29 Mart 2024, Cuma

"Herkesi sorumluluk almaya davet ediyorum"

18 Mart 2020, Çarşamba 13:54

     


Çine İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Şevkinaz Kallem, koronavirüse karşı mücadelede sosyal izolasyon ve kişisel hijyenin önemine değinerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine vurgu yaparken, "Herkesi sorumluluk almaya davet ediyorum" dedi.

 

Salgının fazla abartıldığını düşünen, 'bana bir şey olmaz, buraya gelmez' diyenleri uyaran Çine İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Şevkinaz Kallem, koronavirüsünün en tehlikeli özelliğinin hızla yayılım göstermesi olduğunu ifade ederken, bu süreçte bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek, yaşanılan endişe ve stresi minimum düzeyde tutabilmek adına Sağlık Bakanlığı'nın bilgilendirmelerine güvenilmesi gerektiğinin altını çizerken, virüse karşı mücadelede sosyal izolasyon ve kişisel hijyenin önemine değindi. Mutlaka hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kallem, "Ellerimizi sık sık en az 20 saniye sabun ve su ile yıkamalıyız. Bulunduğumuz ortamları havalandırmalı, temiz tutmalıyız. Acil ve gerekli haller dışında mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. Dışarı çıktığımızda ellerimizi yüzümüze sürmemeliyiz. Cep telefonu, kapı tokmağı, klavye, kumanda, para gibi fazla temasın olduğu eşyalara dokunduğumuzda ellerimizi yine uygun şekil ve sürede yıkamalıyız. Yanımızda yüzde 70-80 alkol içeren dezenfektanlar bulundurmalıyız" dedi.

 

BESLENMEYE DİKKAT ÇEKTİ

Koronavirüsten koruyacak belirli bir yiyecek veya gıda takviyesinin olmadığına dikkat çeken Kallem, "D vitamini takviyeleri, kelle paça çorbası ve mürver şurubu gibi gündemde yer alan takviyelerin virüsü ortadan kaldırdığına dayanan hiçbir bilgi güvenilir ve bilimsel değildir. Sizi virüsten korumayı garanti eden bir yiyecek yoktur. Sağlıklı beslenme zaten işleyen bağışıklık sistemi için önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmeye devam etmeliyiz. Tek tip beslenme, düşük kalorili beslenme gibi sürdürebilirliği olmayan beslenme hatalarına düşmemeliyiz. A, C, E vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerdir. Zaten yeterli ve dengeli beslenirsek hiçbir takviyeye gerek kalmadan gereksinimimiz olan miktarı karşılayabilriz. Yumurta, tam yağlı süt ürünleri, balkabağı, kayısı, havuç gibi sarı turuncu sebze ve meyveler gibi vitamin A kaynaklı, portakal, greyfurt, kivi, çilek, kırmızı biber, dolmalık biber, maydanoz gibi vitamin C kaynaklı, vitamin E kaynaklarından ise kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller, ceviz, badem, fındık gibi yağlı besinlere beslenmemizde yer vermeliyiz. Bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotik gıdalara da günlük beslenmemizde yer vermeye çalışmalıyız. Probiyotikler sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan sağlık için yararlı mikroorganizmalardır. Yoğurt, sade kefir gibi fermente süt ürünlerine soframızda yer vermeliyiz" şeklinde konuştu.

 

"DÜZENLİ UYUMAYA ÖZEN GÖSTERMELİYİZ"

Kallem ayrıca, şu uyarılarda bulundu: "Omega 3 içeriği açısından balık, koyu yeşil yapraklı besinler, keten tohumu gibi ürünler ile et, yumurta, süt ve ürünleri, kurubaklagiller gibi protein kaynaklı ürünleri tüketilmeli. Günlük en az kilogram başına 30 ml olacak şekilde su tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Günlük 6-8 saat düzenli uyumaya özen göstermeliyiz. İşlenmiş et, asitli ve karbonatlı içecekler, koruyucu madde içeren paket ürünler, sigara ve alkolden olabildiğince uzak durmalıyız. Herkesi sorumluluk almaya davet ediyorum. Gerekli tedbirleri alarak bu kötü günleri atlatabileceğimize inanıyorum." (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler