28 Mart 2024, Perşembe

Down sendromunda erken fizik tedavi ve özel eğitim çok önemli

23 Mart 2021, Salı 16:49

     


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Müge Ayanoğlu, erken başlanan fizik tedavi ve özel eğitimin, Down sendromlu bireylerin fiziksel ve bilişsel kapasitesini arttırmada büyük önem taşıdığını söyledi.

Dr. Öğretim Üyesi Ayanoğlu, Down Sendromu ile ilgili gerçekleştirdiği açıklamada, down sendromlu bireylerde, konuşma ve dil gelişiminde gecikme, zeka geriliği, epilepsi, tiroid fonksiyon bozukluğu, kısa boy, kalp ve sindirim sistemi anomalilerinin sık görüldüğünü belirtti.

Ayanoğlu, down sendromlu bireylerin aşırı kilo alma eğilimleri olması nedeniyle ilerleyen yaşlarda obez olabileceğini ifade ederek, bu durumun ruhsal duydu durumlarını ve hareket yetilerini önemli ölçüde olumsuz etkileyeceğini söyleyerek; “Erken başlanan fizik tedavi ve özel eğitimin, Down sendromlu bireylerin fiziksel ve bilişsel kapasitesini arttırmada büyük önem taşımaktadır” dedi.

Kromozomların, canlı vücudundaki bir çok hücrelerin çekirdeklerinde bulunan sıkıca sarılmış DNA paketleri olduğunun altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Müge Ayanoğlu, “Normal koşullarda insanlarda yarısı anneden yarısı babadan olmak üzere 23 çift, toplam 46 kromozom bulunmaktadır. Down sendromu olan olgularda ise 21. Kromozom 2 adet değil 3 adettir. Bu nedenle Down sendromlu olguların toplam 47 kromozomu olur. Küçük ve yuvarlak yüz, çekik gözler, basık burun kökü, küçük ve daha düşük yerleşimli kulaklar tipik dış görünüş özellikleridir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler