20 Nisan 2024, Cumartesi

“ASKİ’nin yapısal özelliğinde bir sıkıntı var”

3 Mayıs 2021, Pazartesi 16:51

     


Aydın Eski Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, “ASKİ dediğimiz kurumun yapısal özelliğinde bir sıkıntı var, bu kadar geniş bir alanda ne yetki vermek lazım ne de sorumluluk vermek lazım. Sorumluluk verirseniz hizmetler pahalıya mal oluyor, yetki verirseniz de bunları istismar etmek çok kolaylaşıyor” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Eski Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Aksu, Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) yapısal özelliklerinde sorun olduğunu ve giderilmesi gerektiğini belirtti.

“BÜYÜKŞEHİR KANUNU YANLIŞTIR”

Büyükşehir kanuna yönelik eleştirilerde bulunan Başkan Aksu, iktidarın 2012 yılında çıkarmış olduğu Büyükşehir Kanunun yanlış olduğunu vurguladı.

Şehirdeki su ve kanalizasyon idaresinin tek bir kurumda toplanmasının yanlış olduğuna dikkat çeken Aksu, şu ifadelerini kullandı, ”ASKİ denen kurum koskoca vilayetin su ve kanalizasyon işlerini tek bir kuruma bağlamak yanlıştır. Burada iktidarı eleştiriyorum. Son çıkardıkları Büyükşehir Yasası ile bu yapılanmayı getiren iktidar yanlış yapmıştır. Böyle bir Büyükşehir Kanunu olmaz. Aydın’ın bir ucundan bir ucu yani en uzak köyleri dikkate alırsanız 160 kilometre. Bir köyde su patlayacak oraya yetişeceksiniz, öbür köyde su patlayacak oraya yetişeceksiniz, arada 167 kilometre var. O kurumun genel merkezi Aydın’da, bu genel müdürlük patlayan suyu nasıl yaptıracak? Bana göre muhtarlara yetki veren, yerinden yöneten bir yasa olsaydı muhtar bir tesisatçıya yaptırtırdı. Kanun böyle değil. ASKİ hem yetkili hem sorumlu, su mu patladı, muhtar ASKİ’ye ulaşacak. ASKİ buradan 80 kilometre uzaklıktaki bir yere pikapla 3 ustayı yollayacak ve onu yaptıracak. Gitti geldi, amortismanı yakıtı derken 5 bin lira olacak. Aydın’daki bir teşkilatın 500 küsur yerleşmede yer altında ne olduğunu bilmesi mümkün mü? Köyde ise muhtar her borunun geçtiği yeri bilir. Muhtar 5 liraya yaptırtır ama biz bunu 5 bin liraya mal eden bir sistem getirdik. Köylerin tüzel kişiliğini kaldırdık. Yani yanlışın üzerine yanlış yapılıyor, bu konuda iktidarı şiddetle eleştiriyorum. 2012’den bu yana hep söylüyoruz bir türlü statükoyu aşamıyorsunuz. Bu Büyükşehir Kanunu yanlıştır, şehirlerde belediyecilik böyle olmaz. Belediyeciliği yerinden yönetim yerine, küçük küçük imparatorluklar kurdunuz. Büyükşehir Belediyesi’ne bu kadar yetki verilir mi? Yapamaz, yaparsa bile yüksek maliyetle yapar. İstismar etmek isterse de alasını eder” dedi.

“ASKİ’DE YAPISAL SORUNLAR VAR”

ASKİ’nin yapısal özelliğinde sorunlar olduğunu dile getiren Aksu, “Bir taraftan siyasi rakiplerinize saldırmak için ASKİ’deki bu yetkileri, evrak üzerindeki belirsizlikleri o beldelerden size gelmiş olan kayıtları, o kayıtlar bende yok dersiniz geçersiniz. Bunu yaptığınız gibi aynı usulle borcu silebilirsiniz. Yani minareyi götüren aynı zamanda kılıfını da bulabilir, belediyecilikte bunlar mümkün. Evrak üzerinden birtakım evrakları belde belediyesi kapandı, bana intikal etti, etmedi şeklinde kendini savunup kurutulabilirsiniz, bunlar mümkün. Ben görüyorum ki Didim Belediye Başkanı’nın otelinin 70 bin lira su borcu varmış, buna benzer bir usulle yok etmişler. Tanıdıklarının su borçlarını aynı şekilde yok etmişler, ihbar etseniz ispat edemezsiniz. Yani hukukta ispat keyfiyetinin koşulları bellidir. Mutlaka somut bir evrak olacak, ispat etmeniz için yani bulamazsınız. Dolayısıyla ASKİ dediğimiz kurumun yapısal özelliğinde bir sıkıntı var, bu kadar geniş bir alanda ne yetki vermek lazım ne de sorumluluk vermek lazım. Sorumluluk verirseniz hizmetler pahalıya mal oluyor, yetki verirseniz de bunları istismar etmek çok kolaylaşıyor” diye konuştu.

“SİSTEMDE BELDE BELEDİYELERİNİ GERİ GETİRİN”

Aksu, “Sorumlulukları ne kadar küçük birimlere indirgerseniz denetlenmesi o kadar kolaylaşır. Bir köyde muhtarı kimse kolay kolay atlatamaz, çünkü her şey herkesin gözünün önündedir. Koskoca büyükşehri bir kuruma verirseniz herkes birbirini atlatır, yolsuzluk ve uğursuzluk her şey gelebilir. Onun için sistemin yanlış olduğunu söylüyorum. Sistemde belde belediyelerini geri getirin, belde belediyelerini belediye şubesi yapın. Oraya bir meclis üyesi oturtun, Umurlu’da belediye de bir belediye başkanı olsun. Seçimle gelmesin, Efeler belediyesinin meclis üyelerinden bir tanesi Umurlulu olan gitsin orada şube başkanı olsun. Eğer siz Umurlu’yu kendi içinde su tahsilatını, kanalizasyon katılım paylarını ve buna benzer hizmetleri Umurlu içinde yaparsanız, denetlenmesi çok daha kolay olur. Ne kadar küçültürseniz o oranda en az usulsüzlük ve kontrol sağlanır. Yoksa insanoğlu çiğ süt emmiştir, mutlaka kontrolsüz ortamı gördüğü zaman usulsüzlüğü ve kontrolsüzlüğü yapar” ifadelerini kullandı. (SELİME AYDEMİR) 







 
Son Eklenen Haberler