20 Nisan 2024, Cumartesi

"Sözümüzü tuttuk"

31 Aralık 2018, Pazartesi 10:32

     


AK Parti Çine İlçe Teşkilat Başkanı Mehmet Tosun, ilçedeki tapu mağduriyetinin AK Parti'den kaynaklı olmadığını ancak çözümü ise AK Parti'nin gerçekleştirdiğini ifade ederken, "Allah'a şükür sözümüzü tuttuk" dedi. Başkan Tosun, sorunun çözülemediği takdirde seçim çalışmaları için bu mahallelere gitmeyeceğini açıklamıştı.

 

(FOTO GALERİ İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNİ TIKLAYINIZ) 

 

1988-1991 yıllarında uygulanan 2981 Sayılı İmar Affı yasası ile Çine'de mera olan arazilerin satılmasının ardından 2000'li yıllarda Hazine tarafından yanlışlık yapıldığı gerekçe gösterilerek tapu iptal davası açması ve davayı kazanmasının ardından tapuları iptal edilen vatandaşların tapu sorunları 4342 Sayılı Mera Kanununa eklenen geçici madde ile çözüldü. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Aydın Milletvekilleri tarafından hazırlanan yasa değişikliği TBMM'de görüşülerek kabul edildiğine vurgu yapan AK Parti Çine İlçe Teşkilat Başkanı Mehmet Tosun, tapu sorununun yaşandığı mahallelerin muhtarları ile bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Köfteci Mehmet Zengin'in Yeri'nde gerçekleştirilen toplantıya AK Parti Çine Kadın Kolları Başkanı Ferya Yıldız, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Cemal Çakır, yönetim kurulu üyeleri ve Karakollar Mahalle Muhtarı Yalçın Kavak, Kahraman Mahalle Muhtarı Abdülkadir Akalın, Evciler Mahalle Muhtarı Hidayet Şahin, Çaltı Mahalle Muhtarı Cavit Türk, Yolboyu Mahalle Muhtarı Mustafa İğci, Kuruköy Mahalle Muhtarı Hüseyin Kılcı ve Yağcılar Mahalle Muhtarı Rafet Aydın, katıldı.

 

"ALLAH'A ŞÜKÜR, SÖZÜMÜZÜ TUTTUK"

Geçmiş dönemde tapuların iptalinin hazine avukatı tarafından açılan dava nedeniyle gerçekleştiğini ve bu yanlışı düzeltmek için bu süreçte AK Partili milletvekilleri ve kendilerinin yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirten AK Parti Çine İlçe Teşkilat Başkanı Mehmet Tosun, "1986 yılında Valilik kararı ile vatandaşlarımıza verilen imar affı uygulaması ile vatandaşlarımıza verilen tapular yine devletin başka bir kurumunun hazine avukatı tarafından bir müfettiş raporuna dayandırılarak açılan davalar vardı. Biz AK Parti Hükümeti olarak insanımızın, vatandaşımızın yanındayız diyen ‘İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın’ prensibiyle hareket eden bir devletiz. Ama gelinen noktada bu davalar açıldı. Özellikle 2011 seçimlerinden başlamak üzere her seçim sürecinde bu mahallelere gittiğimiz de hep karşımıza çıktı. 7 Mahallemizde bu tapular iptal edildi. Karakollar Mahallesi’nde 169 tane, Kahraman Mahallesi’nde 160 tane, Yolboyu Mahallesi’nde 123 tane, Çaltı Mahallesi’nde 51 tane, Yağcılar Mahallesi’nde 47 tane, Evciler Mahallesi’nde 46 tane ve Kuruköy Mahallesi’nde 3 tane toplam 599 tane bu süreçte tapu iptal edildi. Sonuçta vatandaşımız mağdur edildi. Vatandaşımız bu konuda sonuna kadar haklı dedik. Bütün seçimlerde önümüze gelen bu sorun için hem vekillerimiz hem biz çözmek için hep söz verdik. Bu sorun tabi ki kanuni düzenleme olmadan düzenlenemeyecekti. Bu durum AK Parti Hükümeti’nin hatasıyla oluşmuş bir durum değildi. Ama çözüm mercii bizler olduğumuz için hep bize yüklenildi. Hatta 2017 yılında Kahraman Mahallemizi ziyaretimizde şunu söylemiştim ’2019 yerel seçimlerine kadar bu iş çözülecek, çözemezsek ben hala ilçe başkanı olursam ben bu mahalleye oy bile istemeye gelmem’ dedim. Allah’a şükür sözümüzü tuttuk” dedi.

 

"OCAK AYINDA BU İŞ BİTİRİLECEK"

AK Partili milletvekilleri tarafından TBMM'de sunulan Çine'ye özel geçici yasa ile birlikte tapuların yine geçerli olmasının ve sorunun tamamen ortadan kalkmasının sağlandığını belirten Başkan Tosun, Bu kanunun çıkartılmasında Ankara’da il olarak güçlü olmamız gerektirir. 24 Haziran Genel Seçimlerinden sonra Ankara’da biraz daha güçlendik. 4 tane milletvekilimiz oldu, KİT Komisyon Başkanımız, Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyemiz ve Komisyonlardaki diğer vekillerimizin de etkin çalışmalarıyla bu tabu kanunu öyle çıkarılabildi. Bu kanun neler getirdi; 10 Aralık 2018 tarihli 30621 Sayılı Resmi Gazetede 7153 Sayılı Kanunun 19. Maddesinde yer alıyor. Bu maddede 25.02.1998 tarihli 4342 sayılı Mera Kanununa geçici 4. Madde eklendi. Bu geçici 4. Maddenin üç tane önemli özelliği var. Birincisi ,bu kanun Çine’ye özel çıkarılan kanundur. Kanun aynen şöyle başlıyor; Aydın ili Çine ilçesi Kahraman, Yolboyu, Evciler, Karakollar, Çaltı, Kuruköy, Yağcılar Mahalle olarak geçirilerek başladı. Bizler için özel bir kanun. İkincisi, kanunun içinde hem şimdi ki durumu çözen hem de bundan sonra muhtemel olabilecek anlaşmazlıkları da çözüm getiren bir kanun olarak geçti. Burada dava açılmaz, açılan davalardan vazgeçilir ve eğer davalar kesinleşti ise yani tabular iptal edildi ise önceki kayıt maliklerine yada kayıt maliki vefat etti ise kanuni mirasçılarına bedelsiz aynen iade edilir. Dolayısıyla bizim tapu mağduru meselemiz bitti. Üçüncü olarak da, Mera komisyonu bir komisyon kuracak gerçekten buraların mera, yayla veya kışlak olarak kullanımının teknik açıdan mümkün olmadığı mera komisyonu tarafından tespit edilecek ve bu raporlar doğrultusunda meradan, tapuya yazı gönderilerek bu tapular iade edilmeye başlanacak. Mera komisyonu harekete geçmiş durumda. Alt komisyon (Teknik komisyon) oluşturuldu. Bu komisyon tespitlerini yaparak, raporunu oluşturarak komisyona sunacak. Ocak ayı içerisinde ilk mera komisyonu toplantısında da karar alınarak bu iş bitirilmiş olacak. Bu süreçte mahallelerde Tarım İl Müdürlüğü ve Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından ilgililer ile özellikle toplantılar yapılarak bilgilendirilecek. İlgili kurumlara yazıları yazılarak tabuların iade süreci başlamış olacak. AK Parti Aydın Milletvekillerimiz 24 Haziran sonrası çok emek sarf ettiler" diye konuştu.

 

"BİR TEK ADIM ATMADILAR"

Aydın Büyükşehir ve Çine Belediyesi'nin destek olacakları yerde köstek olduğunu iddia eden Başkan Tosun, “ Belediyelerin tutumu nasıldı bu süreçte? Tapu mağdurları konusunu hep kaşıdılar, her seçim öncesinde ‘tapular verilmeyecek, tapularınız iptal edildi’ diyerek hep kullandılar. Bu mağduriyetlerden hep siyasi bir rant elde etmeye çalıştılar. Sanki tek sorunlu biziz. Aslında belediye de bu işe bir çözüm getirebilirdi. 2014 yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Kahraman Mahallesi’e geldi ve konuşma yaptı, ‘tapu mağdurlarına 6 ay içerisinde topularınızı vereceğim ‘ demişti. Üzerinden 4 yıl geçti bir tek adım atmadılar. İnşallah Büyükşehir Belediye Başkanının ve CHP Milletvekillerinin bu kanundan haberi vardır. Hiçbir açıklama yapmadılar şimdiye kadar, duymadık, görmedik” dedi. (OSMAN YURTTAŞ)







 
Son Eklenen Haberler