27 Nisan 2024, Cumartesi

Çine'de topraksız tarımla çilek yetiştiriliyor

1 Mart 2024, Cuma 15:42
Son güncelleme: 1 Mart 2024, Cuma 15:44

     


Aydın’ın Çine ilçesi Dorumlar Mahallesi’nde yaşayan Mehmet ve Betül çifti serada topraksız tarımla çilek yetiştiriyor. Yaklaşık beş yıldır Çine’nin Dorumlar Mahallesinde topraksız tarımla çilek yetiştiren çift topraksız tarımın maliyetlerinden ve verimlerinden bahsetti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Asıl mesleğinin İnşaat Mühendisliği olduğunu söyleyen Mehmet Şimşek, “Normalde inşaat mühendisiyim. İnşaat sektörüyle uğraşırken, o sektördeki sıkıntıları öngördüm. Tarım sektörüne adım atmayı planladık. İlk araştırmalarımızda esasen domates olarak düşündük ama domatesinde 20 dönüm altında fizibile olmadığını öğrendik. Sonra çileğe döndük. Antalya, Manisa ve İzmir’de bu işi yapanlarla görüştük. Eşimi topraksız tarım kurslarına gönderdim. Oradan sertifika aldı. Ondan sonra topraksız çilek için adımımızı attık”

“BU BÖLGEDE İKLİM ÇOK GÜZEL”

Mehmet Şimşek, “Topraksız tarımda toprağın veriminin çok önemi yok. Toprakla işimiz olmadığı için mümbit bir arazide oladabilir olmayadabilir. Ama iklim koşullarının iyi olması gerekli Dorumlar’da da havadar olduğunu öğrendik. Hatta yaşadık. Buraya bu yatırımı yapmaya karar verdik. 2019’un Nisan Mayıs gibi yatırım için ilk girişimlerini yaptık. Devlet desteği aldık. Bu sene beşinci senemiz. Tarımdaki genel sıkıntıları bizde yaşıyoruz. Tarımda ürünü ekerken fiyatını bilmediğiniz için sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz. Pandemi en büyük örnekti. Pandemi de ihracat kapandı. Pazarla kapandı. O yönde çok sıkıntılar oldu. Ama onlar da aşıldı. Daha iyiye gideceğini düşünüyorum. Özellikle topraksız tarımda”

TOPRAKSIZ TARIMIN DİĞER TARIMLARINDAN FARKI NEDİR?

Mehmet Şimşek, “En büyük farkı, birim alanında daha fazla ürün yetiştiriyorsun. İkincisi zamanımızın en büyük sıkıntılarından biri olan su sıkıntısı. Bunu da damlama sulamayla 3-4 dakikada suluyoruz. Topraklı da sulama daha uzun sürüyor. Otomasyon cihazıyla kontrollü tarım yapıyoruz. Gübrelemesi kontrollü, ilaçlaması kontrollü onun içinde birim alanda daha fazla verim alabiliyoruz ve kaliteli ürünler alabiliyoruz. İhracatta da en fazla talep edilen topraksız tarım ürünleri. Onun sebebi de raf ömrünün uzun olması”

TOPRAKSIZ ÇİLEK NASIL YETİŞTİRİLİYOR?

Mehmet Şimşek , “Bunlar bir metrelik poşetlerin içerisinde Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetişiyor . Ve bu da Türkiye’de yok. Zaten topraksız tarımın en büyük gideri yatırım maliyeti. Tarım giderleri çok fazla pahalı değil kontrollü tarım yaptığınız için çok pahalı değil.”

HİNDİSTAN CEVİZİ KABUĞUNUN ÖZELLİĞİ NEDİR?

Mehmet Şimşek ,”Hindistan kabuğunun özelliği, bir faydası yok aslında. Mineral olarak faydası var. Ama su tutma kabiliyeti çok yüksek onun için üç dakika sulamayla bir saatlik sulamaya eş değer tutuluyor. Hindistan kabuğu çok fazla su tuttuğu için çok fazla sulamaya ihtiyaç duyulmuyor. Verimi de gayet iyi. Veriminin iyi olmasının sebebi iyi besleme, hava, iklim. Bu bölgenin iklimi çok faydalı. Biz verimden memnunuz” dedi. (FATMA AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler