20 Nisan 2024, Cumartesi

“Kut’ül Amare ve Galiçya’yı Türklere unutturmaya çalışıyorlar”

18 Mart 2021, Perşembe 10:33

     


Gazeteci-Yazar Hamit Puhaloğlu, “Galiçya’ya 480 kurmay subay gitmiş, yaklaşık 400’ü şehit olmuş orada. Yani Osmanlı’nın beyin kadrosu Galiçya’da imha edilmiş, belki de bilinçli olarak yapıldı. Bunun üzerine gidilmiyor” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Gazeteci-Yazar Hamit Puhaloğlu, tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu’nun konuğu oldu. Puhaloğlu, İngilizlerin, Çanakkale, Kut’ül Amare ve Galiçya’yı Türklere unutturmaya çalıştığını ifade etti.

“57. ALAYIN MÜFTÜSÜ GALİÇYA’DA ŞEHİT OLMUŞ”

Çanakkale Savaşıyla ilgili önemli bilgiler anlatan Puhaloğlu, “Magosa parkının içinde 300 civarında şehitlik var. Bu şehitlerin hepsi Çanakkale’de İngilizler tarafından esir edilmiş, Kıbrıs Magosa’ya getirilmiş orada Kil Madeninde çalıştırılmış. Zaman içerisinde şehit olmuş Türk askerleridir. Onların ve tüm Çanakkale şehitlerini, Galiçya şehitlerini, Kut’ül Amare şehitlerini tüm Türk milletini, dünyanın her yerindeki şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Çanakkale savaşlarındaki benim öğrendiğim en önemli bilgilerden biri şu, Fehmi Şenyiğit diye bir kardeşim beni aradı. Dedi ki, 57. Alay’ın müftüsü Galiçya’da şehit olmuş biliyor muydunuz? Bende 57. Alay’ın tüm askerlerini şehit olduğunu biliyordum. 57. Alay’ın müftüsü orada gazi olmuş, Galiçya bölgesine gönderilmiş ve Galiçya’da şehit olmuş. Diyanet TV görevlileri de bu şehidin araştırmalarını parça parça yapıyorlar. Bunun haricinde de Galiçya’da ben bir tane önemli gazimize ulaştım. Adı Ahmet Şükrü Oğuz. İstiklal Madalyası, İstanbul Milletvekili, Enver Paşa’nın özel hücum kıtaları komutanı buda bölgede gazi olmuş. Çanakkale savaşlarını herkes biliyor. Bazı insanların bilmediği en önemli şey şu, şimdi Çanakkale askeri şehit olduğunu bildiği halde kendi cenaze namazını kılıp, bölgeye gidip şehit olan askerlerdir. Böyle bir iman gücü var bu kardeşlerimizde. Allah hepsinden razı olsun, rahmet eylesin. Çanakkale savaşın zamanlarında Almanların bir U2 denizaltısı var. Bu birkaç tane İngiliz gemisini batırmış. Çanakkale denizden, karadan geçilmemiş ama herhalde bir denizaltıyı kaçırmışlar, o zamanda da oda 70-80tane yük gemisini batırmış. Ondan sonra onu da imha etmişler. Çanakkale savaşları bittiği zaman Enver Paşa’nın emriyle yaveri Kazım Karabekir dahi bilmiyor. Alman Genel Kurmayı ile anlaşma yapıyorlar. Türk askeri Galiçya Cephesi’ne yollanıyor” dedi.

“ENVER PAŞA GALİÇYA’DA SAVAŞAN OSMANLI ASKERLERİNE MORAL ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR”

Galiçya Savaşı hakkında da açıklamalar yapan Puhaloğlu,” Birinci Dünya Savaşı’nda müttefikimiz olan Avusturya-Macaristan imparatorluğuna bağlı bir eyalet olan Galiçya, doğusunda Rusya, kuzeyinde Polonya güneyinde de Karpat Dağları’nın bulunduğu yaklaşık 80 bin kilometre kare verimli bir yer olup yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle meşhur bir kara parçasıdır. Daha sonra savaşın ilk günlerinde Rusya’nın saldırılarına uğramış, 26 Ağustos 1914’te başlayan 11 Eylül 1914’te biten savaşta Ruslar galip gelmiş, cephe hattı yaklaşık 50 kilometre yarılarak tüm Avusturya- Macaristan toprakları savunmasız hale gelmiştir. Avusturya- Macaristan İmparatorluğu 100 bin askerini de Ruslara esir vermiştir. Bundan sonra Almanlar ve Avusturyalılar Osmanlı Devleti’nden yardım istiyorlar. Bu yardımlar Edirne, Keşan ve Uzunköprü’den trenlerle Ukrayna’ya ilk Türk askerleri yollanıyor. Bunlar 19 Ağustos 1916’da düşmanla ilk sıcak teması sağlamış olup 11 Eylül 1916 yılında Osmanlı Harbiye Nazırı ve Başkomutan Vekili Enver Paşa, Galiçya’da savaşan Osmanlı askerlerine moral ziyareti etmiştir. Ayrıca İstanbul’da kesintisiz iletişim devam etmiş, gün gün ve an an Osmanlı askerlerinin durumu ve savaşın seyri değerlendirilmiştir” diye konuştu.

“OSMANLI’NIN BEYİN KADROSU GALİÇYA’DA İMHA EDİLMİŞ”

Puhaloğlu,” İngilizler çok uyanık bir millet. Üç tane şeyi bize unutturmuş. Çanakkale’yi, Kut’ül Amare’yi ve Galiçya’yı unutturmuş. Galiçya’nın özelliği şu, 32 bin 500 asker gitmiş 480 tanesi kurmay subay. Bir tanesini söyledik, Ahmet Şükrü Oğuz, Enver Paşa’nın yaveri ve özel hücum kıtaları komutanı. Yani tarihte duyduğumuz meşhur adamlar var, onların komutanının komutanı. 480 kurmay subay gitmiş, yaklaşık 400’ü şehit olmuş orada. Yani Osmanlı’nın beyin kadrosu Galiçya’da imha edilmiş, belki de bilinçli olarak. Bunun üzerine gidilmiyor. Galiçya denen toprak öz Türk. Tarihte insanların bilmediği bir şey daha var. Lozan Anlaşması’na göre, Türkiye’nin sınırları çizildi. Bir ülke var, tamamen Osmanlı toprağı kimse bunu bilmiyor. Burası Yemen’dir. Tarihte Atatürk Medine’de Peygamber efendimizin mezarını yıkmak isteyen Suudlar’a bir telgraf çekiyor, eğer buna müdahale ederseniz ordularımı oraya yollarım diyor. Orada Yemen’de bizim dönemeyen yüz binlerce askerimiz oldu. Geri getirememişiz. Evlenmişler, neslimiz orada devam ediyor” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 







 
Son Eklenen Haberler