25 Nisan 2024, Perşembe

Çine’de 3 işletme Arilik sertifikası aldı

18 Ağustos 2014, Pazartesi 09:19

     


Çine’de İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde Ari işletmeler konusunda eğitim çalışması başlatıldı. Tamamlanan eğitim çalışmaları sonucunda 3 işletmeye Arilik Sertifikası verildi.

 

Çine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, bu kapsamda alt yapısını tamamlamış, asgari teknik ve hijyenik şartları işletmesinde sağlamış, sabit sağım sistemi ve soğutma tankını kurmuş, kaliteli süt üretme adına günümüzün şartlarına ayak uydurmuş olan damızlık süt işletmelerine destek vermek ve örnek işletmeler oluşturmak adına Ari İşletme Sertifikası vermek üzere çalışma başlattıklarını söyledi.

 

"4 İŞLETMENİ SERTİFİKA ALMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR"

Proje, doğrultusunda Çine Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Yücel Doygun’un çiftliğini ziyaret eden Atıgan, burada görevli veteriner hekimlerin çalışmalarını yerinde inceledi. İlçe Tarım Müdürlüğü'ne başvuruda bulunan damızlık süt işletmelerini veteriner hekimlerin incelediğini söyleyen Atıgan, “Bakanlığımızın 2012/21 No'lu Hastalıktan Ari İşletme ve Onaylı Çiftlikler Genelgesi'ne uygun bulunan işletmelerde gerekli testler ve düzenlemeler yapılarak, Ari işletmeler oluşturulmaktadır. Bugüne kadar Çine’de 3 işletmeye Arilik Sertifikası verilmiştir. Başvurusu uygun görülen 4 işletmede de süreç devam etmektedir. Yıl sonu itibariyle yaklaşık bin baş sığırın hastalıktan Ari statüsüne geçmesini hedefliyoruz” dedi.

 

"HAYVANCILIĞIMIZI SAĞLAM TEMELLERLE GELECEĞE TAŞIMAK İSTİYORUZ"

Sertifika sahibi olan işletmelerin ürettiği sütleri daha yüksek fiyata satabildiğini ifade eden Atıgan, “6 aydan büyük erkekler hariç hayvan başına yılda bir kere olmak üzere 2014 yılı için 375,00 TL destekleme ödemesi almaktadır. Bu da daha güçlü ve rekabete açık sığır işletmelerinin oluşmasına büyük katkı sağlayacaktır. İlçemizde süt üreten yetiştiricilerimizi müdürlüğümüze bekliyoruz. Bizden Arilik konusunda bilgi almalarını ve ilçemiz ekonomisinde büyük rol oynayan hayvancılığımızı, atacağımız sağlam temellerle, geleceğe taşımak istiyoruz” diye konuştu.

 

“28 YILDIR ÇİFTLİĞE YABANCI HAYVAN GİRMEDİ”

Çiftlik hakkında bilgi veren Yücel Doygun, “Hayvancılık ve çiftçilik bizde ata ve dede mesleği. Veteriner hekim olduktan sonra bu işi büyütmeye karar verdik. 1986 yılında bu yana 2 kardeş olarak, devam ediyoruz. Bu işletmenin her şeyi ile abimle ortak. 1986 yılında babamdan kalma 10 adet ineğimiz vardı. O günden bugüne dışarıdan çiftliğimize hiçbir şeklide yabancı hayvan girmedi. Zaten kayıtlrda bu durum mevcuttur. Bu hayvanların esas ırkı da montofondur. Bugüne kadar yaptığımız suni tohumlamayla ineklerimizi bugünkü holstein ırkına dönüştürdük. Şu andaki çiftliğimizdeki hayvanların görünümü holstein görünür ama ataları montofondur. Toplam 240 adet hayvanımız var. Yoğun olarak süt hayvancılığı yapıyoruz. Erkek buzağılarımızı da besleyip kestiririz. Dişileri de büyütüp damızlık yaparız. 28 yıldan buyana ırkı iyileştirme adı altında çalıştık. Hastalıklardan Arilik işletmelerde prim ve desteklemelerin daha fazla olduğunu duyuyoruz. Böyle bir hakkımız var ise ve bizde bunu hak ediyorsak hakkımızı almak istiyoruz” ifadelerini kullandı. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler