18 Nisan 2024, Perşembe

"TMO'dan beklentilerimiz var”

8 Haziran 2023, Perşembe 16:32
Son güncelleme: 9 Haziran 2023, Cuma 10:33

     


Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, buğday hasadının başladığını belirterek, “İlimiz genelinde 250 bin dönüm buğday üretimi yapılmakta ve 120 bin ton buğday hasadı olmasını bekliyoruz. Fakat TMO'dan beklentilerimiz var” dedi.

Aydın’da yağışlar nedeniyle buğday arazilerinde kısmı zarar oluştuğu belirtilirken, yağışların verimi artırdığı ifade edildi. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, hasat yapılan buğday arazilerinde inceleme yaparken, çiftçilere bereketli bir sezon temennisinde bulundu.

“DÖNÜMDE ORTALAMA 600 KİLO BUĞDAY HASAT EDİLİYOR”

Aydın’da buğday hasadının bu sene yağışlardan kaynaklı olarak geç başladığını dile getiren Başkan Kendirlioğlu, “Şu anda Söke'de, özellikle Efeler’de, Koçarlı ve İncirliova ilçelerinde yoğun bir şekilde hasat devam ediyor. Aydın'da çiftçi kayıt sisteminden edindiğimiz bilgilere göre 250 bin dönüm civarında buğday ekili alanlarımız var. Tabi bunun 50 bin dönüm civarı bitkisel yem, kuru ot olarak değerlendiriliyor. Şu anda 200 bin dönüm civarında Aydın'da hasadı yapılan buğdayımız var. Buradan da 120 bin ton civarında bir ortalama çıkıyor. Tabii biraz daha yukarı, biraz daha aşağıda olabilir ama dönümde 600 kilo, ortalamaya aldığımızda bu rakam ortaya çıkıyor. Böyle bir hasadı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“SADECE AYDIN DEĞİL, TÜM ÜLKEMİZDE SERZENİŞLER VARDI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fiyatın bekledikleri şekilde oluğunu söyleyen Kendirlioğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu buğday fiyatı kilogramda 8 lira 25 kuruş. Yani tonu 8 bin 250 lira. Artı yine tonu bin lira olmak üzere belirlenen destek ödemesi ile 9 bin 250 liralık bir fiyat açıklandı. Açıklanan fiyat bizim beklediğimiz şekilde. Şu anda çiftçilerimiz bu fiyattan memnun. Ancak şöyle bir durum var. Piyasada maalesef Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) her ilçede alım yapmamasından dolayı özel sektörde 2 lira daha aşağı piyasa oluştu. Bu rakam çiftçimizi üzüyor. Ama sevindiren bir tarafı var. Bir liralık prim geçen seneki gibi sadece TMO’ya veren çiftçilerimize değil, tamamına ödeniyor. Çiftçi Kayıt Sistemindeki (ÇKS) çiftçilerimizin tamamı bu kilodaki 1 liralık desteklemeden faydalanabilecekler. Geçen sene biz bunun yanlış olduğunu defalarca dile getirmemize rağmen maalesef bir sonuç elde edememiştik. Sadece Aydın değil, tüm ülkemizde buna benzer serzenişler vardı. Bu sene de Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla buğday üreten çiftçilerimize, arpada dahil olmak üzere 1 liralık fark verildi. Tabii bu fark ödemesi tahmin ediyorum Eylül'den sonra olacaktır. Çünkü Türkiye'de hasat 2 ay, 3 ay sürüyor. Şu anda bununla ilgili herhangi bir bilgi yok. Belki daha kısa bir zamanda da verilebilir. Şu anda çiftçilerimiz dekardaki verimden de memnun. Çünkü sadece Aydında değil tüm ülkemizde bahar yağmurlarıyla beraber bereket geldi diyebiliriz. Türkiye'de hasat ilk Aydın'dan başlıyor, Çukurova'yla beraber. Şu anda verimlerimiz gayet güzel” şeklinde konuştu.

“TMO’NUN ALIM MERKEZLERİNİ ÇOĞALTMASI, ALIMLARI 7/24 YAPMASI GEREKİR”

TMO tarafından alımların başladığını kaydeden Başkan Mehmet Kendirlioğlu, “Aydın merkez Efeler'de, Söke'de, Çine'de ve Nazilli'de alımlar var. Yoğun bir hasat dönemindeyiz şu anda. Aydın'da bu hasat 15-20 gün içerisinde biter ama TMO'dA yoğunluk olduğu için randevu almak da biraz çiftçilerimiz sıkıntı çekiyor. Biz bunu gereken yetkililere bildirdik. Dün TMO Müdürü'müzle görüştük. Bölge milletvekillerimizle görüştük. Bu alım yerlerinin birkaç yere daha açılması gerektiğinden ve alımların da 7 gün 24 saat yapılması gerektiğinden bahsettik. Çünkü bu buğdayın arkasından çiftçilerimiz ikinci mahsulü ekecekler. Bizim için bir gün bile çok önemli. İkinci mahsul olarak pamuk, mısır ekilebiliyor. Buna benzer ürünlerimiz var. Bir an önce ekilmesi gerekiyor ki hasat çok kış mevsimine kalmasın. Onun için TMO’nun alım merkezlerini çoğaltması, alımları 7/24 yapması gerekir. Bu şekilde çiftçilerimize çok daha faydalı olur diye düşünüyoruz” sözlerine yer verdi.

“GEÇEN SENEYE GÖRE REKOLTE DAHA GÜZEL”

Efeler Baltaköy Mahallesi’nde buğday üretimi yapan Fuat Ataş, açıklanan hububat fiyatlarından memnun olduğunu dile getirerek, “15 yıldır buğday üretimi yapıyorum. Bu sezon 15 Kasım’da buğday ekimini yaptık, şuan hasadına başladık. 50 dönüm tarlam var, rekolte durumu çok güzel. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı fiyat güzel, ben memnunum. Belirlenen fiyat benim için yeterli, beni kurtarır. Geçen seneye göre bu sene ki rekolte daha güzel. Verimli ve kaliteli oldu. Biçer-döverle işliyoruz zaten, eskisi gibi değil artık. Daha öncelerde buğday biçiliyordu ve harman usulü işleniyordu. Şimdi artık biçer-döver ile hasat ediyoruz. Fazla işçilik gerektirmiyor artık” ifadelerini kullandı.

“DÖNÜMÜNÜ BİN 600 TL’DEN BİÇİYORUZ”

Afyonkarahisar’dan Aydın’a 4 ayrı biçer-döver ile gelerek ürün hasadı yaptıklarını belirten İsmail Tekel, “Bu yıl Aydın’da ve bölgemizde ürün rekoltesi oldukça güzel. Biz Aydın’a gelerek 15-20 gün buğday hasadı yapıyoruz. Bir makine ile günde 100 dönüme kadar alanı işleyebiliyoruz. Bu yıl biçer-döver fiyatı, dönümde 160 lira olarak belirlenmiş, biz bu rakam üzerinden çiftçilere hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu. 







 
Son Eklenen Haberler