Aydın'da ilkbahar dönemi şap aşılaması başladı

7 Mayıs 2024, Salı 09:56

     


2024 yılında 3 kez uygulanacak olan Şap aşılama programının ikincisi olan ve ülke genelinde 1 Mayıs-30 Haziran2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Programı,, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altuntaş tarafından yapılan ilk uygulama ile başlatıldı.

Aydın'ın Karpuzlu İlçesi Ektirli Mahallesi'nde gerçekleşen 2. Dönem ilk şap aşısı programına başlandı.

Ülkemizde görülen şap hastalığının hayvan ve hayvansal üretimi etkileyen, bunların ihracatını engelleyen ve dolayısıyla ciddi ekonomik kayıplara sebep olan bir hastalık olduğunu belirten İl Müdürü Altıntaş, Şap Hastalığına karşı her yıl rutin olarak 2 doz uygulanan aşı sayısının bu yıl ilk kez Tarım ve Orman Bakanlığımızca 3'e çıkarıldığını, bunun hastalıkla mücadele kapsamında atılan önemli bir adım olduğunu belirtti.

İlk aşı dozunu Baskın Aşılama Programı kapsamında İlimizde 29 Ocak-14 Nisan 2024 tarihleri arasında uygulandığını ve 461 bin büyükbaş hayvanın aşılandığını, ikinci aşı dozu olan İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Programının ise İlimizde 01 Mayıs-30 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini belirten İl Müdürü İbrahim Altuntaş, "Bu kapsamında 17 ilçemizdeki yaklaşık 498 bin büyükbaş hayvanın tamamının aşılanması hedeflenmektedir. Ektirli Mahallesi'nden başlattığımız bu aşılama ile İlimizde İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyasının başlatılmıştır. Hastalıkla mücadele doğrultusunda üçüncü aşı dozunun Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı'nın açıklamaları doğrultusunda Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Programı olarak 16 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılmasının planlanırken, yapılacak olan bu aşılamalarla Ülkemizde ve İlimizde etkin bir mücadelenin yürütüleceğini belirtmek isterim. Tüm üreticilerimizin şap hastalığına karşı hassasiyet göstermelerini ve aşılama programlarına katılmalarını talep ediyoruz" ifadelerine yer verdi. (FATMA AYDIN)