27 Nisan 2024, Cumartesi

Normalleşme süreci köftecilerin gerçek bayramı olacak

13 Mayıs 2021, Perşembe 16:08

     


Aydın’ın Coğrafi İşaret Belgeli Çine Köftesinin işletmecileri, koronavirüs nedeniyle hem kendilerinin hem de bu sektörde çalışan yaklaşık 400 personelin çok mağdur olduğunu söyledi. Yaklaşık 15 aydır devam eden salgının etkisinin biran önce azalması ile normalleşme sürecinin başlamasını beklediklerini belirten işletmeciler, “İnşallah aşılamalarla bu hastalığın etkinliği azalır ve bizlerde çalışarak para kazanmayı umut ediyoruz” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çine’de yaklaşık bir asırlık lezzetin devamlılığını sağlayan köfte işletmecileri, Haziran ayı itibariyle normalleşme ve turizm sezonunun başlamasını umduklarını ve bu yönde hazırlıklarını devam ettiklerini belirtti. Çine Köftesinin tadını ülkeye duyuran ve birçok ünlü isminde tercih ettiği işletmeler ilçede büyük bir istihdam sağlarken, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.

“ESKİ YILLARI MUMLA ARAMAYA BAŞLADIK”

Çine Belediye Sosyal Tesisleri’nde 2004 yılından beri Köfte Salonu işletmecisi olduğunu belirten Onur Uçar, “Kovid-19 sürecinin başladığından buyana zor günler geçiriyoruz. Bu süreç şuan 14 ayı buldu. Geçen yıl Nisan Mayıs ayların kısıtlama önlemleri başladı. Bazen hafta sonu yasağı, bazen de yarı kapanma ve sokağa çıkma yasağı şekli uygulandı. Bu süreçte işletmeci olarak çok zorlandık ama önemli olan personelimizin durumuydu. İşletmemizde 40’a yakın personelimiz bulunuyor, öncelikle onları korumak zorundaydık. Çok şükür Devletimizin vaat etmiş olduğu Kısa Çalışma Ödeneği nakdi destek ücretleriyle onlara katkı sunuldu. Çine Belediyemiz tarafından geçen yıl Mart, Nisan ve Mayıs aylarında kira ücretleri alınmadı, bu da biz işletmecilere katkı oldu. 1 Haziran itibariyle normalleşme başladı ama hiçbir şey bir önceki yıl gibi olmadı. Eski yılları mumla aramaya başladık. 4 ay kadar çalıştık ve Kasım itibariyle bu hastalıkla uğraşmaya başladık. Kasım ayından itibaren de gel al ve paket servisi ile ayakta kalmaya çalışıyoruz. Biran önce bu salgından kurtulmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“NASIL BİZLER KAYIPTAYSAK, ALIŞVERİŞ YAPTIĞIMIZ FİRMALAR DA KAYIPLAR YAŞIYOR”

Bayram sonrası bir normalleşme süreci beklediklerini belirten Onur Uçar, “Artık önümüzdeki günlerde bir normalleşme süreci bekleniyor. Turizm sezonunun açılacağını düşündüğümüz için şuan işyerimizde tadilatlar, hazırlıklar yapıyoruz ve kendimizi yeniliyoruz. Umut ediyoruz ki güzel günler bizi bekliyor. Çünkü kaybettiğimiz koca bir yıl var. Bu bir yıl içerisinde nasıl bizler kayıptaysak, alışveriş yaptığımız kasap, manav, toptan gıdacımız da eksi duruma geçti. Onlar da hem kendileri ve çalıştırdıkları personel için hazırdan para harcıyorlar. Şayet 1 Haziran’da yeni normalleşme olursa güzel işler olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“UMARIM EN KISA ZAMANDA NORMAL HAYATA DÖNEBİLİRİZ”

Yine Aydın-Muğla Karayolunda Kasap Bülent Salcı isimli tesisin işletmecisi olduğunu belirten Reşat Salcı da, “Pandemi nedeniyle büyük kayıplar yaşadık. Tek temennimiz normal hayata biran önce dönebilmek. Çünkü bu süreçte sadece biz değil, çalışan personelimiz ile aileleri de ekonomik sıkıntılar yaşamakta. Umarım en kısa zamanda normal hayata dönebiliriz” dedi.

“BELEDİYEMİZ 3 AY KİRA ALMAMASININ KATKISI OLDU AMA BU YETERLİ OLMADI”

Coğrafi İşaret Belgeli Çine Köftesinin 3. Kuşak işletmeciliği yapan Köfteci Dede Tesisinin işletmecisi Fevzi Eryalçın, “Koronavirüs süreci ülkemizde başlayalı 14-15 ay oldu ve bu süreç bizleri çok kötü etkiledi. Bizi etkileyen bu durum hem çalışanlarımızı hem de piyasayı da etkisi altına aldı. Çalışanlarımız Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlandı ama bu da yeterli değildi, çünkü asgari ücretin yarısı kadar para aldılar. Bu insanların başka ek gelirleri de yok, sigortaları işlemedi. Kapalı olan işyerlerimizin kiralarını ödedik ve ödemeye devam ediyoruz. Gerçi Belediyemiz 3 ay kira almamasının bir katkısı oldu ama bu yeterli olmadı. Sadece kira ile bitmiyor, diğer giderlerimiz ve vergi ödemelerimiz vardı” dedi.

“GEÇEN YIL DA BEKLENTİMİZ BÜYÜKTÜ AMA OLMADI”

Geçen yıl Haziran döneminde başlayan normalleşme sürecinde de beklentilerinin fazla olduğunu ama 2-3 aylık sürenin kendileri için yeterli olmadığını söyleyen Eryalçın, “Bayram sonrası normalleşme sürecinin başlayacağını ümit ediyoruz. Geçen yıl da beklentimiz büyüktü ama olmadı ve turizm hareketliliğinin yaşandığı bir bayram yaşayamadık. Bu yıl da aynı şekilde oldu. İnşallah aşılamalarla bu hastalığın etkinliği azalır ve bizlerde çalışarak para kazanmayı umut ediyoruz” açıklamasını yaptı.

“HER GEÇİŞLERİNDE KÖFTEMİZDEN YEMEYE BAŞLADILAR”

Çine Köftesinin yaklaşık bir asırlık lezzet olduğunu kaydeden Fevzi Eryalçın, “Çine Köftesinin 80-90 yılık bir geçmişi var, artık bir asırlık lezzet. Çine’de çarşı içerisinde başlayan bu lezzet, zamanla bizim gibi girişimciler sayesinde karayolu kenarına taşınmış. Benim dedem 1969 yılında karayolu kenarına taşınmış ve daha sonra babam, şimdi de ben devam ediyorum. Biz ve diğer arkadaşlar Çine Köftesinin tanıtımında büyük rol alıyoruz. Çünkü çarşı içerisindeki köfte lezzetini sadece bu gölgedeki insanlar biliyordu. Ama bu yol kenarına gelince özellikle Güney’e tatile gidenler, Çine Köftesini bir kere yediklerinde artık onlarda alışkanlık oluyor ve her geçişlerinde köftemizden yemeye başladılar. Hatta ben çok sayıda ünlülerimizden ‘Buralarda böyle yerlerde mi varmış’ dediklerini çok kez duydum. Bu köftemizin tanıtımına büyük katkı sağladı. Coğrafi İşaretli Çine Köftemizi tek bir standartta ve daha çok tanıtımla anlatılması gerekiyor. Çine Belediyesi’nin bunu sağlaması gerektiğini düşünüyorum” açıklamalarında bulundu. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler