23 Nisan 2024, Salı

Özel okullar pandemi sürecini nasıl geçirdi?

13 Ağustos 2021, Cuma 19:13

     


Tüm dünyada hakim olan ve birçok can kaybına sebep olan koronavirüs eğitim alanında da büyük değişikliklere yol açtı. Uzaktan yapılan dersler nedeniyle okullar boş kaldı. Aydın’daki özel okul kurucuları ve eğitim koordinatörleri uzaktan eğitim sürecini değerlendirerek yeni eğitim öğretim yılına hazır olduklarını belirtti.

Koronavirüs nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıl süren uzaktan eğitim nedeniyle okul sıraları boş kaldı. Online olarak derslere katılan öğrenciler, bu süreci bilgisayar ya da tablet başında geçirdi. Aydın'daki özel okul kurucuları ve eğitim koordinatörleri geçirdikleri pandemi süreci hakkında bilgi verdi.

"VASAT GEÇEN BİR PANDEMİ DÖNEMİ OLDU"

Aydın Lider Okulları kurucularından Engin Polat, "Bir buçuk yıl süren pandemi sürecinde eğitimi gündeme alabilselerdi, masaya yatırabilselerdi, programların tartışma konusu olabilseydi çok daha rahat bir pandemi geçirilebilirdi.

Bir eğitimci, iki öğrencisi olan bir baba olarak söylüyorum. Çocuklarımız, ülkemiz adına mutsuz bir pandemi geçirdik. Türkiye geneli 10 üzerinden bir değerlendirme yapılırsa çalışmalarım ,incelemelerim doğrultusunda 4 veya 5 vasat seviyede geçen bir pandemi dönemi oldu" dedi.

"EĞİTİMİ 12 AYA ÇIKARMALIYIZ"

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın okulların yüz yüze olarak eğitime başlayacağı açıklamasına değinen Polat, "Sağlık Bakanının açıklaması bir buçuk yıldır duyduğumuz tek güzel haber, mutluyuz. Devletin içinden birinin çıkıp 18 milyon çocuğun varlığını düşünüyor olması çok önemli. Eğitimcilerin tek bir isyanı var çocuklarımızı unuttuk. Devleti yöneten hangi bakanlık olursa olsun bütün kararların içerisinde çocukları düşünmeliler. Çünkü çocuklar bizim geleceğimiz. Eğitimde gecikmiş aksanmış politikaların bedelini 15-20 yıl sonra ödüyoruz. Örneğin toplumumuzda herkesin hem fikir olduğu bundan 20 yıl önce alınan 4+4 kuralının 20 yıl sonra günümüze yansımasını gecen yıl yaşadık. Çocuklarımızı sağlık açısından düşündüler şimdi de eğitim açısından düşündükleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum.2 kısımda sorumluluk var. Modeli güçlü karantina olduğunda bile direnç gösterecek çocukları minimum mağdur edecek yüzlerce eğitim programı var. Eğitimi artık 12 aya yaymak zorundayız. Eğitimi 12 aya çıkaran ülkeler pandemide çok az zarar gördüler" diye konuştu.

AŞININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Pandemiye karşı gereken önlemleri aldıklarını ifade eden Polat, "Aşılarımız yapıldı. Sadece öğretmenlerimiz değil tüm çalışanlar aşılandı. Devlet okulları ve özel okullar hijyen tedbirleri aldı. Hazırız çocuklarımızı bekliyoruz. Bir eğitimci bir baba olarak ricam tatillerimizi yaptık artık dönelim. Çocuklarımızı kendimizi koruyalım. Ülkemiz için, çocuklarımızın geleceği için, iş yerlerinin açık olabilmesi için toplumsal kararlara uyalım. Eğer uymazsak ; ‘Yarın biz okulları açtık, yasal olarak üzerimize düşeni yaptık, biz çocukları koruduk ama toplum yanımızda olmadı derler.’ Bu kararın değerini bilelim en büyük mesajım budur. Okullarda kapanma olursa eğer çocuklarımızı seyreltilmiş eğitim programına geçirebiliriz. Sınıfları yarı yarıya bölebiliriz. Ülkemizin bilim insanlarına güveniyorum aşılarımızı yaptıralım. En kötü tablo 10 15 gün kapanır diye düşünüyor ve bunun altından kalkabileceğimizi de düşünüyorum" dedi.

"UZAKTAN EĞİTİM DİSİPLİN SORUNUNA YOL AÇTI"

Pusula Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü İlhan Tunalı, "Pandemi eğitim sektörü de dahil olmak üzere tüm sektörleri sekteye uğrattı. En büyük sorun yüz yüze eğitim olmaması. Uzaktan eğitime beklenmedik şekilde yakalanmış olmamız ciddi sorunlara sebep olmuştur. Bu iş uzaktan eğitimle olmuyor algısı ortaya çıktı. Disiplin sorunu ortaya çıktı. velilerin süreci kontrol edememesi ilk yılı zor geçirtti. Alt yapımızın iyi olması nedeniyle 2 yılı da rahat atlattık. Etütlerle rehberlik öğretmenlerimizin birebir öğrencilerimizle temas halinde olmasıyla birlikte öğrencilerimizi uzaktan da olsa takip edebildik" diye konuştu.

"BİZ UZAKTAN EĞİTİM YAPMADIK, ÖĞRETİM YAPTIK"

Tunalı, "Sağlık Bakanlığının açıklamasından sonra tüm eğitim kurumlarında çok olumlu bir hava olduğunu düşünüyorum. Artık öğrenciler okul mantelitesine sığ kaldı ve gerçekten kırılma noktası yasadığı bir döneme yaklaşıyoruz.12. ve 8. sınıflarımız ve kurs merkezimizdeki öğrencilerimiz sınava hazırlandığı için yüz yüze eğitim görüyor. Fakat 9, 10 ve 11. sınıftaki çocuklarımız okul ve kurs görmedi. Bu büyük bir problem. Biz uzaktan eğitim yapmadık, öğretim yaptık" dedi.

OKULLAR YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILINA HAZIR

Biz olası bir kapanmada eğitim öğretim sistemimizle tüm olumsuzluklara hazırız. Lütfen öğrencilerimizin aşılanması konusunda yardımcı olalım. Sosyal mesafe maske kurallarına uyalım. Biz gerekli her tür önlemi aldık" dedi. (ORKİDE ÜLKER)







 
Son Eklenen Haberler