19 Nisan 2024, Cuma

“Bu işe çok küçük bütçelerle başladım”

14 Nisan 2021, Çarşamba 14:02

     


Kadın Girişimci Hatice Esra Yıldız, Hiçbir devlet kurumundan destek almadığını belirterek, “Ne KOSGEB ne de başka bir devlet kurumundan destek alarak bu işe başlamadım. Şu anda çok fazla teşvik var, ben çok küçük bütçelerle başladım” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Zeytin ağaçlarının budanan dallarından yaptığı ev ve mutfak gereçlerini yurt içi ve dışına satışını yapan Kadın Girişimci Hatice Esra Yıldız, tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu’nun konuğu oldu.

“ÜRETİM ARTTIKÇA İŞ KOLU HALİNE GELDİ”

Bölgenin yöresel ürünlerini büyükşehirlere pazarlamak için egedeneve.com internet sitesini kurduklarını belirten Yıldız, “Burada bölgenin çok doğal zeytin ürünleri var, zeytinyağı var, Ezine peyniri var Çanakkale yöresinden. Çeşitli otlar var. Dolayısıyla buradan özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere gönderilebilecek çok fazla güzel ürünler vardı. Biz bu yöresel ürünleri buradan gönderebilmek için egedeneve.com’u kurmuştuk. Oradan da bu ürünleri satıyorduk. Ahşap ürünler o dönemlerde yeni popülerleşmeye başlamıştı, bende fotoğraf çekimi için kullanmak istemiştim. Öyle bir iki ürün yaptırdık ve ürünleri fotoğraflarda gördüklerinde sormaya başladılar. ‘Siz bunları satıyor musunuz?’ diye, bende yok satmıyorum dedim. Yine o dönemlere bir hayvan sever yapımız vardı. Bunlar kenarda dursun, satılırsa sokak hayvanlarına mama alırız, dedik. Çok fazla kedi ve köpek besliyorduk o dönemde de. Hikâye ilginç bir şekilde başladı, sonra o ürünler satıldı. Sonra başka ürünler ürettirdik, o dönemde atölyemiz yoktu. Sadece internet sitesi vardı. Bu üretim süreci git gide artmaya başlayınca da artık sadece kedilere, köpeklere mama olayı değil biraz daha iş kolu haline geldi. Atölyelerimizi kuralım diyerek kendimiz üretim yapmaya başladık” dedi.

“HEM ÜRETİM HEM DE SATIŞ YAPIYORUZ”

Yıldız, “Şuanda ürünlerimizin hem üretimi hem de satışını yapıyoruz. İşin içine tasarımda giriyor. Çok fazla bir yoğunluk olduğu için artık o ürünleri satmıyoruz. O ürünler zaten kendi markalarıyla satışları devam ediyor. Biz orada üretici değildik, şimdi ise hem üretim yapıyoruz hem satış yapıyoruz hem de ihracat yapıyoruz. Dolayısıyla çok fazla iş kolu ve alan var içimizde. Dışarıdan malzeme alıp satmak şuan bizim için ekstra bir yük demek onun için vazgeçtik” diye konuştu.

“MUTLAKA AĞIR BUDAMA DALI KULLANMAMIZ GEREKİYOR“

Üretimde kalın olan zeytin dallarını kullandıklarını söyleyen Yıldız, “Biz biraz daha kalın olan dalları kullanmak zorundayız. İnce dallar yakacak olarak kullanıldığı için onlardan çok büyük parçalar elde etmek mümkün olmuyor. O yüzden biraz daha kalın olan dalları kullanıyoruz. Yani bizim mutlaka ağır budama dalı kullanmamız gerekiyor. Zeytin ağacı hakikaten o kadar değerli bir ağaç ki yani yapraklarından çay yapabiliyorsunuz, yakacak olarak kullanılıyor, sabun yapıyorsunuz, zeytin ve zeytinyağı var. O kadar verimli ki ağacından da bu tip ürünler ortaya çıkması, bunların yok olup gitmeden bunların değerlendirilmesi, bunlarda yıllarca yaşayabilecek ürünler olması açısından bence güzel bir şey. Çevreci bir şey aynı zamanda. Bizim tedarikçilerimiz zaten bu ağır budama yapan firmalar ya da üreticiler ilçe tarıma budamalarını bildirirler. Devlet zaten bunu teşvik eder, bunun için bir teşvikte verilir üreticiye. Böylece daha verimli bir üretim olur, daha kaliteli bir ürün ortaya çıkar. Bizim tedarikçilerimiz bunları toplarlar üreticiden kamyonla bize getirirler. Ondan sonrada ürün işlenmeye başlar” dedi.

“BAŞLADIĞIMIZ NOKTAYA GÖRE İYİ BİR YERDEYİZ”

Yıldız, “Şimdi bir takım destekler var özellikle kadın ve genç girişimcilere. Benim dönemimde ben o desteklerden yararlanmadım, çünkü benim şirket kurumum İstanbul’a dayanıyordu. Ne KOSGEB ne de başka bir devlet kurumundan destek alarak bu işe başlamadım. Şu anda çok fazla teşvik var, ben çok küçük bütçelerle başladım. Önce başka atölyelerde ürettiriyorduk ürünleri, bizim tek avantajımız marangoz makinalarımız vardı. Onlarında zaten maliyetleri çok yüksek değil, küçük bir bütçeyle bir atölye kiraladık, orada bir tane ustayla üretmeye başladık. Sayımız şuanda 13-14’e yaklaştı. Yine şimdi de çok büyük bir firma değiliz küçüğüz. Başladığımız noktaya göre biraz daha iyi bir noktadayız. Dolayısıyla çok büyük bir bütçeye gerek yok. Biraz fazla çalışmaya ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 







 
Son Eklenen Haberler