18 Nisan 2024, Perşembe

"Bu karar sadece zincir marketlere yaradı"

7 Mayıs 2021, Cuma 15:43

     


Ülke genelinde alınan 17 günlük tam kapanma kararı nedeniyle hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olduğunu dile getiren toptancı hali işletmecisi Ahmet Karakoyun, "Geçen hafta çiftçinin yetiştirdiği ürünler telef oldu. Bu hafta tüm pazarların kurulacak olması arz talep dengesini bozdu. Bu karar sadece zincir marketlere yaradı. Çünkü geçen hafta depoladıkları ucuz fiyatlı ürünleri yine ucuz fiyata satışa sundular" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Çine Toptancı Hali'nde esnaflık yapan Ahmet Karakoyun, 29 Nisan itibariyle başlayan tam kapanma kararının üreticileri mağdur ettiğini belirtti. Bu kararın başlamasıyla birlikte ürünlerin ziyan olduğunu ve büyük bir bölümünün çöpe gittiğini söyleyen Karakoyun, fiyatları dip yapan ürünleri sadece zincir marketlerin değerlendirebildiğini belirtti.

"ALINANKARAR ÜRETİCİ İÇİN OYNANMIŞ BİR OYUN"

Tam kapanma sürecinde seyyar manavlara izin verilmesi gerektiğini dikkat çeken Hal İşletmecisi Karakoyun, "Geçen hafta pazarların kapatılmasıyla birlikte üreticinin güçlükle yetiştirdiği ürünler elde kaldı. Aynı zamanda fiyatlarda dip yaptı. Salatalık 30 kuruş, domates 1 lira, kabak 50 kuruşa ve biber 80 kuruşa düştü, kimisi de çöpe gitti. Bu pazarların kapatılması bana göre üretici için yapılmış bir oyun. bu hafta Cumartesi günü tüm pazarların açılacak olmasıyla tüm üretim yerlerinde hareketlilik yaşandı. Arz artınca fiyatlar yeniden yükseldi. Şuan 1 haftalık ürünü tezgaha çıkartan marketler, bugün ucuz fiyata bu ürünleri satmaya başladı. Fakat pazarcının yaptığı mal bir gün önce dalından toplanıp satışa sunuluyor" diye konuştu.

"BU ŞEKİLDE YOĞUNLUK OLUŞMAZ, ÜRÜNLER DE TELEF OLMAZDI"

Koronavirüs salgının önlenmesi için alınan kararlara saygı duyduklarını belirten Karakoyun, "Pazaryerleri salgını önlemek için kapatıldı. Bu süreçte açık olması tehlike arz ediyor ama seyyar satıcılara izin verilmeliydi. Çünkü pazarlarda oluşan yoğunluk hem esnaf hem de vatandaş için tehlike oluşturuyor. Ya da 1 gün yerine haftanın 3 günü pazar kurulmalı. Böylelikle yoğunlukta oluşmaz, ürünler de telef olmazdı. Bu şekilde çözümler üretilmesi gerekirdi" ifadelerini kullandı.

HAL TOPTAN FİYATI

Cumartesi günü pazarcı esnafı için Muğla'nın Fethiye, Köyceğiz ve Antalya'nın bazı bölgelerinden ürün hazırlıklarını yaptıklarını belirten Ahmet Karakoyun, fiyatların ise şu şekilde olduğu kaydetti:

"Domates 3.5 -4.5 lira, salatalık 2.5 -5 lira biber (sivri, çarli, dolma) 3.5 lira, kabak 4 lira, fasulye 7- 8 lira, patlıcan 3-5 lira, muz 11 lira, limon 3.5- 5 lira, elma 3 lira ve portakal 3.5 ila 5 lira aralığında toptan satışa sunulacak". (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler