26 Nisan 2024, Cuma

"Aydın'da genel tablo istediğimiz düzeyde değil"

8 Haziran 2021, Salı 17:00

     


Eğitimci ve Çözüm Kurs Merkezi Kurucusu Saffet Güzel, '5G1K' programının konuğu oldu. LGS'de, Aydın'daki genel tablonun istedikleri gibi bir düzeyde olmadığını ifade eden Güzel, "Aydın'da genel tabloya baktığımızda Matematik, Fen Bilgisi gibi testlere özellikle bizim çok arzu ettiğimiz bir düzeyde değil. Biz yıllarca Aydın'da ilk 5'e girmeyi başarmış bir iliz. Türkiye'nin eğitim markası olma yolunda ön almış bir iliz" dedi.

Eğitimci ve Çözüm Kurs Merkezi Kurucusu Saffet Güzel, tvDEN ekranlarında her Pazartesi akşamı izleyiciyle buluşan Gazeteci Erdal Aydın'ın hazırlayıp sunduğu, '5G1K' programının konuğu oldu. Sınava girecek olan üniversite öğrencilerine de tavsiyelerde bulunan Saffet Güzel, sınava teknik ve taktik olarak hazırlanmanın önemli olduğunu söyledi.

"BU YIL MATEMATİK ORTALAMASI BİRAZ DAHA DÜŞECEKTİR"

LGS sınavının öğrenciler için çok zor geçtiğini söyleyen Güzel, "LGS sınavı öğrencilerimiz için çok zor oldu. Okullarına istedikleri gibi gidemediler. İstedikleri gibi hazırlanamadılar. Buna rağmen o sınava girmek bile büyük bir cesaretti. Sonuç ne olursa olsun onlar ellerinden geleni yaptılar, ailelerimiz, öğretmenlerimiz yani hep birlikte bu şartlar altına elimizden geleni yaptık. Sınavın sonunda yüze 13'ü arzu ettiği yerlere gidebilecek, böyle bir gerçekte var. Öğrencilerimiz 90 tane soruyla karşılaştı, bunun 60 tanesini zordu özellikle matematik. Testlerde okuduğunuzu anlamak çok önemli, dile hakimiyet çok önemli. Bunun içn ilk okulda 1'inci sınıftan beri öğrencilerime sürekli kitap okuyun diyorum. En büyük sorun okuduğunu anlayamamak. Geçen yıl sadece ilk dönemden soru soruldu, ortalamamız maalesef 20 soruda 4 matematikte. Ben inanıyorum ki bu yıl matematik ortalamamız biraz daha düşecektir" dedi.

"AYDIN'DA GENEL TABLO İSTEDİĞİMİZ DÜZEYDE DEĞİL"

Saffet, "Türkiye'de 1 milyon 243 bin öğrenci sınava müracaat etti. Kaç öğrenci sınava katıldı bilmiyorum. Aydın'ımız da da 10 bin küsur rakamımız var. Aydın'da genel tabloya baktığımızda Matematik, Fen Bilgisi gibi testlere baktığımızda bizim çok arzu ettiğimiz bir düzeyde değil. Biz yılarca Aydın'da ilk 5'e girmeyi başarmış bir iliz. Türkiye'nin eğitim markası olma yolunda ön almış bir iliz" dedi.

"AHMET HOCA BİZİM DUAYENİMİZDİ"

Türkiye'de özel dershanelerin başlamasına vesile olan Ahmet Konaklı'yı rahmetle anan Güzel, "Ahmet Hocaya Allahtan rahmet diliyorum, ailesine sabırlar diliyorum. Tüm sevenlerine bir kez daha başsağlığı diliyorum. Ahmet Hoca bizim duayenimizdi. Ben daha genç bir öğretmendim,daha çalışmak kısmet olmadı, ben onun okulunda Biyoloji zümresinde seminerlere katıldım. Arkadaşlarım abana Ahmet Hocadan övgüyle bahsedince bana burada memleketinde kal dedi. Kısmet olmadı ben tekrar Şanlıurfa'da görev yaptım. Bu memlekete çok değerli gençler kazandırmıştır. Allah mekanını cennet eylesin" dedi.

"SINAVA TEKNİK VE TAKTİK OLARAK HAZIRLANMAMIZ GEREKİYOR"

Üniversite sınavına girecek olan öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Güzel, "Öğrencilerimize kalan 18 günü nasıl değerlendirebiliriz onu anlatmamız lazım. Öğrencilerimizin birinci yapması gereken, deneme testlerinin başlama sırasını tespit etmeleri gerekiyor. Yani önce Türkçe, Sosyal, Matematik, Fen mi gideceğim, sırayı mutlaka tespit etsinler. Sırayı nasıl tespit edecekler ? En başarılı olduğu yönden en zayıf olduğu yöne doğru sırayı yazmaları gerekiyor. İkinci olarak bu testlerin sürelerini yazsın. Soruların tamamını okumaları gerekiyor. Kitap okumanın önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor. Mümkünse testlerdeki toplam yanlış sayısı 10'u geçmesin. Bizim bu sınava teknik ve taktik olarak dört dörtlük hazırlanıp bu şekilde girmemiz gerekiyor" diye konuştu.

MESLEK SEÇİMİNDE KEYİF ALACAĞINIZ BİR BÖLÜME ODAKLANMAK LAZIM

Güzel," Bugün gelişimini tamamlamış toplumlarda sosyal bilimler çok öndedir. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde sağlık bilimleri, en büyük sebebi de iş garantisinin olması, artı mühendislikler bizim buralarda daha çok ilgi görür. Bir mesleğin popüler olup olmaması diye bir seçim yapılamaz. Sizin hayattan beklentiniz nedir, yeteneğiniz nedir, hangi iş sizin tabiatınıza uygun, hangi işi yaparken keyif alacaksınız oraya odaklanmak lazım. Bugüne kadar sevdiği işi yapıp ta başarısız olan kimseyi görmedim" ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)







 
Son Eklenen Haberler