25 Nisan 2024, Perşembe

Soba zehirlenmelerine dikkat

4 Aralık 2019, Çarşamba 13:54

     


Soba, baca ve şofben zehirlenmelerinin kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmaz ise ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çeken Çine İlçe Sağlık Müdürü Ensar Uygun, vatandaşları bu konuda duyarlı ve dikkatli olmaya davet etti.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

Karbonmonoksitin renksiz tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğunu ifade eden Çine İlçe Sağlık Müdürü Ensar Uygun, yapmış olduğu açıklamasında şu bilgileri paylaştı: Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmaz ise ölümle sonuçlanabilmektedir. Ülkemiz genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve her yıl özellikle kış aylarında sobaların, kombilerin ve şofbenlerin yanmasıyla birlikte Ülkemizin hemen her bölgesinden çok sayıda karbonmonoksit zehirlenmesi haberleri medyaya yansımakta ve tüm sezon boyunca hemen her gün bu haberleri okumaktayız. Nice ocaklar sönmekte ve aile boyu facialar yaşanmaktadır. Yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmekte, bir o kadarı da sakat kalmaktadır. Özellikle soba dumanına bağlı karbonmonoksit zehirlenmeleri topluca ölümlere yol açmaktadır. Bir aileden çok sayıda kişi aynı anda kaybedilmektedir Alınacak tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı ölümler önlenebilir ölümlerdir.

 

BUNLARA DİKKAT EDİN

Baca gideriniz açık bile olsa, odanızın havalandırılması uygun bile olsa, lodoslu havalarda ısıtıcılarınızı yakmayın. Asbiratörleriniz ile bacalı kombi ve şofbenlerinizi aynı bacaya bağlamayın. Baca boruları baca içine fazla girmemeli. İçeri soğuk, toz, koku giriyor diye menfezleri kapatmayın, olmayan yerlere menfez takın. Teknolojiden yararlanın karbonmonoksit dedektörleri kullanın. Üşüseniz bile sobanın yandığı odada uyumayın. Bacalı şofbenlerinizi banyolarınıza yerleştirmeyin. Eskimiş baca borularını kullanmayın. Soba baca boruları en kısa mesafeden bacaya bağlanmalı. Bir önceki kış bacalarınız açık bile olsa bacaların düzenli temizliğini yaptırın. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler