19 Nisan 2024, Cuma

Alabanda'da iki bin yıllık ayak izleri

13 Ağustos 2016, Cumartesi 08:10

     


Çine'ye 9 km uzaklıktaki Doğanyurt Mahallesi'nin Araphisar mevkisinde bulunan Alabanda Antik Kenti'nin doğusundaki hamam ve bazilika mimarisine uygun bir yapıda kazı çalışmaları başlatıldı. M.Ö. 4. yüzyılda, Helenleşmeden önce bir Karya kenti olarak inşa edilen antik kentteki yapının bir kilise olduğu düşünülüyor. Kazı ekibi, çalışmalar sırasında bir taş üzerinde 2 bin yıllık köpek ayak izine rastladı.

 

HAMAM YADA BAZİLİKA

Daha önceleri payandalı sarnıç olarak ifade edilen, incelendiğinde önünde spor yapıldığı düşünülen bir hamam yada bazilika tipi bir kilise olabileceği varsayılan binanın dokuz ayrı bölümü olduğu ve dört ayak üzerine oturtulduğu iddia edildi. Çalışmalar bu binanın doğu kapısında devam ederken, iki ayrı duvar taşı üzerinde yaklaşık iki bin yıl önce yaşamış olduğu düşünülen farklı ebatlarda iki ayrı köpek ayak izine de rastlandı. Ekip, bu ayak izinin kurutulmaya bırakılan topraklı karışımın üzerine köpeğin ayağı ile basmasıyla oluşmuş olabileceğini söyledi.

 

EKİP KAZMA VURMAK İSTİYOR

Bizans, ardından Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere yaşamın günümüze kadar geldiği, Hellenistik dönemden kalan kent surları, bouleterion, agora, tiyatro, Roma hamamları, Zeus Khrysaoris Tapınağı, anıt mezarların başlıca kalıntıları olan Alabanda kentinde, Aydın Müze Müdürlüğü tarafından devam ettirilen çalışmalara Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ali Yalçın Tavukçu ve ekibi de destek veriyor.On beş teknik ekip ve yedi kişilik işçi grubu ile başlatılan çalışmalarda öncelik çevre temizliği ve ön zemin hazırlık çalışmalarının yanı sıra dar alanda da olsa ekip kazma vurmayı planlıyor. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler