28 Mart 2024, Perşembe

Çine’nin ilk örtü altı çilekleri dünya pazarında

19 Haziran 2021, Cumartesi 12:06

     


Aydın’ın Çine İlçesi’nde ilk örtü altı çilek üretimini gerçekleştiren kadın girişimci Betül Şimşek (41), “Burada 2 yıl önce üretime başladığım çilekler Singapur, Malezya, Dubai ve diğer Arap ülkelerine ihraç edildi. Ben, Çineli üreticilere bu konuda örnek olmak istedim, umarım burada örtü altı üretim yaygınlaşır” dedi.

FOTO GALERİ

Aydın’ın merkez ilçesi Efeler’de ikamet ettiğini ve 2 çocuk annesi olduğunu belirten ev hanımı Betül Şimşek, Aydın ve ülke ekonomisine katkı sağlamak için ‘Ne yapabilirim?’ diye araştırma yaptığını ve en iyi katkının da tarımsal üretim olduğunu tespit ettiğini söyledi. Bu nedenle Çine’nin Dorumlar Mahallesi’nde 3 bin 200 metrekare örtü altı toprak tarım yapmaya başlayan Şimşek, üretiminin 2. Yılında yaklaşık 35 ton ürün elde etti.

“BU BÖLGEDE ÖRTÜ ALTI ÜRETİM HİÇ YOK”

Kendisinin ev hanımı olduğunu ve ülkeye katkı sunmak için uzun süren araştırmaları sonucu tarım üretimi yapmaya karar verdiğini söyleyen Betül Şimşek, “Çalışma isteği üzerine ve eşimin de desteği ile üretim yapmaya karar verdim. Uzun süre düşündüm ki Dünya’da ve ülkemizde hiç bitmeyecek olan şey gıda ve bunun sonu gelmeyecek bir meslek olduğunu inandım. Ondan dolayı tarım üzerine araştırmalar yaptım. En iyi üretim nedir? diye yaptığım araştırma ve görüşmeler sonucu çilek üretmeye karar verdim. Çilek üretecek araziyi de, Çine’de araştırdım ve Dorumlar Mahallesi’ndeki bu tarlayı aldık. Bu bölgede örtü altı üretim hiç yok. Ben de gözümü karartıp burada bu işe girdim ve 3 bin 200 metrekare alanda yüksek tünel serada, toprak tarım modeli ile çilek üretimine başladım” diye konuştu.

“ÇİNE’NİN İKLİM ŞARTI ÇOK GÜZEL VE ÇİLEK ÜRETİMİ İÇİN ÇOK UYGUN”

Üretime başlamadan önce İzmir, Manisa ve Antalya bölgelerinde uzun süreli araştırma yaptığını ve araştırmalar sonucu çilek üretmeye karar verdiğini söyleyen Şimşek, “Neden çilek? Dendiğinde, çilek üretiminde ısıtma yok. Diğer sebzelere göre maliyet daha düşük ve sürekli pazaarı olan bir ürün. O nedenle çilek daha makul geldi bana. Aydın'da Çilek üretimi sadece Sultanhisar özgü olarak biliniyor, bu ürün oraya özgü olmaması lazım. Örtü altı üretimi için Çine’nin iklim şartı çok güzel ve çilek üretimi için çok uygun. Ben şuan topraksız serada üretim yapıyorum ama Çine'nin toprakları çok verimli. Her türlü üretime elverişli. Çünkü ben açık alanda da deneme yaptım” açıklamasında bulundu.

“SADECE ALIŞILMIŞ ŞEYLERİ ÜRETMEK İSTİYORLAR”

Çine’de örtü altı üretim için yaptığı başvurularda ilçede bu sistemi kimsenin bilmediğini ve ilk kez kendisinin bu işi yapacağını öğrendiğini dile getiren Betül Şimşek, “Benim amacım bu bölgedeki halka örnek olmak. Bu işe umarım insanların merakı artar. Çine bölgesinde de bu işin yaygınlaşmasına destekliyorum. Buraya gelen üreticiler, bu işi yapmak istediklerini belirtiyor. Fakat insanlarımız da şöyle bir sorun var, sadece alışılmış şeyleri üretmek istiyorlar. Ben bu işi burada örnek olduktan sonra örtü altı üretimin artacağına inanıyorum” dedi.

“UMARIM BURADA ÖRTÜ ALTI ÜRETİM YAYGINLAŞIR”

Yaptırdıkları kapalı sera alanın tam donanımlı ve otomasyon sistemi ile kontrol edildiğini ve toprak yerine Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen kokobitleri yurtdışından getirterek üretim yaptıklarını belirten Şimşek, “Bu sezon Kasım ayında çilek hasadına başladık ve Temmuzun ilk haftasına kadar devam edeceğiz. Dönümde yaklaşık 12 ton ürün elde ediyoruz. Şuana kadar 30 tondan fazla ürün aldık ve sezon sonuna kadar 35 tona yaklaşacak. Diğer üreticilerimiz de birazcık araştırarak. Burada Üretimini yaptığımız çilek, ihracat öncesi Fethiye, Bodrum ve İstanbul’a gidiyor. İhracatın başlamasıyla yurtdışına da ihracat ettik. Örtü altı ve topraksız tarım olduğu için, ürün kalitesi daha iyi ve daha çok tercih ediliyor. Bu çileklerin raf ömrü daha uzun ve yola dayanıklı. İhracatçılardan da bu nedenle talep artmaya başladı. Ürünlerimiz talep görüyor ve fiyatı da diğer ürünlere göre daha fazla. Bu yıl ihracat olarak çileklerimiz Singapur, Malezya, Dubai ve diğer Arap ülkelerine gitti. Diğer üreticilerimizde bu üretimi yaparlarsa bu bölgede, ihracatçıların talebi daha da artacak. Ben, Çineli üreticilere bu konuda örnek olmak istedim, umarım burada örtü altı üretim yaygınlaşır. İlçede istihdamı ve ekonomik kazancı artırırız” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler