20 Nisan 2024, Cumartesi

“Kalkınalım derken batağa saplandık”

24 Mart 2021, Çarşamba 12:19

     


Çine’nin Mutaflar Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile kalkınmayı hedeflediklerini belirten üyeler, “Biz bu kooperatife gelir elde etmek için girmiştik ama şuan borç batağındayız. Bizim amacımızı bu kooperatifi ayağa kaldırmak ve ileri götürmekti ama bu kişilerin kooperatifin mallarını kaçırdıklarından eminiz. Görevi kötüye kullanmaktan dolayı başkan görevden alınmış ama kim başkanlık ediyor ve yarın başımıza ne gelecek bilmiyoruz” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Mutaflar Mahallesi’nde 1990’lı yılların başında kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin son Başkanı Ünal Koç’un, Aydın Tarım İl Müdürlüğü tarafından görevinden uzaklaştırıldığı belirtildi. 2010 yılında göreve getirilen Ünal Koç’un görevi kötüye kullandığını iddia eden kooperatif üyeleri, farklı iddialar ortaya attı.

“KOOPERATİFE VERDİĞİM SÜTLERİ KENDİLERİNE FATURA ETMİŞLER”

Kooperatifin ve kendi geleceklerinden endişe ettiklerini dile getiren üyeler, mahalledeki belirsizliğin giderilmesi ve sürekli borçlanan kooperatif için önlem alınmasını istedi. Kooperatifin eski ortaklarından Nejdet Ayyıldız, “Devletten süt desteği alıyoruz. Kooperatife verdiğim sütleri kendilerine fatura etmişler. Sorduğumda faturayı Süt Birliği’nin almadığını söylediler. Araştırdığımda birliğe fatura vermediklerini öğrendim. Tekrar Kooperatif Başkanı Ünal Koç’a sorduğumda, ‘Biz o faturayı kesmedik, bir sonraki ay fazladan fatura keseriz’ dedi. Bir de kooperatiften aldığımız yem fiyatları artmaya başladı. Ben de yemi dışarıdan almaya başladım ve kooperatiften süt paralarımı istedim. Para veremeyeceklerini, yem almak zorunda olduğumu söylediler. Ben de kooperatiften ayrıldım. Bu nedenle beni mahkemeye verdiler. Şimdi de başkan görevden uzaklaştırılmış ama kendi şirketi üzerinden aynı işlere devam ediyor” dedi.

“YETKİLİLERDEN BİRAN ÖNCE ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Kooperatifin eski başkanlarından Ali Göktaş, “Geçmişte bu kooperatifte başkanlık yaptım ve kooperatifçiliğin ne demek olduğunu iyi bilenlerdenim. Kooperatifin başkanı olarak gelen arkadaşlar ile devlet desteği olan 2’şer büyükbaş hayvan aldık. Bu hayvanları aldıktan sonra başkanın amcası muhtar adayı oldu ve biz kendisine oy vermedik diye bize büyük sıkıntı yaşattılar. Bu sıkıntıya rağmen biz buraya süt verirken, hem yem fiyatlarını yükselttiler ve istediğimizde yem de vermediler. Piyasaya göre 6-7 lira daha yüksek oldu yem fiyatları. Bunar şikayet konusu oldu ama bunlar aynı şekilde davranmaya devam ettiler. Amcasına oy vermeyen 7 kişiyi mahkemeye verdiler ama destek amacıyla aldıkları hayvanlarını satmaması gereken ve satanlara da destek oldular. Denetim zamanlarında başkalarının hayvan küpelerini tahsis ederek satılan hayvanları hala mevcutmuş gibi gösterdiler. Üyeler şuanda hala borçlandırılmaya devam ediyor. Bu kooperatifin başkanı kim olduğu şuan belli değil. Bu kooperatifin biran önce çözüme gitmesi gerekiyor. Çözüme gidilmediği için borç sürekli yükseliyor. Bu arkadaş kooperatif araçlarını hala kendi şirketi için kullanmaya devam ediyor. Şuan burada bulunan yemler de o şirkete ait. Kendileri için kooperatifi istedikleri gibi kullanıyorlar. Yetkililerden biran önce çözüm bekliyoruz” diye konuştu.

“YARIN BAŞIMIZA NE GELECEK BİLMİYORUZ”

Kooperatif Başkanı Ünal Koç’un görevden alındığını öğrendiklerini belirten kooperatif üyelerinden Hasan Demirel, “Bu kişi şuan hanımının üzerine şirket kurmuş ve kooperatif binası ile aracı kullanıyor. Kooperatifimizin şuan ne kadar borcu olduğu yönünde bilgimiz yok. Bizlere hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Kooperatifin sütünü kendi eşi üzerine kurdukları şirket için topluyorlar. Vergi borcu olarak 500 bin liranın üzerine borç olduğunu duyduk ama şuan toplam borç ne kadar bilmiyoruz. Benim tek isteğim genel kurul yapılarak üyelerin bilgilendirilmesini istiyorum. Kooperatifin binasını ne hakla ve ne şartlarda kullandıklarını bilmek istiyoruz. Biz üyelere kooperatiften ne kadar borç çıkartılacak onu da bilmiyoruz. Biz bu kooperatife gelir elde etmek için girmiştik ama şuan borç batağındayız. Bizim amacımız bu kooperatifi ayağa kaldırmak ve ileri götürmekti ama bu kişilerin kooperatifin mallarını kaçırdıklarından eminim. Görevi kötüye kullanmaktan dolayı başkan görevden alınmış ama kim başkanlık ediyor ve yarın başımıza ne gelecek bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

“GELECEĞİMİZDEN KAYGILIYIZ”

Kooperatif ortaklarından Kadir Karakoç ise, kendisine yem verilmediği kooperatife süt vermediğini belirterek, “Ben bu destek amacıyla verilen hayvanları almak istemiyordum, çünkü başımıza gelecekleri tahmin edebiliyordum. Bunlar şuan yanlışa devam ediyor ve kooperatifimizin geldiği durum ortada. Borç almış başını gitmiş. Kooperatifin bir aracı ihale ile satılması gerekirken, başkanın kayın biraderine satıldı. Bu satış ne şartlarda yapıldı bilmiyoruz ve geleceğimizden kaygılıyız” dedi.

“BEN ÜYELER İLE YÜZLEŞMEYE HAZIRIM”

Kooperatif başkanlığından uzaklaştırma gerekçesini açıklayan Ünal Koç, kendisi hakkındaki iddiaları yalanladı. Koç, “Ben bu göreve 2010 yılında getirildim ve şu anki aklım olsa önünden dahi geçmezdim. Mahallemizin kalkınması için kurulan bu kooperatifin üyesi olan bu kişiler, öncelikle kooperatife olan borçlarını ödeyecek. Kendileri sütten çıkmış ak kaşık değiller. Ben bu üyelerin kooperatife olan 140 bin lira borcunu tahsil edemediğim için görevden uzaklaştırıldım. 2015 yılında topladığımız sütleri teslim ettiğimiz bir firmadan 390 bin lira parayı tahsil edemedik ve ben bunun için 13 hayvanımı satmak zorunda kaldım. Tarım İl Müdürlüğüne kongre yapılması için dilekçemi vermiştim ama pandemi nedeniyle kongremizi yapamıyoruz. Ben üyeler ile yapılacak olan kongrede yüzleşmeye hazırım” açıklamasını yaptı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler