20 Nisan 2024, Cumartesi

Aydın’da görev yapan Kırgız doktor çatışma bölgesinde

30 Nisan 2021, Cuma 16:10

     


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eski Öğretim Görevlisi Doktor Maksat Boobekov, ülkesi Kırgızistan ile Tacikistan arasında sınırda yaşanan çatışma bölgesine gitti ve yaşananları sosyal medyadan paylaştığı video ile anlattı.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde çıkan çatışmada 16 kişi hayatını kaybetti, 165 kişi yaralandı. Ülkeler, sınır bölgesinde yaşanan silahlı çatışmanın sona erdirilmesi için uzlaşma sağladı.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde, 28 Nisan'da iki ülke vatandaşları arasında başlayan kavga silahlı çatışmaya dönüştü. İki ülkenin yönetimleri, çatışmanın kontrol altına alınması için bölgeye askeri kolluk kuvvetleri gönderdi. Çatışmalarda Kırgızistan tarafından 13 kişinin yaşamını yitirdiği, 134 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Tacikistan tarafından da 3 kişinin hayatını kaybettiği, 31 kişinin ise yaralandığı açıklandı.

YAŞANANLARI VİDEOLU PAYLAŞIMLA ANLATTI

Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doktor Maksat Boobekov, sosyal medyadan yayınladığı videoda, çatışma bölgesine gitmekte olduğunu belirterek, “Türkiye’ye selamlar. Ata yurdumuz Kırgızistan’dan selam ve saygılarımı iletiyorum. Kırgızistan ve Tacikistan sınırında bir çatışma başladı. Uzun zamandan beri bir gerginlik durumu vardı. Su kaynakları ve su kanallarıyla ilgili. Maalesef çatışmalar yaşanmış, Kırgızistan’ın köyleri yakılmış, ateşe verilmiş. Şehitlerimiz ve yaralılarımız var. Ben de çatışma bölgesine ulaşmak üzereyim” dedi.

Boobekov, Batken ve Leilek ilçelerinde en az 11 köy ve 5 karakolun hasar gördüğü, bir köy ve 27 benzin istasyonunun tamamen yandığı bir köyün başının Tacikistan güçlerince rehin alındığı bilgisini de paylaştı. (SELİME AYDEMİR)







 
Son Eklenen Haberler