25 Nisan 2024, Perşembe

Çineli üreticilerin yeni gözdesi 'Bursa Karası' oldu

23 Mart 2021, Salı 10:44

     


Çineli üreticiler üretim maliyeti düşük ve ekonomik kazancı fazla olan Bursa Karası incirinin üretimini tercih etmeye başladı. Çine’de üretime başlayanlardan Mutlu Menderes Eşiyok, “Toplamda 3 bin 700 incir fidanı dikimi yaptık. Çok da fazla gübre ve bakım gerektirmediği için doğru tercih ve doğru ürün incir diye düşünüyorum. Çineli üreticilerimizin bu ürünü dikmesi lazım” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın’da birçok sektöre ve üreticiye öncülük eden Muzaffer Aykın’ın Çine’de geçtiğimiz yıllarda üretimine başladığı Bursa Karası türü incir üretimi yaygınlaşmaya başladı. Ürünün fazla maliyeti ve pazar sorunu olmadığını belirten üreticiler, Bursa Karası incirinin ilçe için uygun olduğunu belirtti.

“BURSA KARASI BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK UYGUN BİR ÜRÜN”

Üreticilikte en önemli şartın pazarlama olduğunu belirten MHP Çine İlçe Başkanı Kazım Oluç, ihracat ürünü olan incirin sezon başlamadan rahatlıkla satılabildiğini dile getirdi. Yine aynı bölgede 8 dönüm arazide Bursa Karası incir dikimi yaptığını belirten Kazım Oluç, “Bu ürünü ilk olarak diken Muzaffer Aykın abimiz bizim arazi komşumuz. Çine’de tarım ve hayvancılığın yanında ekstra meyveciliğin gelişmesi lazım. Bu nedenle ben de tarlalarımın hangi meyve ve ürüne göre elverişli olduğunu araştırıp o doğrultuda üretim yapmaya çalışıyorum. Toprak yapısına uygun ve gelişimine en uygun incir olduğu için bu bahçeme incir diktim. Daha yetiştiren abilerimizden de gördüğümüz gibi incir hem kaliteli ve piyasası olan bir ürün bölgemiz için. Bunun yaygınlaşması gerektiği kanaatindeyim. Ben aynı zamanda hayvancılıkla uğraştığım için bu fidanların arasına yonca da diktim. 3-4 yıl bu yoncadan da faydalanacağım. Vatandaşımız ektiği ve diktiği ürünü hemen kaldırıp para alacağız diye düşünüyor. Arasında ikinci bir üründe yetiştirilerek meyve üretimi yapılmalı ve biz bu niyetle yola çıktık. Çine’nin iklimi sarılop türü incir üretimine elverişli değil ama Bursa Karası bölgemiz için çok uygun bir ürün. Bu nedenle ben Bursa Karası türüne tercih ettim” ifadelerini kullandı.

“DOĞRU TERCİH VE DOĞRU ÜRÜN İNCİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Çine’nin kurtuluşunun meyvecilikte olduğunu vurgulayan Çine Belediye Meclis Üyesi Mutlu Menderes Eşiyok, “Geçen sene deneyimleyen abilerimizin tavsiyesi ile 68 dekara yakın alanda incir diktik. Toplamda 3 bin 700 incir fidanı dikimi yaptık. Bu 3 bin 700 ağacın belli bir kısmı bir kısmı sık dikim, bir bölümü de standart aralıklar bırakılarak dikildi. Sık dikim olarak dünyada örnekleri mevcut ve Adnan Menderes Üniversitesi’nden hocalarımızın kontrolünde bu şekilde sık dikimi yaptık. Bu şekilde de verimin yüksek olduğunu Ödemiş bölgesinde üreticilerden deneyimledik. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra bizim bölgemizin kurtuluşu incirde ve meyvecilikte olacak. Dünyanın yüzde 90’ının incirini Türkiye, bunun yüzde 80’i de Aydın’da yetiştiriliyor. Bu nedenle incir dikmenin mantıklı olduğunu düşündük. İncirin piyasası da mevcut ve bu Bursa Karası dediğimiz ihracat ürünü. Bu ürüne talep var, dikmek isteyen vatandaşlarımız mutlaka denesin. İncir çok bakım gerektirmeyen doğal bir ürün ve inanılmaz bir emek gerektirmiyor. Aynı zamanda hızlı bir gelişim gösteriyor. Çok da fazla gübre ve bakım gerektirmediği için doğru tercih ve doğru ürün incir diye düşünüyorum. Çineli üreticilerimizin bu ürünü dikmesi lazım. Bizler öncülük edenlerdeniz, inşallah başarılı oluruz” diye konuştu. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler