26 Nisan 2024, Cuma

Çine Tariş Zeytinyağı Kooperatifi’nden üreticilere uyarı

7 Ocak 2023, Cumartesi 13:35

     


S.S.144 Nolu Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatif Başkanı Enver Gökbel, zeytinyağı sıkımı ile ilgili mağduriyetler yaşandığı bilgilerini aldıklarını belirtirken, üreticilerin zeytinlerini kendi araçları ile yerinden aldıklarını ve bir ton zeytini 900 liraya sıktıklarını ifade etti.

Aydın’ın en önemli gelir kaynakları arasında yer alan zeytin ve zeytinyağı sezonu devam ediyor. Kırsal kesimlerde zor şartlarda elde edilen zeytin hasadı sonrası sıkım esnasında geçen yıllara göre rekolte düşüklüğü yaşandığı belirtilirken, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’nde görev yapan eksper ve zeytinyağı fabrikasının kontini ustalığını yapan Ayşe Demir ise, sıkımda suyun sıcaklığı ile separatörde yapılan patlatmanın dikkat edilmediğinde çok büyük ekonomik kayıplara neden olabileceğin ifade etti.

“KENDİLERİ ZARAR GÖRÜYOR”

Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatif Başkanı Enver Gökbel,“Zeytin sıkım ücretlerimiz 1 ton zeytin için 900 liradır. Biz bu fiyatı açıklamadan önce diğer fabrika sahipleri 1 ton zeytin sıkım ücretini bin 200 lira olarak açıklamıştı. Biz 900 lira açıklayınca onlar da bin liraya düştüler. Piyasada zeytin üreticileri de fabrika sahipleri de bizi takip ediyorlar. Bu üreticinin faydasına olan bir şey ama maalesef üreticimiz bunun farkında değil. Tarişler olmasa, zeytin ve zeytinyağı kooperatifleri olmazsa halimiz ne olacak demiyorlar. Biz onların menfaatlerini korumaya çalışıyoruz, kazançlarını artırmaları için kararlar alıyoruz ama üreticilerimiz en yakın fabrikalara zeytinlerini sıkım için götürüyor. Ya da yaz sezonunda ödünç para aldıkları fabrika sahiplerine zeytin sıkımı için mecburen gidiyorlar. Orada sıktırdıkları zeytinyağını da bize satmaya çalışıyorlar. Çok menfaat peres bir davranış var zeytin üreticilerinizde ama kendileri zarar görüyor” diye konuştu.

“DİKKAT EDİLMEDİĞİNDE ÇOK BÜYÜK EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLUR”

Zeytin sıkımı esnasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler veren Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’nin zeytinyağı fabrikasının kontini ustalığını yapan Ayşe Demir, “Fabrikamızda kantardan geçen zeytinler bandın önüne dökülüyor. Güzel bir şekilde yapraklar ayrılıp yıkandıktan sonra kırıcıdan mala sörlerin içine dönüyor. Biz 1 saat zeytin hamurumuzu döndürüyoruz. Bu işlemin dışarıdaki özel sektörde elektrik maliyetini düşürmek için yaklaşık yarım saat civarı yapıldığı söyleniyor. Bu da hamurun sıcaklığı ayarlanmadığı ve yeterince hamur döndürülmediği için zeytin içerisindeki yağı salmıyor. Hamur yetirince döndürüldüğünde zaten yağ üzerine çıkmaya başlıyor. Daha sonra hamur pompasını çalıştırıp, dekantörden yağımızı kızıl suyu ile birlikte akıtmaya başlıyoruz. Biz ikinci kapasitede çalışıyoruz. 20 dakikada bir göz hamurumuzu bitirelim ve daha fazla verim alalım ki üreticilerimiz mağdur olmasın diye. Yine diğer fabrikaların 10-12 dakikada bir göz hamuru bitirdiği söyleniyor. Dekantörden, separatöre yağ akarken onun patlatmasını her saat başı yapmıyoruz. Çünkü bir patlatmada 8 buçuk kilodan fazla yağ kızıl su çukurlarına gidiyor. Biz yağ kesildikten sonra vanayı kapatıyoruz ve elle patlatma yapıyoruz. Zeytinyağı sıkımında sıcak suyun derecesi çok önemli, bu sıcaklık ne çok fazla ne de çok düşük olmamalı. Suyun sıcaklığı ile separatörde yapılan patlatma dikkat edilmediğinde çok büyük ekonomik kayıplara neden olur. Hem müşterinin randımanı yüksek çıkar hem de zeytinyağı bu kadar pahalı iken, üretici zor şartlarda zeytinini toplarken, çok büyük bir ekonomik kayıp” ifadelerine yer verdi. (SELİME AYDEMİR) 







 
Son Eklenen Haberler