metre ötelerinde bulunan su pınarının da kurumasıyla çok daha zor günler geçirmeye başladı.

 

Asar mevkiinde 60 yıldır su sorunu yaşandığını belirten Adem Çeviköz, şunları söyledi:

“60 yıldan beri buranın halkı su istiyor. 60 yıldır bizi oyalıyorlar. Türk vatandaşlığından çıkıp gideceğim, bu ne ya. Ben devletimden su istiyorum. Burada en az 12 hane vardı. İnsanların hepsi susuzluktan göç etti. Eskiden yağışlar bol olurdu, su pınarı az çok bize yetiyordu. Şimdi yetmiyor. Haziran’da pınar kurudu. Biz şimdi ne yaparız diye düşünüyoruz. Arayanımız soranımız yok. Bir su havuzu yaptık, 3 günde 70 liraya 3 ton su satın alıyoruz. Hayvanlarımız var, onlara su vermek zorundayız. Kendi içeceğimiz suyu da alışveriş merkezlerinden satın alıyoruz. Kazandığımız parayı yemiyor, içmiyor suya yatırıyoruz. Banyo sorunumuz var, çamaşırlarımızı çayda yıkamak zorunda kalıyoruz. Seçimlerden önce buraya gelen siyasiler ‘seçimden sonra size su getireceğiz' dediler. Seçimin üzerinden iki sene geçmesine rağmen hala ‘tamam halledeceğiz’ diyorlar. Aydın Büyükşehir Belediyesi yetkilileri buraya gelerek inceleme yaptılar. Bir ara Kabataş Mahallesi'nden su getirmeye çalıştılar. 10 kilometrelik yoldan iki, üç kişi için milyonlar harcamaya değmez diye mi düşündüler bilinmez, ama sorunumuzu çözmediler. Biz Ovacık Mahallesi'ne kayıtlıyız, ancak Ovacık merkez buraya alçakta kaldığı için su getirtemiyoruz. Bize en yakın yerleşim alanı Kırksakallar Mahallesi ve çok rahat su getirilebilecek bir pozisyonda, ama ne hikmetse oradan da su getirmiyorlar. Duyumlarımıza göre Kırksakallar Mahallesi'nin suyu az deniyormuş. Öyle bir şey de yok, herkesin bahçesi var ve herkes suyunu istediği kadar kullanıyor. Buraya bir parmak genişliğinde bir boru ile su getirilse kimseye bir zararı olmaz. Bizde su derdinden kurtuluruz. Bizi resmen oyalıyorlar, başınızın çaresine bakın demeye getiriyorlar ama fakiriz başımızın çaresine bakamıyoruz. Sondaj yapmak istiyoruz ama elektrikte yeterli gelmiyor. Elektriğin güçlenmesi için trafo gerekli. Yaz aylarında elektrik zayıf olduğu için buzdolabımızı bile zor çalıştırıyoruz.”

 

“SEÇİMDEN SONRA TANKERLE SU GETİRECEĞİZ DEDİLER BENZİN YOK DEYİP İŞİN İÇİNDEN ÇIKTILAR”

“Susuzluktan tükendim, devletten su istiyoruz” diyerek su sorunlarının acilen çözüme kavuşturulmasını isteyen Adem Çeviköz, seçimlerde su sorunlarını çözeceklerine dair söz veren belediye yetkililerinin seçimden sonra tankerle su getireceklerini de söylediklerini ve belediyenin sadece bir kereliğine mahsus tanker ile su getirdiğini ardından ‘benzin yok bahanesi’ ile bir daha getirmediklerini iddia etti.

 

“YA DEVLET BİZE SU GETİRECEK YA DA ÖLDÜRECEK”

Mehmet Çeviköz (61) ise “Gitmek istesek, nereye gideceğiz, gittiğimiz yerde ne yapacağız. Elimizde bir sanatımız yok. Burada iki inek, iki zeytin ağacımız var, onlarla geçiniyoruz. Gitmek istesek imkanımız yok. Şehre gitsen çare değil yaşayamayız. Bizim çaremiz su. Ya devlet bize su getirecek yada öldürecek” ifadelerini kullandı.

 

“REZİL YAŞADIM, ARTIK ÇOK YORULDUM”

Kurumadan önce pınardan eşeği ile her gün su taşıyan 53 yaşındaki Nasibe Çeviköz, çamaşırları ve bulaşıklarını taşıma su ile yıkıyor. Bulaşık ve çamaşır makinesi nedir bilmeyen Çeviköz, “Her Allah’ın günü pınar kurumadan önce eşek ile su çektim. Bel fıtığım patladı ameliyat oldum. Ağzımda yara çıktı, hasta oldum. Doktor bana çalışmayacaksın diyor. Ben nasıl çalışmayacağım. Çok rezil yaşıyoruz. Çok çalışmaktan her hastalığı buldum. 12 sene önce beyimin bacağı kırıldı, düzelmedi. Perişanız, insan gibi yaşamak istiyoruz. Eskiçine’den 70 yaşında bir amca var bize acıdığı için paramızla da olsa suyu bize o getiriyor. Oda getirmezse biz biteriz” dedi.

 

HAYVANLARDA SUSUZLUK ÇEKİYOR

Adem Çeviköz, kendilerinin yanı sıra hayvanların da su sıkıntısı çektiğini söyledi. Çeviköz, kuşlara ve kaplumbağalara içine su dolu kaplar hazırladığını ve onların su içmelerini sağlayarak yaşamlarını sürdürmelerinde yardımcı olduğunu ifade ederken, bölgede yaklaşık 50 adet kaplumbağa bulunduğunu ve evin bahçesine içine su doldurduğu yalaktan kaplumbağaların sırayla gelerek su içtiğini bildirdi.

 

CHP’LİYİM DEDİ, ERDOĞAN’I İŞARET ETTİ, ÇERÇİOĞLU’NDAN YARDIM İSTEDİ

Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Çine Belediyesi'ne ‘Sosyal belediyecilik’ nerede diye soran ve kendisinin CHP’li olduğunu ifade eden Adem Çeviköz, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ndan su sorunlarına el atmasını istedi. Çerçioğlu’nun sorunlarından haberdar olmadığını düşündüğünü belirten Çeviköz, “Büyükşehir Belediye yetkilileri bizi Çerçioğlu ile görüştürmüyor. Çerçioğlu’nun bu sorundan haberi olmayabilir. Ben bu sorunumuzun çözümü konusunda gereken neyse yapılmasını istiyorum. Yoksa 40 yıllık partime küsmek durumunda kalacağım. Oyumu Erdoğan’a vereceğim” diyerek Çerçioğlu’ndan yardım istedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler