25 Nisan 2024, Perşembe

"Çine’de Gürlen Barajı biran önce hayata geçirilmeli"

7 Eylül 2021, Salı 14:04

     


Aydın il genelinde olduğu gibi Çine’de de yaşanan içme suyu sorununa çözüm olarak, 2010 yılında yapılması planlanan Gürlen Barajı’nın biran önce yapılması isteyen mahalle muhtarları ve dönemin il genel meclisi üyeleri, yaşanan kuraklığa dikkat çekerek, “Gürlen Barajı biran önce hayata geçirilmeli” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çine Madran Dağı’nda yer alan Gürlen Çayı’nın boşa akmaması ve bölgedeki su kaynaklarını beslemesi amacıyla 5 mahalle muhtarının talebi doğrultusunda konu, 2009-2014 döneminde Aydın İl Genel Meclisi gündemine alındı. Çine Hacıpaşalar Muhtarı Mehmet Bal önderliğinde Topçam, Alabayır, Kırsakallar mahallelerinin de destek verdiği talep, İl Özel İdaresi tarafından incelemeye alındı.

“ARADAN GEÇEN 8-9 SENEDE BU PROJE İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPILMADI”

Dönemin Meclis Üyeleri Gölet yapılması yönünde gelen talebin yetersiz kalacağı öngörüsü ile bunun baraj projesi kapsamına alınmasına karar verdi. O dönem yaşanan kuraklık ve su sorunun artarak devam ettiğini belirten dönemin İl Genel Meclisi Üyesi Erol Öz, “2009 yılında meclis üyesi olarak seçilen arkadaşlarımız ile birlikte bölgemizin yararına ve geleceğine yönelik Gürlen Barajı yapımı konusunda büyük mücadeleler verdik. Madran Dağı’nda yapılması planlanan bu proje ile ilgili bütün hazırlıklar tamamlandı. Proje çalışmaları yapıldı. Ama 2012 yılında bu barajın yapımına Özel İdare’nın karşılayamayacağı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılacağı ifade edildi. Ama aradan geçen 8-9 senede bu proje ile ilgili bir çalışma yapılmadı. Bu proje hayata geçirilirse, ilçemizin büyük bölümü su sorunu yaşamayacak” dedi.

“GÜRLEN BARAJI’NIN BİRAN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Özellikle bu yaz dönemi yaşanan su problemini dikkat çeken Gültekin Alp Akbay ise, “Özellikle 2000’li yıllardan sonra küresel ısınmadan kaynaklı dönemsel olarak su sorunu yaşanmakta. Bu yaz yaşanan su sıkıntısı hat safhaya ulaştı. İlçemizde yaşanan ve yaşanma ihtimali yüksek olan su sorununa çözüm amacıyla, 2009 yılından itibaren İl Genel Meclisi’nde bir çalışma içerisine girdik. Gürlen Çayı’nın önüne yapılması için bir gölet yapılması başlattık. Bu çalışma sonucu gölet yerine baraj yapılmasının uygun olacağını düşündük. Çünkü bu sayede İlçe merkezi ve 29 köyün içme suyunu çözüm olacaktı ve bu sayede elektrik enerjisi de kullanılmasına gerek kalmayacaktı. Baraj yapımı Özel İdare'nin görevi olmadığı için de proje DSİ'ne devredildi. Bu yıl yaşanan ve önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceği düşünülen su sorununa çözüm olmak için Gürlen Barajı’nın biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gürlen Barajı yapılırsa hem Çine'nin merkezi ve 29 mahallesi içme suyu sorunu yaşamayacak hem de enerji maliyeti ortadan kalkacak” diye konuştu.

“ÇİNE MERKEZ VE 29 KÖYÜN SU SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞACAKTI”

Aydın İl Genel Meclisi’nde 2004-2014 yılları arasında 2 dönem görev aldığını belirten dönemin meclis üyelerinden Hamit Özdemir, “2004-2009 yılları arasında o denemin Elderesi, Bağlarbaşı ve Subaşı mahalle muhtarlarımızın talebi doğrultusunda Çatak İçme Suyu projesini İl Özel İdaresi tarafından hayata geçirdik. Bu proje ile 13 kırsal yerleşim alanının içme suyu sorununu çözdük. 2009 yılında da Gürlen Barajı’nı hayata geçirmek için çalışma başlattık. Bütün çalışmaları tamamlanan ve etüt çalışmaları da yapılan bu projemiz, 1000 günde 1000 gölet projesi ile DSİ’ne devroldu. Bu projemizi de hayata geçirebilseydik, Çine Merkez ve Topçam Mahallesi ile Hallaçlar Mahallesi’ne kadar 29 köyümüzün su sorununu çözmüş olacaktık. Şuan bu projenin DSİ tarafından biran önce yapılmasını talep ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

“TOPÇAM VE ALABAYIR MAHALLELERİNDE BULUNAN ÇEŞMELERDEN ŞUAN SU AKMIYOR”

Bu projenin yapılması için ilk talepte bulunduğunu belirten Hacıpaşalar Mahallesi Muhtarı Mehmet Bal, “Madran Dağı’ndaki kaynak sularının boşa akmaması, yaşadığımız içme suyu sorununa çözüm için 5 mahalle muhtarı olarak böyle bir talepte bulunduk. Bununla ilgili olarak o dönem defalarca Aydın Valiliği’ne ve Özel İdare’ye gittik. Dönemin Valisi de gelip bu alanda inceleme yaptı. Boşa akan bu suyun havza haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra bu yönde çalışma başlayınca bizler sevinmiştik. Ama daha sonra hayata geçirilmedi. Şuan çok sayıda mahallemiz su sorunu yaşıyor. Hatta şuan Topçam ve Alabayır mahallelerinde bulunan çeşmelerden su akmıyor. Bu baraj biran önce yapılırsa, hem boşa akan su depolanmış hem de bölgedeki su kaynakları zenginleşmiş olacak. Ayrıca, bu sene yaşanan yangın felaketlerinde de hepimiz daha iyi anladık bu baraj ve göletlerin önemini. Yaşanabilecek yangın felaketi için de çok büyük bir önem arz edecek. O nedenle bu projenin biran önce hayata geçmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler