29 Mart 2024, Cuma

Çine'nin madeni artık ürüne dönüştü

1 Haziran 2021, Salı 01:05

     


Çine’nin Eysim Madenciliğin faaliyete başlattığı yeni fabrikasında, ilçenin 35-40 yıllık kuvars madeni ham maddesi, ilk etapta 16 ayrı ürün haline getirilerek ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Fabrikada, 150-200 personelin de istihdam edeceği belirtildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Uzun süredir maden sektöründe hizmet veren Eysim Madencilik, ilçede ve civar bölgelerden çıkartılan kuvars madenini ana mamule dönüştürerek Çine’de hem istihdam hem de ekonomik kazanç sağlayacak. Çine Organize Sanayi Bölgesi’nde Eysim Madencilik bünyesinde kurulan Eysa Quartz Suurfaces kuvars plaka üretim fabrikası, düzenlenen tören ile hizmete açıldı.

Fabrikanın açılış törenine, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Çine İlçe Kaymakamı Turan Erdoğan, AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, MHP Aydın İl Başkanı Haluk Alıcık, Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, Aydın İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi, KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, Çine siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütü başkanları, mahalle muhtarları ve davetliler katıldı.

“ÜRETİME ARA VERMEDİLER”

Çine İlçe Kaymakamı ve Çine OSB Başkanı Turan Erdoğan, 2 bin 500 dönümlük alan üzerine kurulu OSB’nin yetersiz kalmasıyla bin 580 dönümlük bir alanı daha katarak 76 parsellik bir alan haline getirdiklerini belirtti. Erdoğan, “Yaşadığımız pandemi sürecinde burada bulunan firmalarımız ‘durmak yok yola devam’ devam dedi ve üretime ara vermedi. Bu fabrikamızın kurucuları da bundan sonra çok sayıda işçi alımı yaparak ekonomiye kakı sunacaklar. Ben öncelikle bu tesisin ilçemize daha sonra da ülkemize hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.

“BU TESİSİN ÖNEMİ BURADA”

Açılış töreni öncesi gerçekleştirilen konuşmalarda AYTO Başkanı Hakan Ülken, Eysim Madencilik Fabrikası sahibi Muhammet Demir’in hem ilçe hem de Aydın ekonomisine büyük katkıları olduğunu vurgu yaparak, “Çine OSB gelişerek büyümeye devam ediyor. Ülkemiz kalkınacaksa, üreterek kalkınacak. Ülkemiz kalkınacaksa, çalışarak kalkınacak. Çine’de çok önemli yeraltı ve yerüstü kaynaklarımız var. Bunları yeraltından çıkararak yurtdışına vermek, en kolayı ama önemli olanı bunları işlemek ve katma değerli bir hale getirmek. Bunları çok daha iyi fiyatlara satarak hem kendi, hem ilçe, hem de Aydın ekonomisine katkı koymak. Bu tesisin önemi burada, ham maddeyi işleyen ve ürünün değerini artıran bir tesis. Bu fabrikaları artması, yatırımcının teşvik edilmesi lazım ve biz bu konuda desteğe hazırız. Yatırım yapmak kolay değil, ben yatırımcılarımıza hayırlı kazançlar diliyorum” dedi.

“TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMAYA VE ÜLKEMİZE HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Eysim Madencilik işletmecisi Muhammet Demir’in ilçeye kazandırdığı 47 bin metrekare alan üzerine kurulan 4 bin metrekare kapalı alana sahip tesiste, 150-200 kişi istihdam edilecek. Bir süredir 15 kişilik ekiple denem üretimi yaptıklarını dile getiren İş İnsanı Muhammet Demir, “Çine’ye böyle bir yatırım kazandırmaktan dolayı öncelikle çok gururluyuz. Dünyanın en iyi kuvars ve felspat madenlerinin bulunduğu bölgedeyiz. Yıllar önce buraya geldiğimde bu dağlardan çıkartılan madenler yok pahasına diğer ülkelere satılmaktaydı. Çine ve civar bölgelerden çıkartılan kuvars madeni, dünyanın çok sayıda ülkesine ham madde olarak gönderilmekteydi. Burada bulunan 2 yabancı firma, hammadde olarak ürünleri yurtdışına göndermekteydi. Onlar yurtdışından buradaki ürünü görmüş ama biz işadamları bunu görememiştik. Buradan giden ürünlerimiz Almanya’nın, Amerika’nın ürünü ve etiketi ile satılmaktaydı. Şimdi bu ham madde, kurduğumuz bu tesisimizde ilk etapta 16 ayrı ürüne dönüşecek.

AR-GE Merkezimizin çalışmaları sonucu bu ürün adetini artıracağız. Yok pahasına satılan bu yeraltı kaynaklarının daha değerli hale getireceğiz. En önemlisi de Çinemizin markası olarak satılacaktır. Atatürk’ün ‘Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır ve Türkiye için taş üstüne taş koyan hayırlı bir işyapmaktadır’ sözleri üzerine biz de ülkemiz için taş üstüne taş koymaya, o taşlardan duvar örmeye o duvarlardan fabrika kurmaya ve ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“EVLATLARIMIZIN DOĞDUĞU YERDE KARINLARININ DOYMASI GEREKİR”

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, “Önemli olan hammaddeyi nihai ürün haline getirebilmek ve bu çok önemli. Ben bu anlamda ben bu iş insanlarımızı tebrik ediyorum. Muhammet beyin de söylediği gibi taş üstüne taş koyanın bizlerde siyasetçi olarak, milletvekili olarak ve en önemlisi de bir Aydın sevdalısı olarak, Çine’nin evladı olarak her zaman emrinizde olduğumu bir kez daha ilan etmek istiyorum. Biz Çine OSB’nin çalışmalarını başlattığımızda bazıları ‘hayal ürünü’ demişti. Şimdi bu 2 bin 800 dönümlük alanda yer kalmadı. İkinci bir genişleme ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bin 580 dönümlük yeni alan için girişimlerimiz var ve bu son aşamaya geldi. Burada 80’e yakın parsel var ve yarısı dolmuş durumda. Diğer yarısı için de faaliyetler devam ediyor. Onlarda kademe kademe hizmete açılacak. İlimizin üretim kapasitesini, ihracat kapasitesini ve ekonomisini artırmak için böyle işletmelere ihtiyacımız var. Böyle fabrikaların sayısını artırmaya ihtiyacımız var. Aydın’da 7 tane OSB var ve bu OSB’lere yoğun talep var. Şunu söylüyorum Çine’nin, Aydın’ın evlatlarının doğduğu yerde karınlarının doyması gerekir. Bizim hedefimiz bu ve bunun için çalışmalarımızı devam ediyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Çine İlçe Müftüsü tarafından yapılan dua sonrası, fabrikanın açılış kurdelası kesildi. Milletvekili Savaş ve davetliler, fabrikayı gezerek üretim ile ilgili bilgiler aldı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler