23 Nisan 2024, Salı

“Aydın için gurur verici bir tabloyu ortaya çıkardık”

20 Mart 2021, Cumartesi 16:09

     


Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, “Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, “Aydın’da kamu kurumlarımızla da sektör temsilcilerimizle de mükemmele yakın bir dayanışma örneği gösterip pandemi noktasında turistlerimiz üzerinde söylüyorum, hiçbir kriz yaşamadık. Hiçbir krizi yönetmek zorunda kalmadık. Bence Aydın ilimiz için gurur verici bir tabloyu ortaya çıkardık” dedi” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Tuncer, Kaçak kazıların bir değer gaspı olduğunu belirtti.

“AYDIN İLİMİZ İÇİN GURUR VERİCİ BİR TABLOYU ORTAYA ÇIKARDIK”

Pandeminin getirmiş olduğu kriz ve baskıların etkilerini her daim üzerlerinde hissettiklerini ifade eden Tuncer, “Geçen yıl görevi aldığımda zor bir sezondu. Pandemi sadece ülkemiz ve Aydın’a özel değil, global olan bir sorunla karşı karşıyaydık. Hala o kriz ve baskıların etkileri azalmış değil, her daim üzerimizde hissediyoruz. Şiddetli bir rezervasyon iptali söz konusuydu. Tabi o zamanlar sahadan aldığımız verilerle karamsardık açıkçası. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın güvenli turizm konsepti ve o sertifikalama süreci, dünyaya bunun anlatılması aslında belki de dünyada turizmi en iyi yöneten hatta örnek bir modeli. Diğer ülkelerinde uygulayabileceği örnek bir modeli de turizm sektörüne kazandıran bir anlayışı yerleştirdi. Bu anlamda Aydın’da Kuşadası ilçemizde Almanya’dan tur operatörlerini ağırladık. Onlara üç gün boyunca hem bölgemizi gezdirdik hem de güvenli turizm konseptini aslında pandemi noktasında ne kadar işlevsel tedbirleri ürettiğini gösterdik. Gerçekten çok sıkı bir protokolle konaklama tesislerimizi özellikle denetime aldık. Sektörün tüm noktasındaki paydaşlarımızla müthiş bir koordinasyon ve uyumla sinerji oluşturmayı başardık. Tur operatörleri izlenimlerinden çok mutlu kaldılar. Ülkelerine döndüklerinde bunlar aynı zamanda kanaat önderi olan, topluma temas edebilen, dokunabilen ve mesaj üretebilen insanlar. Almanya kamuoyunda güzel bir dönüşle karşılaştık. Hem Didim, hem de Kuşadası ilçemize beklediğimizden çok daha fazla sayıda turistin geldiğini gördük. Otellerimiz geçtiğimiz sezonu ortalama yüzde 60 bir dolulukla kapattılar. Biz çok daha travmatik bir sezon beklerken, sektörde yüksek karlar tabi ki olmadı ama zararda ortaya çıkmadı. Özellikle şunu ifade etmek isterim, Aydın’da kamu kurumlarımızla da sektör temsilcilerimizle de mükemmele yakın bir dayanışma örneği gösterip pandemi noktasında turistlerimiz üzerinde söylüyorum, hiçbir kriz yaşamadık. Hiçbir krizi yönetmek zorunda kalmadık. Biz tüm otellerimizde sağlık kuruluşlarımızla birlikte koordine halde turistlerin testlerini vermelerini sağlayacak ortamı kurduk. Süreci de dikkatlice yönettik. Bence Aydın ilimiz için gurur verici bir tabloyu ortaya çıkardık” dedi.

“BİZ TURİZMİN DUAYEN BİR ÜLKESİYİZ”

Tuncer, “Türkiye turizm açısından, 52 milyon turist ziyaretiyle dünyanın en çok turist alan 6’ncı ülkesi. İngiltere, Almanya gibi ülkeler o anlamda sıralamada bizim altımızda. Bazı konseptleri dünya turizmine armağan etmiş bir ülke. Bu anlamda Antalya’daki otel sayısı İspanya’daki otel sayısından daha fazla. Biz turizmin duayen ülkesiyiz. Bunun yanında bence pandemi turizmine de güvenli turizm konseptiyle yine dünya literatürüne çok kıymetli bir enstrüman armağan ettik. Çok ülke bunu modelledi. Avrupa ülkeleri özellikle turist çekebilmek için güvenli turizm konseptini model alan bazı çalışmalar gerçekleştirdiler. Bizim performansımız o anlamda dünya geneli için söylüyorum belirleyici bir rol oynadı. Türkiye’deki istatistikler beklemiş olduğumuzdan da iyi bir yerde” diye konuştu.

“SAFE TURİZM BELEGESİNİN BİR MARKA DEĞERİNE DÖNÜŞMESİNİ İSTİYORUZ”

Güvenli turizm konseptinin ikinci adımı olan turizm çalışanlarının aşılanması kararıyla ilgili bilgi veren Tuncer, “Güvenli turizm konseptinin ikinci adımı, yine dünyada ilk defa bununda altını çizmek lazım, turizm çalışanlarının aşılanmasıyla yeni bir evrime dönüştü. Biz yakın zamanda hem Kuşadası’nda hem Didim’de turizm koordinasyon toplantımızı Sayın Valimizin Başkanlığında gerçekleştirmiştik. Orada sektörün taleplerinden biriydi bu. Tabi bu aşılanma noktasında farklı sektörlerden de talepler var. Dolayısıyla turizm sektörünün Türkiye’deki katma değerini ve orada dünya turizm pastasından aldığımız pay önemli. O anlamda hem Sağlık hem de Turizm ve Kültür Bakanlığımızın ortaklaşa çalışmasıyla turizm sektörünün aşılanmasına karar verdiler. Biz Didim ve Kuşadası’nda sahadan bu verileri toplamıştık. Bakanlığımıza ulaştırdık ama çok muhtemeldir ki, Çeşme’den, Bodrum’dan, Antalya’dan benzer talepler iletilmiştir. Bu noktada Bakanlığımızda bizi sevindiren bir kararla açıkçası sezonun sürprizini yapmış oldu. Biz sezondan umutluyduk, beklentilerimiz yüksekti ama bu noktada çıtayı yükseklere taşıdık. Aşılanma önemli bir süreç, bunun dikkatlice yönetilmesi lazım. İki gün önce bir toplantı yaptık. Tüm turizm sektörü paydaşlarımızı topladık. İlk Sağlık Müdürümüzde katıldılar. Birlikte Aydın’daki uygulamanın, hatta Türkiye’ye de model olacak bir uygulamanın tohumlarını ektik. Otel çalışanlarının otelde hastaneye gitmeden aşı olabilmesiyle ilgili bir talepte geldi. Bununla ilgili imkânlar değerlendiriliyor. İmkân olursa o yol mutlaka kullanılır. Şimdi sadece oteldeki personelimiz değil aşılacak olanlar. Rehberlerimiz, seyahat ulaşımı sağlayan seyahat ecantalarımız, transfer araçlarımız tabi burada ki temel kriterimiz bizim safe turizm belgesini almış olmaları. Biz

safe turizm belgesini önemsiyoruz, bunun bir marka değerine dönüşmesini de istiyoruz. Bunu hem turiste hem de sektör temsilcilerine tutku yaratan bir hedef olmasını istiyoruz” dedi.

“BU SEZON ZİYARETÇİ SAYISINDA BİR MİLYON CİVARINDA BİR AKIŞ BEKLİYORUZ”

Tuncer, “Biz Aydın’da pandemiden önceki 2019 yılında yaklaşık 1 milyon 600 bin turisti ağırladık. Bir önceki yıl geceleme sayısında bir buçuk milyona yaklaştık. Bu sezon ziyaretçi sayısında 800 bin civarında bir milyon civarında bir akış bekliyoruz. Genel anlamda pandeminin dünyadaki seyri noktasında maalesef olumsuz bir gelişme olursa beklediğimiz sonuçlara da ulaşamayabiliriz. Özellikle Cruise turizminin harekete geçirebilmesi, o ihtimalin ortaya çıkması şu ana kadar da 300’e yakın rezervasyon var Kuşadası limanımıza. Bizi çok umutlandırıyor, çokta iyi hissettiriyor. Umarım oradaki rezervasyonların en azından bir kısmı gerçekleşir. Cruise trafiğini yakalarız. Geçtiğimiz hafta çok önemli bir gelişme oldu. Biz bunun çalışmalarını, lobisini yürütüyorduk. Sayın Bakanımızın talimatlarıyla İzmir Havalimanı Rusya’dan gelen charter uçuşlara açıldı. Bu çok önemli bir gelişme, çünkü Rus turistlerin geleneksel olarak Antalya’yla ilişkileri çok yoğun. Hem Kuşadası ilçemizde hem de Didim ilçemizde Rus turizmini canlandırmak, Rus turist trafiğini aratmak bize kesinlikle bir ivmelenme sağlayacak” diye konuştu.

“KAÇAK KAZILAR BİZE AİT BİR DEĞERİN GASPI”

Kaçak kazıların, bir değer gaspı olduğunu vurgulayan Tuncer, “Kaçak kazılar bizi üzüyor, en başta bunu söyleyeyim. Orada maddi veya manevi değeri olan tarihsel bir ürün öncelikle hepimizin ortak kültür mirası. Bu aynı zamanda bize ait bir değerin gaspı. Kesinlikle ülkeye hizmet etmek bir tarafa ciddi zarar veriyor. Biz bugün çok kıymetli eserlerimizi özellikle Fransa ve İngiltere’de bir kısmı da Almanya’da orada müzelerde sergilendiğini görüyoruz. Magnezya’dan, Afrodisias bölgesinden çıkan ürünlerin müzelerde sergilendiğini görüyoruz. Bize çok ihbar geliyor. Biz onları tekrar geri getirtmek ve ülkemizdeki müzelerde sergilemek için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz ama çok kolay süreçler değil bunlar. Giden zor deliyor. Dolayısıyla hepimizin ortak mirasından gasp edilen bir şey. Bu durum çok üzüyor bizi. Burada önemli olan husus toplumda yediden yetmişe tüm vatandaşlarımız ortak bir hassasiyet geliştirmesi lazım” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)







 
Son Eklenen Haberler