7 Mayıs 2024, Salı

Çıldır Ailesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan müjde bekliyor

18 Mayıs 2021, Salı 12:20

     


Aydın’da 1956 yılında Çıldır ailesi tarafından arazisi bağışlanan ve bugün aktif olarak uçuş hizmeti veremeyen 'Çıldır Havalimanı'nın açılması gerektiğini söyleyen Mustafa Çıldır, “Bu havalimanının alternatifi Türkiye'de yok. Türkiye'de arazisi bağışlanmış tek havalimanı. Aydın’a gelmesi beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Çıldır Havalimanı için bir müjdeli haber bekliyoruz. Bizim aile olarak bu havalimanına ihtiyacımız yok ama Aydın'ın büyük ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Efeler Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Çıldır, tvDEN ekranlarında her Pazartesi akşamı izleyiciyle buluşan moderatörlüğünü Gazeteci Erdal Aydın’ın yaptığı ‘5G1K’ programının konuğu oldu. Çıldır, buğdayda kuraklıkla birlikte rekolte düşüklüğünün yaşanacağının belirtti.

"BUĞDAYDA REKOLTE DÜŞECEK"

Buğday da rekoltenin düşük olduğunu ifade eden Çıldır, “Bugünkü şartlardaki özellikle pandemi döneminde girdi maliyetlerinin yüksekliği hep konuşuldu, konuşulmaya da devam edecek. Sürekli artan girdiler, mazot, gübre, ilaç, elektrik fiyatlarında bir artış oldu. Yaklaşık buğday ekim döneminden beri de kuraklıkla mücadele ediyoruz. Bu kuralığın neticesinde henüz bölgemizde kırsalda küçükte olsa yeni yeni hasat başladı. Özellikle Didim bölgesinde kırsal yerlerde hasat gelmeye başladı. Özellikle bizim Efeler'de veya ovalardaki bölgemizde bu ayın son haftasında Haziran'ın ilk haftasında hasat yoğunlaşır. Hem ekim dönemindeki kuraklığın sonucunda tohumun çimlenmesi uzadı hem de hasat döneminin yaklaştığı dönemde kuraklıktan buğdaylar sulanamadı. Bu büyük oranda rekolte rakamlarını düşürecektir. Pandemiden dolayı dünyada gıdanın ve tarımın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Özellikle buğday üretiminin önemli olduğu bir kez ortaya çıkmış oldu. Bu yönden bunun devamlılığı gerekir. Geçen sene ton başı 1.65'ti ve geçen seneki destekleme primi ise daha düşüktü" dedi.

"OTURDUĞUN YERDEN VE SADECE KARAYOLLARIYLA MARKA KENT OLUNMUYOR"

Çıldır Havalimanı'nın bulunduğu 500 dönümlük alanın dedesi Mustafa Çıldır tarafından bağışlandığını Başkan Çıldır, “Havalimanı konusu Aydın'ın gündeminde her zaman yer alan, yerini her zaman koruyan önemli bir konu. Yerel yöneticiler olsun, siyasiler olsun, işte marka kent olma yolunda her zaman marka kentten bahsedilir. Oturduğun yerden ve sadece karayollarıyla marka kent olunmuyor. Kullanamadığımız, taşımacılık yapılmayan kargo taşımacılığı ve yolcu taşımacılığı yapılmayan havalimanımız var. 1956 yılında rahmetli dedem burayı bağışlarken özellikle tapulama tutanağına şart koymuş. İyi ki de konmuş, süresiz bir şekilde havaalanı yapılmak kayıt ve şartı ile. O günkü şartlarda sadece yolcu taşımacılığı gayesiyle kurulan bir şey ve yaklaşık 5 yıl açık kalmış, 1961 yılına kadar da çalışmış. İstanbul-Ankara seferleri yapılmış o günkü teknolojiler olan çift motorlu uçaklarla. Geçtiğimiz süreçte her seçim dönemlerinde bütün siyasi partiler herkes konuşur, vaat eder, söz verir ama bunlar sloganlardan öteye geçmiyor. Şuan ki siyasi otoritenin içerisinden de iktidar partisinden olan milletvekillerinden de aynı şekilde geçtiğimiz süreçte hep konuşuldu. Bizzat aile olarak bize söylendi. Benim anlayamadığım bir konu var, niye gerçekleştirilmiyor? Aydın diğer iller gibi değil, sorunları çok olan bir il. İktidardan, nimetlerinden çok faydalanamayan bir ilimiz. Aydın'ın havalimanı gibi önemli sorunları vardı, bir kısmı yerine getirildi ama niçin havalimanı sona atıldı veya sona atılıyor gibi, ben o hisse kapıldım" dedi.

"AYDIN HALKI ÜMİTLENMİŞTİ"

Aydın'daki havalimanının açılmasının sürekli vaat edildiğini ve geçen süreçte somut bir adım atılmadığını vurgulayan Çıldır, "Bahsettiğimiz havalimanımız olmamış olsaydı, bugün Aydın il olarak havalimanı talebinde bulunsaydı uygun yer bulunur, yapılırdı. Örneğin 5 liraya mal olacaksa bugünkü şartlarda mevcut havalimanımıza ek bir ikinci pistle taşımacılığa veya kargoya açılmasında 5 lira yerine 2 lira paraya halledilecek bir sorun ama nedense bir türlü aşamıyoruz, aşılmıyor. 2012 yılında Türk Hava Yolları'nın Uçuş Akademisi İstanbul Çorlu'dan buraya taşındı. 2012 yılında geldikleri zaman biz de ümitlenmiştik. Aydın halkı ümitlenmişti, çünkü o zamanda söz verilmişti. Bunun arkasından mutlaka taşımacılık gelir, gelecektir diyerekten. Geçtiğimiz süreçte halen daha somut bir adım yok. Aydın'da ilk zamanlar potansiyel yoktu deniliyordu, tamam Aydın'ın nüfus da bu derece değildi ama şimdi Aydın büyüyen bir yer, sürekli göç alan bir yer" diye konuştu.

"ÇILDIR HAVALİMANI İÇİN TEKRAR 100 DÖNÜM BAĞIŞA HAZIRIZ”

Çıldır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşüp konuyu bizzat kendisine anlatmak istediğini belirtti. Çıldır Havalimanı'nın Türkiye'de alternatifi olmadığını söyleyen Çıldır, “Bağışın amacına uygun kullanılması yolunda bizim bir uğraşımız var. Diğer türlü Aydın halkına mal olmuş bir alan burası. Aydın halkına ve bölgeye hizmet edecek olan bir havalimanı. Bu konuyla ilgili bizim geçtiğimiz süreçlerde bundan yaklaşık 5 yıl öncesine kadar Cumhurbaşkanından randevu taleplerimiz olmuştu. O zaman gerçekleşmedi. Cumhurbaşkanımızın ilimizi ziyaretinde eğer gerçekleştirebilirsek, programı uygun olursa bu konu hakkında bire bir bizzat kendilerini bilgilendirmek istiyorum. Vali Bey'e de rica ettim. O gün geldiğinde Cumhurbaşkanının havalimanına inmesi ama uçak ama helikopterle yerinde görmesi çok daha uygun olacak ve çok daha yararlı olacağını düşünüyorum. Eğer bu gerçekleşmezse ben yine bu ziyaretten sonra tekrar Cumhurbaşkanlığına müracaat edip eğer mümkün olursa kabul ederlerse kendilerini ziyaret edip bu konuyu bire bir kendilerine anlatmak istiyorum. Çünkü buradaki havalimanının durumu kendisine anlatılamadığını düşünüyorum. İyi bir şekilde anlatıldığında Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu hemen hayata geçireceğini düşünüyorum. Bu havalimanının alternatifi Türkiye'de yok. Türkiye'de arazisi bağışlanmış tek havalimanı. Bir tane daha var, Ankara'daki Etimesgut Askeri Havaalanı, burası da aynı şekilde bağışlanmış. Bunun haricinde arazisi bağışlanmış Türkiye'de başka havalimanı yok. 'Çıldır Havalimanı'nın pistinin yetersiz olduğu, bunun için pistin uzatılması gerektiği bahane edilmişti. Biz Çıldır Ailesi olarak pistin uzatılması için aynı alanda bulunan arazimizden 80-100 dönüm yeni arazi bağışı yapma kararı aldık. Yeter ki bu hizmet Aydın’a kazandırılsın. Dedem buradan kalkan uçakla aktarmalı olarak hacca gitmiş. Fakat babam Şevki Çıldır bu havaalanın açılması ile uğraşarak ömrünü tamamladı" ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 







 
Son Eklenen Haberler