19 Nisan 2024, Cuma

“Daha fazla üretmek zorundayız”

11 Şubat 2022, Cuma 11:36

     


Çine’de kurduğu serada topraksız tarım uygulaması ile 3 yıldır çilek üretimi yapan Betül Şimşek (42), girdi maliyetlerinin aşırı artışından üreticilerin çok fazla etkilendiğini belirtti. Şimşek, “Girdi maliyetlerimiz yüzde 100 ile yüzde 300 oranında artmış durumda. Fakat hem iç hem de dış pazardan çok fazla ürün talebi var. Bu nedenle daha fazla üretmek zorundayız” dedi.

Çine’nin Dorumlar Mahallesi’nde kurduğu 3 bin 200 metrekare tam donanımlı serada topraksız tarım uygulaması yapan Betül Şimşek, 2 aydan buyana ürün taleplerini yetişemediklerini ifade etti. Eylül ayında dikilen çilek fidelerinin meyvelerini Aralık ayından itibaren almaya başladıklarını söyleyen Şimşek, soğuk havalar nedeniyle ürün veriminin de etkilendiğini ifade etti.

“BİZLERDEN ÇOK FAZLA TALEPLER VAR”

Çine’de bir ilke imza atarak ilk örtü altı üretimini topraksız serada yapmaya başlayan Betül Şimşek, “Bu yıl 3 kez çilek üretimi yapmaktayız. Topraksız tarımda üretilen çilek, daha fazla talep görüyor. Aroması çok fazla ve raf ömrü uzun olan bu çilekler ihracatçılar tarafından her zaman talep ediliyor. Fakat şuanda ihracatçıların talebini karşılamakta zorlanıyoruz. Çünkü havaların bir süredir soğuk gitmesi, ürün gelişimini de çok fazla etkiledi. Aralık ayından buyana 250 ve 500 gramlık paketler halinde hazırladığımız çilekler, Ukrayna ile Rusya’ya ihraç ediliyor. Toprakta üretilen çilekler soğuk havalar nedeniyle hiç verim yapmadığını ve bu nedenle topraksız serada üretim yapan bizlerden çok fazla talepler var. Biz de yaklaşık 500 kilo civarı hazırladığımız ürünleri, ihracata gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BÜTÜN DÜNYA ÜLKELERİNDE TALEP ARTIŞI YAŞANMAKTA”

Üretim yapmaya başladıkların buyana pazarlama sorunu yaşamadıklarını vurgulayan Kadın Girişimci Betül Şimşek, “Geçen yıla oranla girdi maliyetlerimiz yüzde 100 ile yüzde 300 oranında artmış durumda. Bu artışlar nedeniyle diğer ürünlerde üretim miktarı da verim kalitesi de düşebilir. Çünkü üreticiler gübre, mazot ve diğer kalemlerdeki artışlar nedeniyle ya daha az üretim yapmaya, ya da daha az gübre kullanmaya yönelecek. Bu da ülkemiz için büyük kayıplara neden olabilir. Fakat hem ülkemizde hem de bütün dünya ülkelerinde talep artışı yaşanmakta. Biz burada elde ettiğimiz ürünleri dış pazara yetiştiremediğimiz için şuan iç pazarın talebini karşılayamıyoruz. Bu nedenle daha fazla üretmek zorundayız” açıklamasında bulundu. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler