25 Nisan 2024, Perşembe

“31 Aralık’a kadar itiraz başvurusunda bulunması gerekiyor”

3 Aralık 2022, Cumartesi 18:37

     


Sol Parti Çine İlçe Başkanı Mehmet Yüksel, ilçedeki 65 köyün tüzel kişiliklerinin Büyükşehir Yasası ile ortadan kaldırıldığını belirterek, “Kırsal mahalle muhtarlarımızın bu düzenlemeden zarar görecek köylü vatandaşlar için 31 Aralık’a kadar itiraz başvurusunda bulunması gerekiyor” dedi.

Sol Parti Çine İlçe Başkanı Mehmet Yüksel, 2012 yılında yapılan Büyükşehir Yasasıyla, Çine’deki 65 köy ile Akçaova Beldesi’nin mahalle olarak ilan edilmesiyle köy tüzel kişilikleri ortadan kaldırıldığını ve tüm mal varlıklarının ‘Meralar, düğün salonları, mezarlıklar, su kaynakları, tarım arazileri’ il ve ilçe belediyelerine devredildiğini ifade etti. Başkan Yüksel, böylece köylünün karar mekanizmalarına katılımı ve yaşam alanı üzerindeki tasarrufun engellenmiş olduğuna dikkat çekti.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN EN GEÇ 90 GÜN İÇİNDE KARAR ALMASI GEREKMEKTEDİR”

"8 yıllık uygulamanın sonunda, AK Parti iktidarı bu uygulamanın kırsaldaki tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini itiraf ederek, 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7254 sayılı yasayla, mahalleye dönüşen yerleşimlerin sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu gibi hususlar göz önüne alınarak kırsal mahalle kabul edilebilecek. Bunun için ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi ile büyükşehir belediye meclisine başvuru yapılması ve büyük şehir belediyesinin en geç 90 gün içinde karar alması gerekmektedir, bunun için yaklaşık 26-27 gün kaldı" diye konuştu.

MAHALLE MUHTARLARI İLE BELEDİYE MECLİS ÜYELERİNE UYARIDA BULUNDU

Kırsal Mahalle veya Kırsal Yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde bu yasanın neler getireceği konularını da değerlendiren Başkan Yüksel, mahalle muhtarları ile belediye meclis üyelerine uyarıda bulundu. Başkan Mehmet Yüksel, yasanın köy halkına getireceği yükümlülükleri şu ifadelerle aktardı;

“Gelir Vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai üretimde kullanılan bina, arsa ve araziler 29.07.1970 tarih ve 1319 sayılı emlak vergisi kanununa göre alınması gereken emlak vergisinden muaftır. Bu yerlerde ticari, sinal ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanır. 26.05.1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirler Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz; Anılan kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları yüzde 50 indirimli uygulanır. İçme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin: İşyerleri için yüzde 50 sini, konutlar için yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde belirlenir. 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunun 12. maddesinin 7. fıkrası ile 31.08.1956 tarih ve 6832 sayılı Orman Kanununun 17. Maddesi hükümlerinden yararlanan yerler; Kırsal mahalle veya Kırsal Yerleşik alan olarak belirlenmesi halinde bu madde hükümlerine aykırı olmayan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan yararlanmaya devam eder. Kırsal Mahalle veya Kırsal Yerleşik alan olarak belirlenen yerler hakkında 12.11.2012 tarihli ve 6360 sayılı kanunun Geçici 15 ve 29. Fıkraları uygulanmaz (emlak vergisi, vergi katılım payı ve su ücretleri, için alınan erteleme kararları) Kırsal Mahallelerde; Bakanlıklar ve Kalkınma Ajanslarınca uygulanacak Kırsal Kalkınma Desteklerinden ve Hibe Programlarından yararlanabileceklerdir." (SELİME AYDEMİR) 







 
Son Eklenen Haberler